Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
221
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 480
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от steeN » 27 Фев 2026, 23:43

3186 написа:Просължавам да не разбирам защо се гони София - Бургас с едно зареждане?!

Това е любима дъвка и това при условие, че се ходи там 3-4 пъти в годината макс, ако и толкоз... буквално. Иначе не става дума за личен автомобил и тогава въпросът в 99% от случаите е какво са ти дали и всякакви разсъждения са безсмислени.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 28 Фев 2026, 1:53

На мен ми е все тая за Бургас, още повече пък за Виена.
Въпроса е в автономността или независимостта, както искате го наречете.
Помните ли какво беше чувството, когато всички имахме нокии преди 15-20 години? Батериите караха по 1-2 седмици, никой нямаше зарядно в колата, зарядно в офиса, пауърбенк, нямаше USB-та на всяко летище, във всеки влак и автобус, просто щото нямаше нужда..
Сега карат по 1 ден телефоните (понякога) и макар да сме свикнали с постоянното зареждане, все пак е досадно.

С колите го усещам по същия начин. И макар да нямам още тесла, имам електрическо моторче и усещам неудобството с пробега. На теория трябва да имам около 100км пробег при идеални условия... Но избягвам да го зареждам до 100%, за да пазя батерията. Избягвам да изтощавам до 0, защото ме е страх от бутане. :lol: Не карам с 25км/ч (както е изчислен пробега), а карам на макс... И остават реални 40 километра. :mhihi:

Та затова ще си купя тесла, когато изкарат 1000км реален рейндж, защото ще я зареждам когато ми е кеф, а не да се чувствам длъжен да я закачам всяка вечер. Когато отида при някой приятел на гости на 300км ще я оставя пред блока му и няма да се чудя къде да я заредя и как ще пускаме удължител от 5-тия етаж, някакви такива дребни неудобства, които ги имате в момента. Знам, свиква се (както с телефоните), но още не искам да свиквам. Просто се надявам, че новото поколение батерии ще променят нещата и чакам да се случи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 28 Фев 2026, 11:34

Kroki написа:Благодаря. Конверсията ми я правиха в Перник при Павлик и за 1 ден беше готова. Всичко си стана и върви, нет а у. Порта не е пипан имам преходник. Колата дойде с цялостен PPF и за мен лично ме кефи много тоя мат/стен цвят.

Мерси за разбивката, това фейслифтова ли е, или с интел атом процесора? След конверсията можеш ли да зареждаш на тесла суперчарджъри? Някакви други ограничения, предвид че е щатска, селф драйвинга или навигацията примерно?

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 28 Фев 2026, 11:56

b_u_b_o написа:
msi200 написа:Говорим за ситуацията в България:
Например, София-Бургас с Тесла 3 трябва да караш със 100км/ч, за да го минеш цялото, а и не било добре да изразходваш батерията 100-0, а и накрая трябва да търсиш, къде да зареждаш.
За извънградско няма какво да бие дизела. За по-малко каране с начална точка твоя гараж и често прибиране до вас, електричката е по-добре. За градско също ел. е по-добре.
Ако бяхме в държава с достатъчно суперчарджъри и имаше официален дилър и аз бих си взел Тесла.

От написаното си личи, че опита ти с електрички не е голям. Как обаче си толкова категоричен в твърденията си не знам :dunno: Ако караш със 100км/ч бая ще подминеш Бургас, даже почти до Варна може да стигнеш. Колкото до зарядната мрежа...идея си нямаш колко добра инфраструктура има у нас. Изобщо не се усеща липсата на суперчарджъри. Единствения минус е, че колата не ти смята сама маршрута и къде колко да зареждаш, ама има доста добри алтернативи. :yes:

Наистина не ми е голям опитът. Имах предвид 100км/ч средна скорост, което при мен се получава, като поддържам 140 от нас до центъра на Бургас.
А се обсъжда София-Бургас, защото е малоумно на най-натоварената ни магистрала да няма нито 1 суперчарджър. + на ме лично ми е чест маршрут и обичам да го минавам наведнъж.
Зарядни гледам къде има от любопитство, само че гледам и цените - ми то на 70-80ст на киловат излиза по-евтино да караш някоя хубава кола с двг.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 28 Фев 2026, 17:56

msi200 написа:
b_u_b_o написа:
msi200 написа:Говорим за ситуацията в България:
Например, София-Бургас с Тесла 3 трябва да караш със 100км/ч, за да го минеш цялото, а и не било добре да изразходваш батерията 100-0, а и накрая трябва да търсиш, къде да зареждаш.
За извънградско няма какво да бие дизела. За по-малко каране с начална точка твоя гараж и често прибиране до вас, електричката е по-добре. За градско също ел. е по-добре.
Ако бяхме в държава с достатъчно суперчарджъри и имаше официален дилър и аз бих си взел Тесла.

От написаното си личи, че опита ти с електрички не е голям. Как обаче си толкова категоричен в твърденията си не знам :dunno: Ако караш със 100км/ч бая ще подминеш Бургас, даже почти до Варна може да стигнеш. Колкото до зарядната мрежа...идея си нямаш колко добра инфраструктура има у нас. Изобщо не се усеща липсата на суперчарджъри. Единствения минус е, че колата не ти смята сама маршрута и къде колко да зареждаш, ама има доста добри алтернативи. :yes:

Наистина не ми е голям опитът. Имах предвид 100км/ч средна скорост, което при мен се получава, като поддържам 140 от нас до центъра на Бургас.
А се обсъжда София-Бургас, защото е малоумно на най-натоварената ни магистрала да няма нито 1 суперчарджър. + на ме лично ми е чест маршрут и обичам да го минавам наведнъж.
Зарядни гледам къде има от любопитство, само че гледам и цените - ми то на 70-80ст на киловат излиза по-евтино да караш някоя хубава кола с двг.

На магистралата има на няколко места 100kw+ зарядни станции, което за 99% от колите означава 10-80 за 30-40мин. А цена 70-80ст на киловат е реална цена, ако не зареждаш у вас. Ако зареждаш у вас градското ти пада на 17ст на киловат, извънградското ще тръгнеш на 100% на 17ст и вече ще дозаредиш колкото ти трябва на 70-80ст, което няма да е толкова много, така че е много по-малко от тези 70-80ст.

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 28 Фев 2026, 18:28

Наясно съм с всичките тия неща, даже знам къде и какви зарядни има по маршрутите ми :) Също се интересувам от ел. коли и не ги отричам по никакъв начин. Както всяка друга техника, обаче, и електричките си имат недостатъци. Например в моя случай най-важна е автономността и ако ми бяха по-различни маршрутите със сигурност щях да си взема iX вместо х5-цата, ама не става.

Потребител
Аватар

Мнение от vegasa » 28 Фев 2026, 19:35

Сериозна и културна молба към обичайните заподозрени. Нека темата да бъде за споделяне на информация и опит. Никой не се интересува от физиологичните нужди, убеждаване колко е готин дизела/бензина, фиксации за рейндж и сравнения с 20д в тази тема. В момента всеки може да кара каквото му е кеф: дизел евтин, бензин евтин, газ без пари, но моля не цапайте. Не го казвам за да се заяждам и не търся отговор ако някой се припознае , но пичове адски си личи кой има опит на ток и кой не. Никой не е задължен да кара на ток!

Онтопик: към колегата Дрифти: имам едно китайско, средно към слаба изработка е. Взех го обаче по Коледа и нямам още достатъчно пробег с него. Доста са евтини и от няколко кръгчета мога да кажа, че върши работа. В Хасково е меката на тези моторчета.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Фев 2026, 20:34

msi200 написа:Наясно съм с всичките тия неща, даже знам къде и какви зарядни има по маршрутите ми :) Също се интересувам от ел. коли и не ги отричам по никакъв начин. Както всяка друга техника, обаче, и електричките си имат недостатъци. Например в моя случай най-важна е автономността и ако ми бяха по-различни маршрутите със сигурност щях да си взема iX вместо х5-цата, ама не става.

Колега, забелязал съм те през годините, че си доста смислен и затова ще ти го напиша искрено и фактологично- никой който си е взел електричка след месец два притежание не се е оплакал, че пробега/ автономността му е проблем. Range anxiety му викат тука и е основен фактор преди да си купиш електричка и после се оказва, че не е фактор.

За цените на километър- аз съм го писал и преди- ползата на мощната електричка не е финансова а това, че кола 500 коня не я мислиш като подръжка и не те стяга сърцето дет се вика всеки път като я настъпиш кво ще й се строши..

Аз знам, че в момента Кроки като си кара неговата се сеща от време на време Алекс кви ги пише във форума и си казва- баси копелето излезе право… :bchug:

Нека да сподели за динамиката в реалния свят…. :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Мар 2026, 4:22

alx написа:Колега, забелязал съм те през годините, че си доста смислен и затова ще ти го напиша искрено и фактологично- никой който си е взел електричка след месец два притежание не се е оплакал, че пробега/ автономността му е проблем...

Аа, бъркаш. Тея с дачиите се оплакват. :lol:

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 01 Мар 2026, 11:32

Аз като гледам цената на която му е стъпила на крокозъбъла почвам да се замислям да махам Гранда и да минавам на ток баси.
Поевтинели много тия пущини.
Ама ще трябва да засилвам електрификацията у нас очевидно.
Не че така или иначе не искам да вкарвам трифазен ток,а и солари след някоя година.
Гараж така и така имам дето не влиза джипката в него поне тоя пустиняк ще може.
По темата.
Кума взе наскоро I4-ка от по бързите.
Още не е подкарана финално,че ремонти разни след доставката от щатско и ще я видим как ще е.
Определно ми допада в пъти повече като външен и вътрешен вид за разликата от сделаността на теслата.
Нямам идея как ще е като ремонти и т.н. ама то ще си покаже.
Тук обаче Алекс отново се оказва прав.
Кума има и RS7 на над 700 кончета която ползва за основна кола.
Еми...винаги има какво да строши там...Иначе не е лоша кола де.Ама...чакаш...и се кръстиш преди каране. :ok:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 02 Мар 2026, 0:52

А каква е работата с този трифазен ток, за бързина ли? С домашно зарядно и шухо, не е ли достатъчно от нормален контакт :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 02 Мар 2026, 1:09

За бързина. Некакси е тъпо да се прибереш от морето на 7 кръв и да чакаш 2 часа с шукото да зареди достатъчно, че да идеш да си напазаруваш храна. За по-надалеч пък съвсем забравяш.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 02 Мар 2026, 1:32

Съседът ми по гараж има тесла Y и X5 плъг-ин и си ги зарежда на най-обикновен контакт от тези по 3-4KW. Говорил съм с него и каза, че го устройва и рядко ползва други зарядни.

Предишна

Назад към Извън Темата