Строително-ремонтна тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Re: Строително-ремонтна тема

Мнение от Binev_OuT » 02 Авг 2025, 7:29

Нагласи си клинове.Продават се пластмасови по практикерите , или може да одялаш от летва.С тях лесно се закрепва и нивелира рамката.
Нивелир , някакъв адекватен размер , примерно 1.20м , но и по-къс ще ти покаже акуратно.
Амовинт ф8 торкс и някаква машинка със съответния накрайник да ги стягаш.Переш ги директно в тухлата без да им правиш отвори.
Хубаво е да си намериш и нещо подходящо , за да можеш да разстъклиш рамките.Пак някакъв клин , но здрав и малък чук.И пяна , и май това.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Авг 2025, 18:48

Някой скоро сменял ли е еднофазна партида с трифазна? Електрохолд е разпределителното дружество. Казуса ми е следния - подготвям се до месец да подкарам електричка и се замислих, че трябва ток да я зареждам.. :mhihi: В момента на фактурата ми пише че имам Предоставена мощност - 6kW, обаче прекъсвача в таблото на улицата при електромера е 63C, което е за доста повече от тия 6kW. И на практика си ползвам по-голяма мощност, само термопомпата ми е 3kW+1kW сондажна помпа, бойлера и той е 3kW, със сигурност над 10kW си го докарвам на моменти потреблението. И тука вече се чудя дали да пускам трифазен, дали да увелича мощността само на 1 фаза, или да пробвам първо какви скорости ще мога да зареждам при сегашното положение. Реално с тоя прекъсвач 63А би трябвало да мога да докарвам 5-6kW докато работи термопомпата. А пък бойлера ми и без това работи по 1-2 часа нощно време само(управлявам всичко централно през home automation), мога да наглася зарядната станция на колата да намаля мощността докато работи бойлера, то и без това в 99% от случайте ще е заредила до тогава.

Притеснява ме, че ще си платя 1000-2000лв да увелича партидата на 15kW трифазна, ще дойдат и ще ми праснат 3 предпазителя по 20А и да ме прецакат жестоко. Защото това което планирам е, къщата както си е сега да я закача на едната фаза, а 3те да пусна само до гаража където да им закача зарядното за колата и евентуално някога ако потрябва нещо друго трифазно. :dunno:

ПП тръгнах да питам каква е процедурата за минаване на трифазна партида, ама се отплеснах и си излях и другите въпроси дето ме тормозят. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Авг 2025, 19:14

Стандартно положение - 15 киловата писъединяване на домакинство 6 квт монофазно разрешена мощност . Не е лошо да провериш и какъв кабел имаш пуснат в момента до къщата . Предвид че ако ти пуснат трифазно ще ти сменят и кабелите до къщата вероятно с по тънки тъй като се предвижда за трифазен товар , в последствие ще имаш проблеми с монофазните товари . Ще трябва да ги разпределяш по фази за да не прехвърля разрешения товар на 1 фаза . Няма да може да остане всичко на едната фаза и да зареждаш електричката на трифазно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Авг 2025, 19:21

Кабела от таблото до къщата не е ли моя грижа, до колкото енергото са до електромера...от там аз се оправям?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Авг 2025, 19:30

Ако сменят в таблото електромеа и предпазителя с трифазни вероятно ще има и предписания и за кабела , не знам дали можеш сам да го смениш с по дебел после ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 16 Авг 2025, 23:44

Прекарай си нова трифазна тарифа за гаража, а сегашната еднофазна си я остави както си е за къщата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 17 Авг 2025, 0:28

Най- безболезнено и изгодно ми се струва да си увеличиш настоящата еднофазна партида до 12 киловата. Плащаш стандартната такса за проучване, после и таксата за увеличаване на партидата, която има много голяма вероятност да ти я възстановят, защото дори предпазителя няма да се наложи да сменят. А 7.4 KW е предостатъчно за домашна зареждалка + другите споменати консуматори. Това са ти ~ 60 киловата заредени на нощна тарифа, предполагаемо няма да прибираш колата на под 5%, а над 80% вече не е ок за батерията дългосрочно (освен lfp). Ако ти трябва спешно много ток така или иначе отиваш на публична бърза зарядна.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 17 Авг 2025, 18:15

Да, май ще е или да вдигна настоящата партида или в краен случай да пусна отделна трифазна за гаража само. Ама на първо време ще изчакам да дойде колата и да видя какви скорости ще постигна в момента, ще запаля и термопомпата и бойлера да видим какво ще се случи като я натоваря и ако докарвам нещо от сорта на 5kW то изобщо няма да се занимавам с енегото и си оставам както е в момента..

Предишна

Назад към Извън Темата