Криптовалути
Модератор: Общи модератори
Re: Криптовалути
Нали знаеш известния цитат на Сейлър - "If it's not going to zero, it is going to 1 million."
Това за което говоря повишава леко шанса BTC да иде на нула. Но няма никакво отношение към цените между 1 долар и милион.
Според мен цената ще върви настрани още доста време.
Това за което говоря повишава леко шанса BTC да иде на нула. Но няма никакво отношение към цените между 1 долар и милион.
Според мен цената ще върви настрани още доста време.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Или може да вървииии...нагоре, надолу, надолу, настрани, нагоре, надолу, нагоре...зависи за какъв период от време се вълнува някой.
Ама ако не е наясно какъв е периода, пазара почва да задава по неудобни начини този въпрос в един момент, но пък вижда категоричния отговор на незнаещия периода, който смята да язди. 

In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
TheDriver написа:Малко конспиративна теория![]()
В момента размерът на блокчейна е около 920GB и нараства постоянно. Една голяма част от Node-вете на физически лица оперират с 1TB памет*. Относително скоро на всички тези оператори(включително и на мен) ще им се наложи или да преустановят работа, или да ъпгрейднат към 2TB/4TB. Това обаче е доволно скъпо и доста рисково за изпълнение, чисто технически.
Не се наемам да кажа кога ще стигнем достатъчно близо до 1ТВ, че да започне масовата миграция, но със сигурност ще има момент със спад в децентрализацията на мрежата.
Ако бях лош диктатор планиращ да сложа ръка на нещото, чрез "51% атака", вероятно точно в този момент щях да опитам.![]()
![]()
*Най-популярните готови операционни системи за BTC/LND node, до относително скоро имаха в инструкциите си 512GB/1TB като препоръчителен размер на диска. Някакъв значителен процент от Node-овете на обикновенни хора, а и не само, са с такива дискове.
При 51% атака значение имат майнърите, а не ноудовете. Не знаеш ли какво е 51% атака?
"51% атака означава ситуация, при която един участник или координирана група контролира над 50% от изчислителната мощ (hashrate) на една proof-of-work блокчейн мрежа."

Моето разбиране е, че ти трябват и двете. Нодовете и копачите са скачени съдове.
За успешна 51% атака ще ти трябват 51% и от двата елемента.
Разбира се, всяка копачка е и нод, но дори да контролираш 51% от копачките, това не прави 51% от нодовете.
"Злите" 51% копачки, може да опитат да променят правилата или да вкарат нелегитимна награда, но от нодовете(част от които ще са същите копачки) ще зависи коя версия на блокчейна ще валидират като истинска.
За успешна 51% атака ще ти трябват 51% и от двата елемента.
Разбира се, всяка копачка е и нод, но дори да контролираш 51% от копачките, това не прави 51% от нодовете.
"Злите" 51% копачки, може да опитат да променят правилата или да вкарат нелегитимна награда, но от нодовете(част от които ще са същите копачки) ще зависи коя версия на блокчейна ще валидират като истинска.

- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Мне.Не ти трябват и двете. Не, копачката не е и ноуд. В първите 1-2г. са били на едно /ноуд,майнер, и портфейл/, но след идване на GPU майнинга, и после asic-и те, нещата не са така.
Трябва повече да почетеш по въпроса.
Трябва повече да почетеш по въпроса.

Благодаря! Принципите по които работя са грешни. Макар че копая през "басейн" и моята копачка няма памет дори близка до 1TB, постулата "Всяка копачка е нод", беше дълбоко заседнал в съзнанието ми.
За другото също си прав, но там ситуацията е малко по-сложна.
Човек като се изложи, трябва да си признае.
За другото също си прав, но там ситуацията е малко по-сложна.
Човек като се изложи, трябва да си признае.