Придобиване на имот по давност
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
Придобиване на имот по давност
Честита нова година на всички. Както по празници се събираш с родата, та си говорихме с едни братовчеди, които имат проблем от много години - на времето са купили апартамент уж на предприятие от министерски съвет, но нямат нотариален акт, защото е по времето на прехода и не се завършва сделката. Плащат сметки, всичко и пазят документи и чакат придобиване по давност, но се оказва, че след 20тина години отлагане вече за такова придобиване се минава през съд, в който, според тях може да се случат лоши неща, защото някой може да го поиска и ще разберат всички.
С две думи някой с опит или познат с опит може ли да сподели как стоят нещата или има ли човек, който се занимава с такива неща, и да даде контакт. Благодаря!
С две думи някой с опит или познат с опит може ли да сподели как стоят нещата или има ли човек, който се занимава с такива неща, и да даде контакт. Благодаря!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Re: Придобиване на имот по давност
Най-добре да отиде при доверен нотариус, той ще му обясни подробно. Общо взето...не знам какъв министерски съвет, но ако излезе, че има някакви наследници, ще трябва да ги търси и да опипва почвата дали може срещу някой лев да се откажат. Преди време ставаше с тези платени много сметки през годините, едва ли не си стопанисвал имота, ама сега вече е много зор тая работа. Никой нотариус принципно няма да направи измама, каквото всъщност си е, ако има наследник, дори половин, който има даже 1/10-та от имота. 
Предполагам има и по-запознати колеги, но преди време имах такъв разговор с нотариус за имот, който баща ми е купил от някакъв, който не се знае дали е жив, то едно лозе там, имам нотариален акт, ама е на името на онзи...
30+ години не го търсят, ама знае ли се.
Предполагам има и по-запознати колеги, но преди време имах такъв разговор с нотариус за имот, който баща ми е купил от някакъв, който не се знае дали е жив, то едно лозе там, имам нотариален акт, ама е на името на онзи...
30+ години не го търсят, ама знае ли се.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Те купуват на строеж имота, който се води на държавно предприятие и с помощ на друг роднина, който работи в това предприятие, та не знам как стоят нещата с наследниците. Познат нотариус, уви не се намери, за това се сетих да питам тук.
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Има два момента, на които трябва да се даде отговор, за да се знае по какъв ред трябва да се тръгне
1. Имат ли документа за закупуването - фактура и платежни документи
2. Предприятието било ли е приватизирано или е било още държавно по време на покупко-продажбата.
1. Имат ли документа за закупуването - фактура и платежни документи
2. Предприятието било ли е приватизирано или е било още държавно по време на покупко-продажбата.
Добър въпрос, мисля че казаха, че имат всички документи от покупката, но дали е било приватизирано вече или не, не съм сигурен.
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
I. Ако не е било приватизирано:
1. Документ от областната управа, че имота не е държавен
2. Документ от общината, че имота не е общински
3. Трима свидетеля,
4. Документите за придобиване
II. Ако е било приватизирано
1. Документ от областната управа, че имота не е държ авен
3. Приватизационния договор - може да се вземе или от предприятието или от областната управа
1. Документ от областната управа, че имота не е държавен
3. Трима свидетеля,
II. Ако е било приватизирано
1. Документ от областната управа, че имота не е държ авен
3. Приватизационния договор - може да се вземе или от предприятието или от областната управа
Благодаря много за конкретната информация, ще предам, интересно ми е от къде казват, че вече трябва през съд да се мине. Каква би била ситуацията, ако нямат документи за покупка, имат ли опция тогава?
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Ако не , защо са му документи за придобиване, той ще го придобива с обстоятелствена проверка 

- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
c04 написа:Ако не , защо са му документи за придобиване, той ще го придобива с обстоятелствена проверка
Правно не му трябват, но без тях едва ли ще намери нотариус, който да му изповяда сделката
Излиза и друг въпрос, ако е закупен по време на строителството, при въвеждането в експлоатация, кой е вписан като собственик. Защо братовчедите не са вписани като собственици. Потърсете документите за въвеждане в експлоатация.
Последна промяна STEVAL на 03 Яну 2026, 1:13, променена общо 1 път
Не знам, предполагам хората искат да е техен, да могат да го оставят на деца. Не че сега не могат, но в текущата ситуация не знам как се продава.
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
В кой град е този апартамент?
- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 320A
За да се приложи давността, трябва този, който владее имота, да се позове на нея. Това може да стане пред нотариус, който извършва обстоятелствена проверка, и издава констативен нотариален акт. Може да се позове на изтекла давност и в съдебно производство, но то предполага да има правен спор. Т.е някой да оспорва собствеността на този, който се позовава на давността. Това е в общия случай. Има имоти, които не могат да се придобиват по давност или не е можело да бъдат придобивани през разни периоди
12 мнения
• Страница 1 от 1