За или против приемане на еврото ?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: За или против приемане на еврото ?
Че цените ще се вдигнат мисля да е ясно и за малките деца. Те вече почнаха.
Не, че има реална причина това да се случи, но ще е както винаги с довода - защото може.
Но от сега ме хваща бяс като знам, че след като всички видим как това и онова се увеличава с лев-два, пет или десет тия ще излязат февруари месец по телевизията и ще кажат - увеличението след приема на еврото е под 0,5%.
Навсякъде където тая новина се сподели във фейсбук ще има по 10к лайка от които 9к смеещи се човечета.
И въпреки всичко те ще продължават да го твърдят.
Май обърках с темата с предсказанията
Един плюс от въвеждането на еврото, който аз виждам- вече много по-ясно ще виждаме колко по-скъпо е у нас, сравнено с другите в ЕС
Не, че има реална причина това да се случи, но ще е както винаги с довода - защото може.
Но от сега ме хваща бяс като знам, че след като всички видим как това и онова се увеличава с лев-два, пет или десет тия ще излязат февруари месец по телевизията и ще кажат - увеличението след приема на еврото е под 0,5%.
Навсякъде където тая новина се сподели във фейсбук ще има по 10к лайка от които 9к смеещи се човечета.
И въпреки всичко те ще продължават да го твърдят.
Май обърках с темата с предсказанията

Един плюс от въвеждането на еврото, който аз виждам- вече много по-ясно ще виждаме колко по-скъпо е у нас, сравнено с другите в ЕС

bum_bum написа:Че цените ще се вдигнат мисля да е ясно и за малките деца. Те вече почнаха.
Нали? Това беше, до тук с цените бетон дето не мръднаха предните 20 години грам
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Е, дадох няколко примера по-напред в които цени се качват заради еврото.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А преди това бяха заради европейското, заради войната, заради ковид, заради ДДС-то на ресторантите и т.н. При нашенци само се търси причина. Горивата скокнаха 10ст веднага заради войната в Иран, сега нещо не падат обаче. Допреди 10 дена бях с нафта в резервоара на 2,40лв, сега съм с такава на 2,57лв. Това не е от лева, не е от еврото, не е от долара. И от биткойна не е. При нас всичко е алчност, корупция и схемички.
Храна няма как да не купуваме, онлайн поръчки от чужбина на нещо свестно за ядене има ли
Храна няма как да не купуваме, онлайн поръчки от чужбина на нещо свестно за ядене има ли

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Нали точно това казвам, ще се вдигнат защото може като негласния повод ще е еврото. И после ще ни убеждават, че нищо не се е вдигнало 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Щом се вдигат и то осезаемо и няма спад на купуването, ще се вдигат още и още. Важи за храна, имоти, кръчми.
Българите изобщо не са бедни, даже голяма част са над средно европейско ниво.
Всеки втори има 2-3 имота, 2 коли и т.н.
Просто все повече ще става разликата между богатите които им е все едно кое колко стрива и разни хора на 1-2к лева заплата.
Просто все повече ще става разликата между богатите които им е все едно кое колко стрива и разни хора на 1-2к лева заплата.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Има го и това, че нещата са доста по-скъпи в София и цените растат по-бързо. Примерно прословутите домати и краставици са с 1 лев надолу още като излезеш от града и падат дори повече като се отдалечиш. Инфлацията се мери средно за цялата страна.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Има го и това, че нещата са доста по-скъпи в София и цените растат по-бързо. Примерно прословутите домати и краставици са с 1 лев надолу още като излезеш от града и падат дори повече като се отдалечиш. Инфлацията се мери средно за цялата страна.
А, лев.. Онзи ден взехме супер краставици и домати на 4,50 / 3,50 от Ботевград. Хем и там са хора, продаващи предимно в София и на цени далеч над тези на които биха ги продавали в Благоевград ако пазара им беше само там. Очевидно е, че всичко би могло да е далеч по-евтино ама пуста лакомия..

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
alekangg написа:Щом се вдигат и то осезаемо и няма спад на купуването, ще се вдигат още и още. Важи за храна, имоти, кръчми.
Сега покрай бурния растеж последните 15 години, много хора успяха да си накупят евтини имоти и отпадна тежестта на ипотеката. Следващите 20-30години обаче такива мечти - купувам за 800 евро квадрата и инфлацията ми погасява кредита , няма да има.
Около 2020г бяхме сметнали, че средния "живот на ипотечен кредит е 8-11 години. В Европа и САЩ сигурно е х2...
Освен това - много хора извадиха кеш от имотите на баба си и дядо си. Поради нищожна раждаемост 90те години, много хора се оказаха с по 2-3 имота , като изведнъж придобиха суми близки до 1млн лв. И това ще изчезне в най-близко бъдеще, щото раждаемост вече има.
Казвам само че парите "На Готово" вече няма да са така масово. Това хем ще обуздае инфлацията, хем ще накара повече хора да работят.
- TNT
- младши ентусиаст
-
А в тоя среден живот включва ли се предоговаряне ? Или просто на 8 години средно се предоговаря в друга банка
Това мисля не го пишеш за първи път и аз не го питам за първи път.
Тъста последно каза, че при тях 4лв са най-скъпите домати на пазара. Почват от 2-2,50лв. Зимата като на нашия пазар зелената салата е 2лв, той купува на 0,60-0,70лв
Дори в Пловдив са доста по-евтини спрямо София.

bum_bum написа:steeN написа:Има го и това, че нещата са доста по-скъпи в София и цените растат по-бързо. Примерно прословутите домати и краставици са с 1 лев надолу още като излезеш от града и падат дори повече като се отдалечиш. Инфлацията се мери средно за цялата страна.
А, лев.. Онзи ден взехме супер краставици и домати на 4,50 / 3,50 от Ботевград. Хем и там са хора, продаващи предимно в София и на цени далеч над тези на които биха ги продавали в Благоевград ако пазара им беше само там. Очевидно е, че всичко би могло да е далеч по-евтино ама пуста лакомия..
Тъста последно каза, че при тях 4лв са най-скъпите домати на пазара. Почват от 2-2,50лв. Зимата като на нашия пазар зелената салата е 2лв, той купува на 0,60-0,70лв

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
bum_bum написа:Един плюс от въвеждането на еврото, който аз виждам- вече много по-ясно ще виждаме колко по-скъпо е у нас, сравнено с другите в ЕС
белким тогава си дадем сметка какви сме балъци, ама нейсе

vicho 18 Фев 2025, 14:20 написа:времето изтича, милейте по левчето и българския язък, че друго не остана у таа насрана държава![]()
![]()
спекът ще е голям като започнат масово да вземат по 500-1000 еврО заплатка
ще се види каква гола вОда сме... и кал до колена
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Ами, ясно е, че всичко е в ръцете на потребителя, но той си е прост по типичния за държавата начин! Не можем да избягаме от съдбата си - прости, алчни и завистливи!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- TNT
- младши ентусиаст
-
Потребителя потребителя... ама ако телефон, кафемашина, дрехи, витамини и т.н. мога да си поръчам онлайн от друг континент даже... с храната малко по-трудно. Даже бая. С хапването трудно се бяга от локалните магазини, най-малкото и заради трайност.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
TNT написа:Тъста последно каза, че при тях 4лв са най-скъпите домати на пазара. Почват от 2-2,50лв. Зимата като на нашия пазар зелената салата е 2лв, той купува на 0,60-0,70лвДори в Пловдив са доста по-евтини спрямо София.
Тия са уж читави, торени и пръскани с разни там фъшкии, чай, коприва, сяра и т.н. Надявам се, че е така. Ако конвенционалните са 2-2,50 за мен е напълно ОК тия да са 4,50. Но 9 лв..

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
TNT написа:Потребителя потребителя... ама ако телефон, кафемашина, дрехи, витамини и т.н. мога да си поръчам онлайн от друг континент даже... с храната малко по-трудно. Даже бая. С хапването трудно се бяга от локалните магазини, най-малкото и заради трайност.
Съгласен съм, но може да се ограничат някои неща и 'глезотии', както и да се пазарува по-внимателно. Това имам предвид!
Ex: 96' BMW318ti