Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
Потребител
Аватар
Кара: Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Ceko » 26 Май 2026, 19:56

20260526_195450.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
The Power Of Dreams

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 28 Май 2026, 9:35

Не си с червените спирачки, които май са по-големи?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: Y

Мнение от Ceko » 28 Май 2026, 10:19

Не, стандартна long range. До колкото знам, само на performance не влизат отпред 18".
The Power Of Dreams

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 29 Май 2026, 9:39

Влизат, отзад опират.. :mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 29 Май 2026, 10:08

Здравейте, някой има ли електрически голф? Колата е 2019 и би трябвало да е с по - голямата батерия 39квч. Скоро пътувах до Търново с него и спирах да зареждам... много пъти. Само дето обикновено вкарваше 12 - 13 кв за да качи от ~35% до 80%. И нещо сметките ми не излизат понеже смятам батерията 26 - 27 квч. Не съм гледал още деградацията на батерията обаче чак толкова не ми се вярва да е зле. Аз ли нещо не смятам добре, има ли как се провери каква е батерията или нормално. Мисля си да не е сложена малката батерия обаче не ми се иска да повярвам, че са правени чак такива мизерии.

Купих една зарядна станция EVPoint EV7. Това нещо не мога да го накарам да работи нормално. Първо ако не е възано за нета не иска да зарежда а трябва уж. Явно не мога да се оправя с настройките. Софтуера на това нещо е уникално тъп. Нито ми показва на колко процента е батерията докато зарежда нито мога да укажа да зареди до 80. Аз ли не правя нещо както трябва, голфа ли нещо не се разбира с този боклук или просто е боклук?

Иначе от колата съм много доволен. За градски автомобил е супер. Ако имаше по - голяма батерия щеше да става и за извън. Истински автомобил си е с копчета ръчки, километраж понеже е обикновен голф ама на ток. По - широко е от колкото очаквах и е добре обезшумен.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Юни 2026, 21:59

spirco написа:Здравейте, някой има ли електрически голф? Колата е 2019 и би трябвало да е с по - голямата батерия 39квч. Скоро пътувах до Търново с него и спирах да зареждам... много пъти. Само дето обикновено вкарваше 12 - 13 кв за да качи от ~35% до 80%. И нещо сметките ми не излизат понеже смятам батерията 26 - 27 квч. Не съм гледал още деградацията на батерията обаче чак толкова не ми се вярва да е зле. Аз ли нещо не смятам добре, има ли как се провери каква е батерията или нормално. Мисля си да не е сложена малката батерия обаче не ми се иска да повярвам, че са правени чак такива мизерии.

Купих една зарядна станция EVPoint EV7. Това нещо не мога да го накарам да работи нормално. Първо ако не е възано за нета не иска да зарежда а трябва уж. Явно не мога да се оправя с настройките. Софтуера на това нещо е уникално тъп. Нито ми показва на колко процента е батерията докато зарежда нито мога да укажа да зареди до 80. Аз ли не правя нещо както трябва, голфа ли нещо не се разбира с този боклук или просто е боклук?

Иначе от колата съм много доволен. За градски автомобил е супер. Ако имаше по - голяма батерия щеше да става и за извън. Истински автомобил си е с копчета ръчки, километраж понеже е обикновен голф ама на ток. По - широко е от колкото очаквах и е добре обезшумен.

Малко сметки без кръчмаря… батерията ти пада средно 3-5% първата година и след това по 2% на година. За 6 години тая батерия е паднала 4 + (7 * 2) = 18% като цяло. 5-10% от батерията са неизползваеми / запазени- демек извади още едно 7% грубо. Значи тая 39кв батерия в момента е 25% надолу на 29кв. Понеже все още не си й хванал цаката как да караш икономично предполагам си давал едни 4км на киловат за общо 116км… предполагам не си падал под 10% батерия което значи че най- грубо всеки 90-100км си зареждал… демек всичко си е наред с изключение на това че си си купил 7 годишна електричка с несъществуваща на практика батерия… от там и зареждането всеки 100км грубо… та с тези кола/ само на градско - поне за мене….
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 03 Юни 2026, 16:55

Има логика, благодаря. Значи ще трябва да си поиграя с батерията. За сега се предвижда да се кара само в града. Това на снимката още малко му остава и ще покрие извънградските нужди.
IMG-43e0f5c42ce3383fb9bc5026977ee337-V.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 10 Юни 2026, 22:59

Фламандският министър на мобилността Аник Де Ридер даде зелена светлина за движението на автономни автомобили Tesla по обществените пътища. Това разрешение важи за всички белгийски пътища, уточни тя.

Все оше нямам Тесла... но може би някой ден :)
Иначе сестра ми преди няколко дни си купи актуалният модел CLA 250+, ако успея да покарам ще драсна.. уж на хартия не е лоша колица :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 11 Юни 2026, 9:28

Здравейте колеги, пред дилема съм кой модел на Тесла да избера, става въпрос за семейна кола. Чуденката е между Tesla MY LR 2023+ и Tesla M3 Highland SR , горе долу попадат в един ценови диапазон.
Гледах и карах двете, но всяка си има своите + и - ето моята гледна точка:
MY - страхотен автомобил, просторно вътре, багажника и фрънка са баси бездънните ями (жената ще е в екстаз) + равния под към багажника , вървежа е стабилен , батерията на 100% дава някакво вътрешно успокоение ;
минусите които ме разколебават са следните - колите които гледам са основно 2023 т.е. с HW3 което доколкото четох е предпоставка за забавяне или изобщо липса на FSD когато бъде активирано за България, батерията трябва да е на 80% заредена и когато се случи инцидентно пътуване реално ще разполагам с 60kWh + завишен разход спрямо М3 => по-малък пробег при инцидентни ситуации.
M3 Highland 60kWh - май най-ефективния автомобил на Тесла , батерията се зарежда до 100% ежедневно, подобрена возия , шумоизолация и т.н. , има обдухване на седалките което е бая добре , идва с HW4 ;
минусите са - батерията е малка и някак си няма да се чувствам сигурно с нея въпреки добрата ефективност на колата, само на задно незнам как би се представяла зимата, дреболии около копчетата за мигачи, фарове , чистачки които се оправят с aftermarket лостчета обаче , доста ниска ми се стори :dunno:
Та ще се радвам на всякакви коментари и съвети около реална експлоатация на двата модела, съвети и препоръки при избора :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от vegasa » 11 Юни 2026, 10:19

Здрасти,
имам поглед и над двете. За семейна кола и Y-ката е по-добрият избор. Много по-голям обем и капацитет за багаж. Разхода не го мисли и за двата модела както дали е задно или двумоторна. Хайланда е абсолютно прекрасен автомобил, но са ти правилни наблюденията за клирънса, освен това е със сравнително дълго междуосие. Перфектна, но за нашите пътни условия трябва да се внимава. Най-добре да ги тествате и прецените, зависи колко сте едри и дали пътувате с много багаж. Обърни внимание на мястото за краката на задния ред на Хайланда при свалени предни седалки до долу, както и отпред понеже "коритото" за краката в зоната на педалите е по-дълбоко, но към седалката леко се вдига. Ако горните неща са ви ок Хайланда ще ви се стори "още повече" кола.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 11 Юни 2026, 11:08

don_gori написа:Здравейте колеги, пред дилема съм кой модел на Тесла да избера, става въпрос за семейна кола. Чуденката е между Tesla MY LR 2023+ и Tesla M3 Highland SR , горе долу попадат в един ценови диапазон.
Гледах и карах двете, но всяка си има своите + и - ето моята гледна точка:
MY - страхотен автомобил, просторно вътре, багажника и фрънка са баси бездънните ями (жената ще е в екстаз) + равния под към багажника , вървежа е стабилен , батерията на 100% дава някакво вътрешно успокоение ;
минусите които ме разколебават са следните - колите които гледам са основно 2023 т.е. с HW3 което доколкото четох е предпоставка за забавяне или изобщо липса на FSD когато бъде активирано за България, батерията трябва да е на 80% заредена и когато се случи инцидентно пътуване реално ще разполагам с 60kWh + завишен разход спрямо М3 => по-малък пробег при инцидентни ситуации.
M3 Highland 60kWh - май най-ефективния автомобил на Тесла , батерията се зарежда до 100% ежедневно, подобрена возия , шумоизолация и т.н. , има обдухване на седалките което е бая добре , идва с HW4 ;
минусите са - батерията е малка и някак си няма да се чувствам сигурно с нея въпреки добрата ефективност на колата, само на задно незнам как би се представяла зимата, дреболии около копчетата за мигачи, фарове , чистачки които се оправят с aftermarket лостчета обаче , доста ниска ми се стори :dunno:
Та ще се радвам на всякакви коментари и съвети около реална експлоатация на двата модела, съвети и препоръки при избора :yes:

за семеен автомобил У, по принцип тесла с малка батерия не гледай. Малките батериии са си повече за градско особено зимно време - по бавно се зарежда няма такава добра динамика особено като е студена батерията. До 80% ще зарежда У за ежедневно каране, аз като тръгвам на дълъг път винаги я зареждам до 100%. Аз лично при този избор бих се замислил единствено ако хайланда е LR

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 11 Юни 2026, 11:46

3-ката вози доста твърдно и отзад ако слагаш столчета, не можеш да си дръпшнеш нормално седалката.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Юни 2026, 12:23

Kroki написа:3-ката вози доста твърдно и отзад ако слагаш столчета, не можеш да си дръпшнеш нормално седалката.

хайланда е по добре, горе долу като У 2022, но определено за семейна с деца е по добре У. Един познат имаше У 2022г. после взе тайкан кара го няколко месеца ама нещо не беше очарован и взе 3 LR хайланд и като си говорихме казва, че определено У като място и удобство е по добре. Също го дразни позицията в У седиш по на високо и съответно по комфортно 3 си е седан кола

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 11 Юни 2026, 12:27

А има ли някакви разлики между 2022 и 2023г моделите , някъде четох че от 2023г били с ново по-леко окачване + сглобка в Китай била за предпочитане ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Юни 2026, 12:29

don_gori написа:А има ли някакви разлики между 2022 и 2023г моделите , някъде четох че от 2023г били с ново по-леко окачване + сглобка в Китай била за предпочитане ?

от септември 2022 са без парктроник сензори и са с една идея по меко окачане

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата