Във форма ли сте?
Модератор: Общи модератори
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Във форма ли сте?
kiko написа:тук съм носил за подцинковане
https://www.zgp.bg/%d0%b7%d0%b3%d0%bf-% ... %bf%d0%be/
на тръбите трябва да разпробиеш и по една малка дупка в края.
А защо не взе направо готови подцинковани тръби?
Точно към тези съм се насочил, в интерес на истината.
А защо не взех готови поцинковани е интересен въпрос, на който и аз търся отговор.

nero_ написа:Да, за пълен Ironman става въпрос, конкретно Ironman Italy Emilia-Romagna. 3.9 km плуване, 180 км колело, 42км тичане. За съжаление не мога да се похваля, че съм го завършил, защото го отмениха заради пандемията. След това дойдоха децата и вече не съм на нужното ниво, защото изисква много време за подготовка. 2025 се надявам да се случат нещата. Целта е да завърша под 12 часа.
Иначе подготовката изисква много време и много добро структуриране и организация. Проблемът идва от там, че в една седмица трябва да се съчетаят 3 спорта, 2 от които си пречат доста един на друг. Типичната седмица е 12-18 тренировъчни часа, в много от дните се тренира двуразово. В пикът на подготовката около два месеца преди състезанието седмицата ми изглеждаше горе-долу така:
Понеделник - най-често е почивен или много леко тичане 30-40 мин
Вторник - сутрин 60-90 мин тичане (интервали или по баир, или състезателно темпо), вечер - 90 мин колело - Sweet Spot Training на трейнър
Сряда - 2-3км плуване сутрин, силова тренировка вечер - 1 час
Четвъртък - обичайно по-свободно - или 20на км тичане или 2-3ч колело навън без конкретна програма
Петък - плуване за скорост (интервали и упражнения с плавници, педълси); вечер почивка или силова или леко разтоварващо тичане/колело
Събота - това е големият ден - 5 до 8 часа колело (130-200км в зависимост от продължителност и терен) + 15-20 мин. тичане веднага след колелото или 3-4 часа тичане (30-40км)
Неделя - 1-3 часа колело или тичане в зависимост какво съм правил в Събота. Ако в събота е било тичане в неделя задължително колело + веднага тичане след това (brick session, run off the bike)
Не спазвам много строг хранителен режим - основно се храня по Средиземноморската диета - зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, варива и бобови, ядки. Когато по някаква причина имам по-слаба тренировъчна седмица понякога правя фастинг дни 24-36 часа. Позволявам си сладко, пица, бира (безалкохолна предимно) но в ограничени количества и предимно след тренировка.
Много често когато ме питат за спорта, казвам, че е сложен спорт. Защото освен трудното съчетаване на тренировките изисква и много добро планиране на храненето по време на тях и най-вече по време на състезание. Храненето е може би също толкова важно колкото и самите тренировки. Човешкото тяло има лимит на въглехидратите и водата която може да усвои за един час. За това е изключително важно всичко да е по план и храненето да е максимално близко до максимумите които можеш да усвоиш. В състезателният ден си на негативен баланс - изразходваш повече от колкото можеш да усвоиш, следователно неспазване на хранителният план отваря този дисбаланс още повече. Отделно всичко се пренасочва към работещата мускулатура и храносмилателната система e силно подтисната и затруднена. Същевременно искаш от нея да усвоява максимални количества въглехидрат. Това много често води до болки, спазми, гадене и диария. За щастие аз страдам умерено от тези проблеми.
По време на тренировки консумирам 40-50 гр. въглехидрат на час.
По време на състезание съм на 100-110гр въглехидрат и 1л вода на час на колелото и около 80гр/час въглехидрат на тичането. Редувам източниците на въглехидрат - плодови желирани барове, разтворим въглехидрат на прах, въглехидратни гелове и зърнени барове. На тичането само гелове и течен въглехидрат. Естествено през цялото време приемам и витамини и соли. Чиста вода не се консумира. Нося и няколко аварийни пакета - магнезий на прах, висока доза кофеин и ибупрофен.
Малко дълго стана, надявам се да е било интересно за тези с търпението да прочетат.
Възкресявам тази тема от дълбоките архиви, за да се похваля че миналата седмица завърших успешно Ironman Italy 2025
3.8км плуване - 1:40
180км колело - 5:30
42км тичане - 3:50
Общо време: 11:13
Успях да реализирам планът си за успешно състезание 2025 под 12ч. Реално подготовката ми позволяваше спокойно под 11 часа, но лекуване от чревна бактерия и лек вирус в деня преди състезанието ме накараха да го направя в "safe mode". Съжалявам че не повярвах повече в себе си и се пазих толкова, но нищо - въпреки това съм изключително доволен.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Браво бе човек! Няма за какво да съжаляваш, това си е страхотно постижение! 

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Браво колега! Най-важно е да се постигат набелязаните цели и човек да е доволен от себе си!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
nero_ написа:Възкресявам тази тема от дълбоките архиви, за да се похваля че миналата седмица завърших успешно Ironman Italy 2025
Успях да реализирам планът си за успешно състезание 2025 под 12ч. Реално подготовката ми позволяваше спокойно под 11 часа, но лекуване от чревна бактерия и лек вирус в деня преди състезанието ме накараха да го направя в "safe mode". Съжалявам че не повярвах повече в себе си и се пазих толкова, но нищо - въпреки това съм изключително доволен.
Respect

Аз един път съм тичал с вирус и температура някакво мижаво 5к състезание, защото се бях записал и се заинатих, но после съжалявах 2 седмици

А какво остава за цял Ironman, бих се радвал дори да финиширам и без вирус

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
nero_ написа:nero_ написа:Да, за пълен Ironman става въпрос, конкретно Ironman Italy Emilia-Romagna. 3.9 km плуване, 180 км колело, 42км тичане. За съжаление не мога да се похваля, че съм го завършил, защото го отмениха заради пандемията. След това дойдоха децата и вече не съм на нужното ниво, защото изисква много време за подготовка. 2025 се надявам да се случат нещата. Целта е да завърша под 12 часа.
Иначе подготовката изисква много време и много добро структуриране и организация. Проблемът идва от там, че в една седмица трябва да се съчетаят 3 спорта, 2 от които си пречат доста един на друг. Типичната седмица е 12-18 тренировъчни часа, в много от дните се тренира двуразово. В пикът на подготовката около два месеца преди състезанието седмицата ми изглеждаше горе-долу така:
Понеделник - най-често е почивен или много леко тичане 30-40 мин
Вторник - сутрин 60-90 мин тичане (интервали или по баир, или състезателно темпо), вечер - 90 мин колело - Sweet Spot Training на трейнър
Сряда - 2-3км плуване сутрин, силова тренировка вечер - 1 час
Четвъртък - обичайно по-свободно - или 20на км тичане или 2-3ч колело навън без конкретна програма
Петък - плуване за скорост (интервали и упражнения с плавници, педълси); вечер почивка или силова или леко разтоварващо тичане/колело
Събота - това е големият ден - 5 до 8 часа колело (130-200км в зависимост от продължителност и терен) + 15-20 мин. тичане веднага след колелото или 3-4 часа тичане (30-40км)
Неделя - 1-3 часа колело или тичане в зависимост какво съм правил в Събота. Ако в събота е било тичане в неделя задължително колело + веднага тичане след това (brick session, run off the bike)
Не спазвам много строг хранителен режим - основно се храня по Средиземноморската диета - зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, варива и бобови, ядки. Когато по някаква причина имам по-слаба тренировъчна седмица понякога правя фастинг дни 24-36 часа. Позволявам си сладко, пица, бира (безалкохолна предимно) но в ограничени количества и предимно след тренировка.
Много често когато ме питат за спорта, казвам, че е сложен спорт. Защото освен трудното съчетаване на тренировките изисква и много добро планиране на храненето по време на тях и най-вече по време на състезание. Храненето е може би също толкова важно колкото и самите тренировки. Човешкото тяло има лимит на въглехидратите и водата която може да усвои за един час. За това е изключително важно всичко да е по план и храненето да е максимално близко до максимумите които можеш да усвоиш. В състезателният ден си на негативен баланс - изразходваш повече от колкото можеш да усвоиш, следователно неспазване на хранителният план отваря този дисбаланс още повече. Отделно всичко се пренасочва към работещата мускулатура и храносмилателната система e силно подтисната и затруднена. Същевременно искаш от нея да усвоява максимални количества въглехидрат. Това много често води до болки, спазми, гадене и диария. За щастие аз страдам умерено от тези проблеми.
По време на тренировки консумирам 40-50 гр. въглехидрат на час.
По време на състезание съм на 100-110гр въглехидрат и 1л вода на час на колелото и около 80гр/час въглехидрат на тичането. Редувам източниците на въглехидрат - плодови желирани барове, разтворим въглехидрат на прах, въглехидратни гелове и зърнени барове. На тичането само гелове и течен въглехидрат. Естествено през цялото време приемам и витамини и соли. Чиста вода не се консумира. Нося и няколко аварийни пакета - магнезий на прах, висока доза кофеин и ибупрофен.
Малко дълго стана, надявам се да е било интересно за тези с търпението да прочетат.
Възкресявам тази тема от дълбоките архиви, за да се похваля че миналата седмица завърших успешно Ironman Italy 2025

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
nero_ написа:3.8км плуване - 1:40
Браво машина, номер едно от българското участие!

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
Благодаря за добрите думи!
Не ми беше попадало като име, но бърз поглед над какво представлява съвпада в голяма степен на методите на тренировка за които съм чел и които ползвам. Аз използвам периодизация с базов период почти ексклузивно зона 2 + фокус над силови упражнения/фитнес, изграждащ период с фокус зона 4 в началото и интензитет специфичен за състезанието към края и финална състезателна фаза в която се изострят специфичните за състезанието умения и започва да се изчиства натрупаната умора.
E34 написа:
Браво машина, номер едно от българското участие!Разгледах резултатите на наборите, демек категория М50-54
![]()
![]()
Тия са нечовеци бе! Исках да те попитам, запознат ли си с методиката на Iñago San Milan?
Не ми беше попадало като име, но бърз поглед над какво представлява съвпада в голяма степен на методите на тренировка за които съм чел и които ползвам. Аз използвам периодизация с базов период почти ексклузивно зона 2 + фокус над силови упражнения/фитнес, изграждащ период с фокус зона 4 в началото и интензитет специфичен за състезанието към края и финална състезателна фаза в която се изострят специфичните за състезанието умения и започва да се изчиства натрупаната умора.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
nero_ написа:Не ми беше попадало като име, но бърз поглед над какво представлява съвпада в голяма степен на методите на тренировка за които съм чел и които ползвам. Аз използвам периодизация с базов период почти ексклузивно зона 2 + фокус над силови упражнения/фитнес, изграждащ период с фокус зона 4 в началото и интензитет специфичен за състезанието към края и финална състезателна фаза в която се изострят специфичните за състезанието умения и започва да се изчиства натрупаната умора.
В треньорския щаб е на Тадей Погачар, изповядва зона 2 в 80% и зона 4 и 5 в 20% от седмичната тренировка. Като цяло нищо ново, но има интересни статии.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост