Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: :)

X7: G07 pre-LCI '22, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

GC: ...SRT

Re: Икономическа тема

Мнение от Nickelback » 31 Юли 2026, 9:38

Мда, малко китайски reality check на немската алчност и мудност не е излишен, че да се мръднат към по-добре нещата :yes: Не че китайците са цвете, де (до утре мога да пиша що за идиоти са в голямата си част..., работя с такива по хардуера на клиенти ми). Но определено почва да става интересно и се надявам потребителите само да спечелят от тази вече почти пълномащабна конкуренция :yes:

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Изображение Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 31 Юли 2026, 10:38

Потребителите нищо не печелят, защото на всичко се набиват ебахти вносните мита за да можем да платим невъзможността на европейските производители да произведат това, което търсим на цена, която бихме е добра за нас.

Нещо, което внасям регулярно от Китай е с 233% мито. Същото качество като европейското производство със същия сертификат от трета независима компания, който имат и европейците. И с транспорта и митото и всичкото пак излиза по-евтино.

Като сложим и факта, че европейските стоки освен, че са скъпи са вече и некачествени и, че повече не можеш да очакваш качество и дълговечност по подразбиране от коя да е утвърдена марка в комбинация с консуматорската потребителска нагласа направо не ги виждам европейските производители в дългосрочен план.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 31 Юли 2026, 11:37

Митото е чиста пара за държавата, идеално им е.
Ще има милиарди за маймуни, Украйна и за САЩ. Каквот остане за местно усвояване

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Авг 2026, 7:08

Долното е за тези, които свързват Китай единствено с магазините "За 1 евро":

Китай е завършил подводния участък на жп-тунела Чунтай и го е свързал към линията на високоскоростните жп-магистрали. Тунелът е с дължина 11 325м и е пробит без междинни спирания, като по този начин е поставил световен рекорд. Влаковете ще могат да го пресичат със скорост до 350км/ч.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Авг 2026, 8:54

BMW_POWER написа:...Тунелът е с дължина 11 325м...

Е добре е, на англичаните подводния тунел е 50км и е построен преди 50 години, не са открили топлата вода тея миризливи жълтури :lol:

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 01 Авг 2026, 9:25

Те и комшиите имат разни тунели.. та рекламата май наистина е от "левчето".
https://en.wikipedia.org/wiki/Marmaray_Tunnel

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Авг 2026, 15:56

Ключовото в случая не е дължината или времето за построяване, а това че влаковете ще минават с 350км/ч :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stean » 01 Авг 2026, 18:19

Ключово ли е в икономическата тема да се 'фали инфраструктурен обект на държава от друг континент с друга идеология?

Аз се сещам каква е целта на подобни постове, ама няма да я кажа :D

Освен това, силно се съмнявам в тия 350км/ч. Това да изместваш огромно количество въздух в тунел с такава скорост, въобще не ми се мисли какви турболенции и какво налягане ще са вътре. Разбира се, ако не е половин километър широк.

Европейските мисля са ограничени до 200км/ч или там някъде..

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 03 Авг 2026, 12:39

Италия и Австрия също онзи ден пробиха тунела под прохода Бренер, след завършването му ще е най-дългия жп тунел в света.
В Кетай наистина строят яко и както всички подобни режими малко прекаляват с пропагандата :)
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: LCI2
B48B20А

Мнение от streetz » 03 Авг 2026, 15:36

На китайците можем само една картофена салата да им направим ако ще се сравняваме по строителство на пътища и тунели. Зашумя се напоследък за нов път и тунел под Петрохан, към 8-10 години ще идат за 100 км. Междувременно
Реален аналог от Китай:
Магистралата Яан – Сичан (Yaxi Expressway) в съчуанските планини съдържа 270 км скоростен път, над 200 моста и 25 тунела (някои от които над 10 км), преминаващи през силно сеизмична и тежка планинска зона. Целият мегапроект е изграден точно за 5 години.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Мнение от bereta » 03 Авг 2026, 19:06

То темите винаги са в духа на “па мойто магаре мое да носи повече”! Все някой е направил нещо повече и по-добре от друг. Така се развива света, така се развиваме (израстваме) и ние. А какво стана с Китайската магистрала в Черна Гора. Готова ли е? Ползва ли се вече и икономически изгодна ли е? Питам сериозно.
Ride on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2026, 21:19

Ба ги. Тия полските политици не краднат ли бе?

**Полша премина границата от един трилион долара икономическо производство през септември 2025 г.** Премиерът Доналд Туск обяви този исторически момент, с който страната се нареди сред двадесетте най-големи икономики в света. Според последващите актуализирани данни Полша заема 21-во място.

През 1989 г. Полша на практика беше във финансов колапс. Оттогава насам икономиката ѝ нараства през всяка година с едно-единствено изключение, като страната беше и единствената в Европейския съюз, която избегна рецесия по време на световната финансова криза през 2008–2009 г.

След присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г. Полша отчита най-високия кумулативен ръст на доходите на човек от населението сред всичките 38 държави в ОИСР, изпреварвайки Ирландия, Южна Корея и всички държави от Г-7.

Според икономистите този успех се дължи на пазарните реформи от началото на 90-те години, членството в Европейския съюз и европейското финансиране, запазването на собствената национална валута, както и на силния полски злоти, който повиши стойността на брутния вътрешен продукт, измерен в щатски долари.

**Източници:** Международен валутен фонд (IMF), Световна банка, Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Канцелария на министър-председателя на Полша, Colliers.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stean » 03 Авг 2026, 23:48

streetz написа: Междувременно... в съчуанските планини..

Оффф... пак Радио Китай.
https://www.aljazeera.com/video/newsfee ... s-in-china
https://en.wikipedia.org/wiki/Tofu-dreg_project
https://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Sad_ ... y_collapse

bereta написа: А какво стана с Китайската магистрала в Черна Гора. Готова ли е? Ползва ли се вече и икономически изгодна ли е? Питам сериозно.

И на мен ми стана интересно и викам чей да проверя. Пак китайци, само че с евро пари.
https://www.dw.com/bg/magistralata-zara ... a-76335041

Да се махат, не стига че осраха световните пазари с фейк стоки и боклуци, ами с парите които изкараха на наш гръб, ни изкупиха важна енергийна и транспортна инфраструктура. Пък нашите боклуджийски кофи преливат от чайнишки еднодневки, че и на всичкото отгоре токсични.

Аз съм им ударил пълен бойкот (доколкото мога и не, че ще ги заболи), ама държава в която през 60-те години най-модерната машина е била тъкачен стан.. айде моля.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Авг 2026, 0:35

stean написа:... Аз съм им ударил пълен бойкот (доколкото мога и не, че ще ги заболи), ама държава в която през 60-те години най-модерната машина е била тъкачен стан.. айде моля.

Ето един цитат от "Колела" на Артър Хейли:

— Това е така, защото монтажът на американските малолитражни коли става все по-автоматизиран — намеси се Адам. — Моделът „Вега“ на новия завод в Лордстаун постави началото на големите промени. Колкото повече автоматизация използуваме, колкото по-малко хора работят на поточните линии, толкова по-високо качество ще постигаме!

— Някъде това може да стане, но не и в Япония — отбеляза механикът. — Поне не в завода, който е произвел тоя боклук! Бога ми, мистър Трентън, погледнете това!

И тримата се надвесиха над частите на японската кола, наредени в третия стелаж.

— Канап и тел! — обяви Брет.

— Само едно ще ви кажа, сър. Не бих искал никой от близките ми да се качи някога на такава кола. Това си е просто един мотоциклет на четири колела, и то сглобен зле!

Още дълго стояха пред стелажите и внимателно изучаваха частите на...

Така ли мислиш за японските коли? Книгата е написана 1971г.

Колите специално, произведени до и след 2000г са с тотална разлика в качеството. В една Е34 или Е36 има повече метал, отколкото в съвременна 7-ца. Всичко стана пластмаса и нискокачествена стомана. Германците дават най-малки гаранции на колите си. За сметка на едни от най-високите цени. Ми .... :roll:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 04 Авг 2026, 2:41

bum_bum написа:Ба ги. Тия полските политици не краднат ли бе?

Странно, поне за мен.
Докато бях в чужбина, полските емигранти ми изглеждаха досущ като нашенци - крадливи и мързеливи. И двойно по-големи пияници.
Но явно има някаква разлика, щом тяхната държава върви, а нашата не...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата