Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: :)
X7: G07 pre-LCI '22, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...
GC: ...SRT
Re: Икономическа тема
Мда, малко китайски reality check на немската алчност и мудност не е излишен, че да се мръднат към по-добре нещата
Не че китайците са цвете, де (до утре мога да пиша що за идиоти са в голямата си част..., работя с такива по хардуера на клиенти ми). Но определено почва да става интересно и се надявам потребителите само да спечелят от тази вече почти пълномащабна конкуренция 
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Потребителите нищо не печелят, защото на всичко се набиват ебахти вносните мита за да можем да платим невъзможността на европейските производители да произведат това, което търсим на цена, която бихме е добра за нас.
Нещо, което внасям регулярно от Китай е с 233% мито. Същото качество като европейското производство със същия сертификат от трета независима компания, който имат и европейците. И с транспорта и митото и всичкото пак излиза по-евтино.
Като сложим и факта, че европейските стоки освен, че са скъпи са вече и некачествени и, че повече не можеш да очакваш качество и дълговечност по подразбиране от коя да е утвърдена марка в комбинация с консуматорската потребителска нагласа направо не ги виждам европейските производители в дългосрочен план.
Нещо, което внасям регулярно от Китай е с 233% мито. Същото качество като европейското производство със същия сертификат от трета независима компания, който имат и европейците. И с транспорта и митото и всичкото пак излиза по-евтино.
Като сложим и факта, че европейските стоки освен, че са скъпи са вече и некачествени и, че повече не можеш да очакваш качество и дълговечност по подразбиране от коя да е утвърдена марка в комбинация с консуматорската потребителска нагласа направо не ги виждам европейските производители в дългосрочен план.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Митото е чиста пара за държавата, идеално им е.
Ще има милиарди за маймуни, Украйна и за САЩ. Каквот остане за местно усвояване
Ще има милиарди за маймуни, Украйна и за САЩ. Каквот остане за местно усвояване
Долното е за тези, които свързват Китай единствено с магазините "За 1 евро":
Китай е завършил подводния участък на жп-тунела Чунтай и го е свързал към линията на високоскоростните жп-магистрали. Тунелът е с дължина 11 325м и е пробит без междинни спирания, като по този начин е поставил световен рекорд. Влаковете ще могат да го пресичат със скорост до 350км/ч.
Китай е завършил подводния участък на жп-тунела Чунтай и го е свързал към линията на високоскоростните жп-магистрали. Тунелът е с дължина 11 325м и е пробит без междинни спирания, като по този начин е поставил световен рекорд. Влаковете ще могат да го пресичат със скорост до 350км/ч.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
BMW_POWER написа:...Тунелът е с дължина 11 325м...
Е добре е, на англичаните подводния тунел е 50км и е построен преди 50 години, не са открили топлата вода тея миризливи жълтури
Те и комшиите имат разни тунели.. та рекламата май наистина е от "левчето".
https://en.wikipedia.org/wiki/Marmaray_Tunnel
https://en.wikipedia.org/wiki/Marmaray_Tunnel
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Ключовото в случая не е дължината или времето за построяване, а това че влаковете ще минават с 350км/ч 

Ключово ли е в икономическата тема да се 'фали инфраструктурен обект на държава от друг континент с друга идеология?
Аз се сещам каква е целта на подобни постове, ама няма да я кажа
Освен това, силно се съмнявам в тия 350км/ч. Това да изместваш огромно количество въздух в тунел с такава скорост, въобще не ми се мисли какви турболенции и какво налягане ще са вътре. Разбира се, ако не е половин километър широк.
Европейските мисля са ограничени до 200км/ч или там някъде..
Аз се сещам каква е целта на подобни постове, ама няма да я кажа
Освен това, силно се съмнявам в тия 350км/ч. Това да изместваш огромно количество въздух в тунел с такава скорост, въобще не ми се мисли какви турболенции и какво налягане ще са вътре. Разбира се, ако не е половин километър широк.
Европейските мисля са ограничени до 200км/ч или там някъде..
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Италия и Австрия също онзи ден пробиха тунела под прохода Бренер, след завършването му ще е най-дългия жп тунел в света.
В Кетай наистина строят яко и както всички подобни режими малко прекаляват с пропагандата
В Кетай наистина строят яко и както всички подобни режими малко прекаляват с пропагандата
I love the sound of V8 in the morning...
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: LCI2
B48B20А
На китайците можем само една картофена салата да им направим ако ще се сравняваме по строителство на пътища и тунели. Зашумя се напоследък за нов път и тунел под Петрохан, към 8-10 години ще идат за 100 км. Междувременно
Реален аналог от Китай:
Магистралата Яан – Сичан (Yaxi Expressway) в съчуанските планини съдържа 270 км скоростен път, над 200 моста и 25 тунела (някои от които над 10 км), преминаващи през силно сеизмична и тежка планинска зона. Целият мегапроект е изграден точно за 5 години.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- bereta
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
- Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC
То темите винаги са в духа на “па мойто магаре мое да носи повече”! Все някой е направил нещо повече и по-добре от друг. Така се развива света, така се развиваме (израстваме) и ние. А какво стана с Китайската магистрала в Черна Гора. Готова ли е? Ползва ли се вече и икономически изгодна ли е? Питам сериозно.
Ride on
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ба ги. Тия полските политици не краднат ли бе?
**Полша премина границата от един трилион долара икономическо производство през септември 2025 г.** Премиерът Доналд Туск обяви този исторически момент, с който страната се нареди сред двадесетте най-големи икономики в света. Според последващите актуализирани данни Полша заема 21-во място.
През 1989 г. Полша на практика беше във финансов колапс. Оттогава насам икономиката ѝ нараства през всяка година с едно-единствено изключение, като страната беше и единствената в Европейския съюз, която избегна рецесия по време на световната финансова криза през 2008–2009 г.
След присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г. Полша отчита най-високия кумулативен ръст на доходите на човек от населението сред всичките 38 държави в ОИСР, изпреварвайки Ирландия, Южна Корея и всички държави от Г-7.
Според икономистите този успех се дължи на пазарните реформи от началото на 90-те години, членството в Европейския съюз и европейското финансиране, запазването на собствената национална валута, както и на силния полски злоти, който повиши стойността на брутния вътрешен продукт, измерен в щатски долари.
**Източници:** Международен валутен фонд (IMF), Световна банка, Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Канцелария на министър-председателя на Полша, Colliers.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
streetz написа: Междувременно... в съчуанските планини..
Оффф... пак Радио Китай.
https://www.aljazeera.com/video/newsfee ... s-in-china
https://en.wikipedia.org/wiki/Tofu-dreg_project
https://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Sad_ ... y_collapse
bereta написа: А какво стана с Китайската магистрала в Черна Гора. Готова ли е? Ползва ли се вече и икономически изгодна ли е? Питам сериозно.
И на мен ми стана интересно и викам чей да проверя. Пак китайци, само че с евро пари.
https://www.dw.com/bg/magistralata-zara ... a-76335041
Да се махат, не стига че осраха световните пазари с фейк стоки и боклуци, ами с парите които изкараха на наш гръб, ни изкупиха важна енергийна и транспортна инфраструктура. Пък нашите боклуджийски кофи преливат от чайнишки еднодневки, че и на всичкото отгоре токсични.
Аз съм им ударил пълен бойкот (доколкото мога и не, че ще ги заболи), ама държава в която през 60-те години най-модерната машина е била тъкачен стан.. айде моля.
stean написа:... Аз съм им ударил пълен бойкот (доколкото мога и не, че ще ги заболи), ама държава в която през 60-те години най-модерната машина е била тъкачен стан.. айде моля.
Ето един цитат от "Колела" на Артър Хейли:
— Това е така, защото монтажът на американските малолитражни коли става все по-автоматизиран — намеси се Адам. — Моделът „Вега“ на новия завод в Лордстаун постави началото на големите промени. Колкото повече автоматизация използуваме, колкото по-малко хора работят на поточните линии, толкова по-високо качество ще постигаме!
— Някъде това може да стане, но не и в Япония — отбеляза механикът. — Поне не в завода, който е произвел тоя боклук! Бога ми, мистър Трентън, погледнете това!
И тримата се надвесиха над частите на японската кола, наредени в третия стелаж.
— Канап и тел! — обяви Брет.
— Само едно ще ви кажа, сър. Не бих искал никой от близките ми да се качи някога на такава кола. Това си е просто един мотоциклет на четири колела, и то сглобен зле!
Още дълго стояха пред стелажите и внимателно изучаваха частите на...
Така ли мислиш за японските коли? Книгата е написана 1971г.
Колите специално, произведени до и след 2000г са с тотална разлика в качеството. В една Е34 или Е36 има повече метал, отколкото в съвременна 7-ца. Всичко стана пластмаса и нискокачествена стомана. Германците дават най-малки гаранции на колите си. За сметка на едни от най-високите цени. Ми ....
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
bum_bum написа:Ба ги. Тия полските политици не краднат ли бе?
Странно, поне за мен.
Докато бях в чужбина, полските емигранти ми изглеждаха досущ като нашенци - крадливи и мързеливи. И двойно по-големи пияници.
Но явно има някаква разлика, щом тяхната държава върви, а нашата не...