Петък 13-ти
Модератор: Общи модератори
2 мнения
• Страница 1 от 1
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Петък 13-ти
Днес е ден, в който много хора не правят нищо свързано с излагане на опасности. Не карат кола, не летят със самолет, пресичат улици с много, ама много повишено внимание и т.н. Аз лично не съм фаталист, но точно на 13.01.2006 г.-петък един рацер с Голф не видя 4720мм-вата ми "количка" и се натресе в мен. Обаче аз направих добър извод от случката, дрифтенето е полезно. Иначе как щеше да се навре голфетникът под мойта броня и да се измъкна с никакви щети? (за него не ми се говори, но само ще спомена, че не му се отваряше дясната врата). Както и да е, иска ми се да ви пропомня защо се смята, че петък 13-ти е фатална дата. Историята е повече от прозаична. Френските крале са били известни със своето разточителство и способност да пилеят пари със скоростта на звука(да не намесвам светлината, че много бърза таз пущина). Та през 14-ти век имало един крал Филип Хубавия. Дали е бил красавец не се наемам да твъря, но кой би се осмелил да каже на краля: абе ти си много грозен бре, какъв е този прякор дето си го измислил? Та петък 13-ти се оказва кошмарна дата за рицарите тамплиери през 14 в. През 1307 г. всички съдии във Франция получават пликове от крал Филип Хубавия с инструкцията да ги отворят в петък, 13 октомври. В пликовете се оказва заповед, според която, всички рицари тамплиери трябва да бъдат арестувани по изгрев слънце, а имуществото им да се конфискува. На този ден са задържани и измъчвани хиляди рицари, от които Филип е искал да признаят за несъществуващи престъпления, за да може да заграби богатството им. Интересното е обаче, че кралят не се е докопал до очакваните средства. Явно някой е предупредил рицарите. А защо точно тамплиерите? Защото те са били нещо като средновековен пейпал, или и-пей, или уестърн-юнион. Те въвеждат безкасовото плащане в Европа(има твърдения, че то е въведено първо от китайците, но няма намерение да споря). Това са били нещо като травел-чекове. Тръгваш от Париж, преди това минаваш през филиала на Ордена, оставяш едни 1000 дуката и заминаваш за Рим. Там от другия филиал си получаваш парите(срещу съответната такса естествено). Няма страх от разбойници, няма притеснения, че като се напиеш в някоя страноприемница "отзивчивата" съседка по маса няма сутринта да си тръгне с кесиятата ти.
Та това е единственото доказано твърдение около петък 13-ти. Всички други истории за бог Локи, за разпъването на Христос, за дяволската дузина и т.н. са само за засилване на ефекта от мита.
Та това е единственото доказано твърдение около петък 13-ти. Всички други истории за бог Локи, за разпъването на Христос, за дяволската дузина и т.н. са само за засилване на ефекта от мита.

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
2 мнения
• Страница 1 от 1