Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Икономическа тема

Мнение от Моджо » 13 Фев 2026, 14:05

Е, едва ли пътуват всеки ден. Аз познавам само 2-ма сравнително далечно пътуващи. Всеки ден от Ботевград, което не е пък чак кой знае колко далеко.
Да дойдеш в понеделник и да си идеш в петъка, като спиш в градо не се брои.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Фев 2026, 14:37

Да де, ама все пак доста хора пътуват ежедневно. Мандра/кланница - всеки ден по 1 бусче до София. Складове за кво ли не. Търговски представители. Ако имахме и пътища, вероятно процентите щяха да са по-високи. Но и мен леко ме съмнява тоя процент за всеки ден. Ако е поне веднъж седмично... вероятно дори може да е по-висок.

Може пък и просто да е глупаво направена статистика и това да е процент от хората, които работят в софийска фирма, ама с адрес другаде.

0,7% от Казанлък - Маверика 100% ги знае по именнно :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Фев 2026, 14:55

Има слухове, че САЩ и Русия в момента обмислят да направят сделка руснаците да се върнат на светинята икономическа сцена, а те от своя страна да ползват американския долар, тоест край на спекулациите с БРИКС ако това стане.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Фев 2026, 19:42

Отново... край с БРИКС предполага, че някога са имали някакво бъдеще :mhihi:
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 14 Фев 2026, 1:31

:mhihi: Абе вие двамцата по-горе престанете да си тропате клавиатурите, а прочетете ако можете какво е казал Песков по въпроса, после се разливайте тук. Или там в темата за предсказанията ще ви е по-добре да пишете глупости.
По добре кажете Рубио що отсвири урсулите и предпочита среща с Орбан там на гей-срещите :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Фев 2026, 22:21

Рекордна безработица и „кухите“ работни места: Фасадата на просперитета
През 2025 г. американският пазар на труда навлезе в зона на турбулентност, която мнозина икономисти сравняват с най-мрачните дни на Голямата рецесия от 2009 г. Според данните на авторитетната консултантска фирма Challenger, Gray & Christmas, само за януари работодателите са обявили над 108 000 съкращения – абсолютен антирекорд за първия месец на годината от над десетилетие. В анализите на Поглед.инфо се отбелязва, че това не е случайна флуктуация, а симптом на дълбока несигурност.

Докладите на Министерството на труда на САЩ потвърждават тази тенденция: молбите за обезщетения за безработица растат главоломно, надхвърляйки всички прогнози на анализаторите. Докато официалната риторика се опитва да успокои духовете, реалността на терен е брутална – свободните работни места са на най-ниското си ниво от пандемичната 2020 г. насам. Още по-тревожен е фактът, че близо една трета от обявите за работа в момента са „фантомни“ – те съществуват само в дигиталното пространство, за да поддържат имидж на активност, но зад тях не стои реално наемане.

AI монокултурата – паразитът, който изяжда реалния сектор
Фундаменталният проблем на съвременната американска икономика, наречена „Тръмпономика“, се крие в нейния огромен секторен дисбаланс. Професор Джейсън Фърман от Харвард изнася шокираща статистика: впечатляващите 92% от ръста на БВП на САЩ през първата половина на 2025 г. се дължат единствено на инвестициите в изкуствен интелект (AI) и инфраструктура за центрове за данни.

Без този „дигитален допинг“, реалният икономически растеж на страната би бил едва 0,1% – състояние на клинична смърт за водещата световна икономика. Превръщането на САЩ в инвестиционна монокултура означава, че капиталите се концентрират в шепа технологични гиганти, докато традиционните индустрии умират от глад. Този „растеж без бум“ маскира масовото изместване на чиновнически и оперативни позиции от алгоритми, създавайки армия от „излишни хора“.

Провалът на протекционизма: Как митата на Тръмп удариха американския производител
Един от стълбовете на икономическата политика на Доналд Тръмп – агресивните вносни мита – се превърна в бумеранг, който поразява собствената му индустриална база. Макар президентът да твърди, че митата пълнят хазната и връщат производството у дома, данните на Института за управление на доставките (ISM) рисуват коренно различна картина. Производствената активност се е сринала до 14-месечно дъно, а разходите за суровини летят нагоре именно заради търговските бариери.

Секторът на металообработването, машиностроенето и транспорта съобщава за спад на поръчките с 25-30%. Производителите са притиснати до стената: те не могат да прехвърлят нарасналите разходи върху обеднелия потребител, което води до свиване на печалбите и нови вълни от съкращения. Парадоксално, в опит да „направи Америка велика отново“ чрез протекционизъм, администрацията задушава единствените отрасли, които биха могли да осигурят реална заетост извън Силициевата долина.

Социалният разлом: Дигитално неравенство и концентрация на богатството
Стагнацията в реалния сектор, съчетана с монополизирането на технологичните печалби, доведе до исторически антирекорд в социалното неравенство. Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните американци е достигнала чудовищните 18 пъти. Докато нетното богатство на най-горния 1% от населението достига рекордните 32% от общото национално богатство, долната половина на американското общество притежава едва 2,5%.

Екипът на Поглед.инфо обръща внимание на факта, че делът от БВП, който отива за заплати на работниците, е на най-ниското си ниво в 75-годишната история на САЩ. Това означава, че дори когато икономиката на хартия расте, плодовете от този растеж се обират изключително от корпоративния елит и алгоритмите, а не от хората. Инфлацията от 2,4% лесно „изяжда“ анемичния ръст на заплатите от 1,3%, обричайки средната класа на постепенно изчезване.

Геополитически последици: Америка пред лицето на структурна стагнация
Ако сегашният модел на „асиметричен растеж“ продължи, САЩ са изправени пред риск от структурна стагнация в периода 2026-2027 г. Това ще бъде икономика на иновации без работни места и капитализация без добавена стойност. Страната се превръща в заложник на своята „технологична мафия“, която диктува правилата, докато индустриалното ядро на нацията гние.

Вместо обещаното „златно десетилетие“, светът наблюдава как САЩ се затварят в цифровото си гето. Този процес има и тежки геополитически последици – икономика, базирана на софтуерни облаци и борсови спекулации, е много по-уязвима от икономика с реално производство. Бъдещето на Америка изглежда все по-малко като индустриален гигант и все повече като монополна платформа, в която социалният мир е купен с дългове, а реалната мощ е жертвана в името на корпоративните отчети.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Фев 2026, 1:45

Ясно, разбрах. Следва "неочаквано" повишение на индустриалното производство в щатите. Мерси за информацията.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Фев 2026, 5:13

Аз точно това обяснявам. Тръмп се опитва да върне производството обратно в страната. Само дето тогава стоките ще ударят небето. Едно е да купуваш чорапи, бельо, дрехи и т.н. от страни, дето заплатата е $1.5/ден, друго е, когато плащаш на работниците $20/час. И то, когато изобщо има такива. В Уoлмарт, Коско, Хоум дипо и т.н. почти няма нещо, което да е Made in USA. E, тук таме в храните има, ама качеството е .....
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 15 Фев 2026, 8:06

BMW_POWER написа:Аз точно това обяснявам. Тръмп се опитва да върне производството обратно в страната. Само дето тогава стоките ще ударят небето. Едно е да купуваш чорапи, бельо, дрехи и т.н. от страни, дето заплатата е $1.5/ден, друго е, когато плащаш на работниците $20/час. И то, когато изобщо има такива. В Уoлмарт, Коско, Хоум дипо и т.н. почти няма нещо, което да е Made in USA. E, тук таме в храните има, ама качеството е .....
Там пазаруват бедняците, има едни други дето трябва да се пазарува от там.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Фев 2026, 8:52

steeN написа:Отново... край с БРИКС предполага, че някога са имали някакво бъдеще :mhihi:

Аз затова написах край със СПЕКУЛАЦИИТЕ ако това се случи. :ok: Иначе да, не съм предполагал, че имат някакви сериозно бъдеще. Русия така или иначе ползва крипто за да заобикаля някои неща, ама това не остава скрито де. :mhihi:
Чак Путин по едно време толкова беше въодушевен, че в едно обръщение каза как бил впечатлен от силата на Биткойн. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Фев 2026, 10:37

BMW_POWER написа:Аз точно това обяснявам. Тръмп се опитва да върне производството обратно в страната. Само дето тогава стоките ще ударят небето. Едно е да купуваш чорапи, бельо, дрехи и т.н. от страни, дето заплатата е $1.5/ден, друго е, когато плащаш на работниците $20/час. И то, когато изобщо има такива. В Уoлмарт, Коско, Хоум дипо и т.н. почти няма нещо, което да е Made in USA. E, тук таме в храните има, ама качеството е .....
Т.е. вместо това да разбираме, че инфлацията в щатите "изненадващо" ще спада. Всичко е ясно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Фев 2026, 11:02

Нали това е основното при капитализма - конкуренцията . Този който произвежда повече с по малко разходи пИчели ?!!! :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Фев 2026, 11:18

За да e по-ясно какво се опитваш да ни кажеш, защо не развиеш темата?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Фев 2026, 16:54

barabqga написа:

Там пазаруват бедняците, има едни други дето трябва да се пазарува от там.

Давам за пример вериги, дето пазаруват близо 400 000 000 американци, а не 10 000 избрани.

steeN написа:
Т.е. вместо това да разбираме, че инфлацията в щатите "изненадващо" ще спада. Всичко е ясно.

Ми тя инфлацията не е някаква константа. Рано или късно ще има спад. Но исках да кажа, че е лесно да затвориш една фабрика с 1000 работни места и да пратиш всички на улицата. Много по-трудно е да отвориш такава и да намериш 1000 човека, които ще са готови и обучени да бачкат. Първото става с един лист хартия (или и-мейл), за второто трябват месеци и дори години.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 15 Фев 2026, 17:50

Jordana написа:Нали това е основното при капитализма - конкуренцията . Този който произвежда повече с по малко разходи пИчели ?!!! :roll:

Ами засега изглежда че пИчели тоя, който успее да наложи на другите да си пазарят само от него, а когато имат нещо за продаване пък им определя цените, на които да продават. Викало му се диверсификация на пазара на туй нещо.... :lol:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата