Демографска криза
Модератор: Общи модератори
Re: Демографска криза
alx написа:60 месеца заплата за апартамент през 80те
Сега- 250,000 евра със заплата 1500 евра- 166 месеца заплата.
Не показваш цялата картинка. Липсват много детайли. На първо място е любимата на Стинката "покупателната способност". Сиреч, какво можеш да си позволиш с една заплата. Грубо казано, какъв процент от заплатата ти отива за храна, сметки и удоволствие. На второ място, през 80-те не е имало сметки за мобилни телефони, интернет, компютри, електроника, абонаменти за онлайн игри и т.н.
driver69 написа:BMW_POWER написа:driver69 написа:Кво толкова мрънкат колко е трудно да се купи жилище сега - аз живея в наследствен имот, но колкото трудно е било преди 50 години, толкова е и сега.. Примерно...
Да, добре
Иронизирах - идеята ми е, че като не си правил нещо сам си склонен да омаловажиш труда и даването на зор на другите.
Лесно е да емигрираш (ако не си), да гледаш деца сам (ако не ти се е налагало), да купиш/построиш жилище без наследство (ама като не си пробвал) и т.н.
Ми аз и жената сме направили всичко с двете си ръце. Без грам помощ отникъде. Заем за един апартамент, заем за втори апартамент, заем за къщата. Няма баби, няма дядовци. Ние двамата. Това е

Апропо, заемът за първия апартамент в бг беше в USD със 7% лихва

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:На второ място, през 80-те не е имало сметки за мобилни телефони, интернет, компютри, електроника, абонаменти за онлайн игри и т.н.
Да, ама реално... тези сметки за интернет не ти ли помагат и да си по-ефективен ?
Реалността е, че се чупи финансовата система и от там е проблема. А не от това, че имаш интернет.
driver69 написа:Имам спомен, че 2000-та един апартамент в хасково беше на цената на 5-6 годишно БМВ. Сега е на цената на нова тройка.
Някак не бяха ценност жилища/имоти.
Не знам какво е било изкривено в мисленето ни, но факт.
Е 2000-та година кво, държавата беше с 1,5млн души по-голяма, не бяха минали 2-3 имотни бума, нямаше проблеми с детски градини и ясли, нямаше и брокери да викат "няма апартаменти, свършиха".
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Снимката на алх си пише всичко, ама май повечето, както и самия той не чете до долу..
Смятат се заплати и колко броя, ама нещо се пропуска, че отдолу пише, че на черно било х2 имотеца, а може и х3
За руските МПС пак беше същото положение, чакаш купуваш след 15 или повече години и веднага може да й вземеш доста повече, дори след 1-2 години. За западните да не говорим, които бяха единици.
То и лошия долар е бил по-евтин от лъвския силен лев, под 1лв за долар в банката, ама на практика е било малко по-различно или пак в пъти
Та я пак си сметнете, ако изобщо има какво да се смята.
Смятат се заплати и колко броя, ама нещо се пропуска, че отдолу пише, че на черно било х2 имотеца, а може и х3
За руските МПС пак беше същото положение, чакаш купуваш след 15 или повече години и веднага може да й вземеш доста повече, дори след 1-2 години. За западните да не говорим, които бяха единици.
То и лошия долар е бил по-евтин от лъвския силен лев, под 1лв за долар в банката, ама на практика е било малко по-различно или пак в пъти
Та я пак си сметнете, ако изобщо има какво да се смята.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
TNT написа:BMW_POWER написа:На второ място, през 80-те не е имало сметки за мобилни телефони, интернет, компютри, електроника, абонаменти за онлайн игри и т.н.
Да, ама реално... тези сметки за интернет не ти ли помагат и да си по-ефективен ?
Реалността е, че се чупи финансовата система и от там е проблема. А не от това, че имаш интернет.driver69 написа:Имам спомен, че 2000-та един апартамент в хасково беше на цената на 5-6 годишно БМВ. Сега е на цената на нова тройка.
Е 2000-та година кво, държавата беше с 1,5млн души по-голяма, не бяха минали 2-3 имотни бума, нямаше проблеми с детски градини и ясли, нямаше и брокери да викат "няма апартаменти, свършиха".
Но беше минало едно яко обезценяване на парите и хората нямаха такива... Колко да им вземат, като нямат никакви? 2004г взимах чисто 350лв. Колко струваше едно жилище тогава?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:BMW_POWER написа:На второ място, през 80-те не е имало сметки за мобилни телефони, интернет, компютри, електроника, абонаменти за онлайн игри и т.н.
Реалността е, че се чупи финансовата система и от там е проблема. А не от това, че имаш интернет.driver69 написа:Имам спомен, че 2000-та един апартамент в хасково беше на цената на 5-6 годишно БМВ. Сега е на цената на нова тройка.
Дали са по-ефективни и с колко? Масово хората имат 3-4 часа абсолютно безсмислено гледан на екрани тик ток, фейс, инста и т.н., а някои имат и по 8+ часа.
ildivvy написа:Силно се съмнявам, че дори това може да се събере тук... Кога ще имат време за тик-ток-а и инстаграма? Не става така!
- TNT
- младши ентусиаст

-
То от човека си зависи колко е ефективен. Преди трябваше да обикаляш да си платиш сметките, сега можеш да ги платиш докато сереш. Образованието започва да става онлайн. А хората имат време да цъкат часове на тик-ток и подобни , щото са по-ефективни 
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
То това пак си е проблем по темата демогравска криза. Плащаш си тока, водата, интернета, телевизията, мобилния онлайн. Купуваш си всичко от дрехи до техника онлайн. Събираш се с приятели онлайн. Накрая - няма де да забършеш някоя девойка да и правиш деца после. 

- TNT
- младши ентусиаст

-
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Понеже тука пак го обърнахте на соц темата по въпроса за цената на жилищата, вижте в САЩ как се е променила покупателната способност що се отнася до имоти през последните 60 години. Тва са световни процеси за които нито соца нито прехода са виновни.
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
В нормалните държави, 70-80% от жилищните имоти се купуват с ипотечен кредит.
Като оценяваме достъпността, трябва да гледаме не цената на жилищата, а размера на ипотечната вноска.
Като оценяваме достъпността, трябва да гледаме не цената на жилищата, а размера на ипотечната вноска.
I love the sound of V8 in the morning...
- TNT
- младши ентусиаст

-
Не знам колко сте "по-ефективни", ама 80% от IT-тата пишат само в работно време 
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Е нали АИ -то им върши работата вече
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Още не на 100% , още се налага да правят деца по аналоговия способ. Но скоро всичко ще си дойде на място , ще правят дигитални деца със виртуален секс .
Предполагам че решението със раждаемоста ще дойде когато пуснат на пазара бебета роботи , не кърмиш не сменяш памперси , не го водищ на децка ...Като ти омръзне го изключваш и го прибираш в шкафа бебето до следващия път когато имаш мерак за деца 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...