Криптовалути
Модератор: Общи модератори
Re: Криптовалути
Къде купувате Биткойн ?
Смисъл, къде са най-малки таксите ?
През коя криптоборса, или направо с Ledger Live, ако имате Ledger ?
Смисъл, къде са най-малки таксите ?
През коя криптоборса, или направо с Ledger Live, ако имате Ledger ?
peshehodetz написа:За етериума ли става въпрос или за биткоин?
Sent from my SM-A546E using Tapatalk
И на мен ми стана интересно.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
То много спорен въпрос от къде да купуваш. Таксите чак толкова не виждам какво те вълнуват освен ако няма да ставаш трейдър.
Ако купиш и след Х време продадеш, какво значение толкова имат? То вече хиляда борси има, гледаш тези големите ако ще правиш банкови преводи и после ще плащаш данъци и готово.
Ако не и мислиш Р2Р да купуваш и продаваш стейбъли...гледаш други без KYC.

Ако не и мислиш Р2Р да купуваш и продаваш стейбъли...гледаш други без KYC.
Коментирали сме го миналата година в темата, когато 'leviatan' питаше. Ситуацията не се е променила драстично.
Както каза Маверика, първо реши дали ще се криеш от НАП или ще си на светло, това ще определи дали ще влезеш през p2p или през традиционните борси.
Като моментът с 'криенето' е потенциалното излизане някога. Най-лошата идея е да влезеш през p2p, а да излезеш през KYC борса.
Като общо правило купуването на борса със SEPA превод е най-евтино, а купуването с кредитна карта е най-скъпо. Но понякога пускат кампании, /промоции и може с определен инструмент да е много евтино.
Не знам дали Револют вече позволяват да вадиш BTC към други портфейли. Ако е позволено вече, може да погледнеш и при тях.
Както каза Маверика, първо реши дали ще се криеш от НАП или ще си на светло, това ще определи дали ще влезеш през p2p или през традиционните борси.
Като моментът с 'криенето' е потенциалното излизане някога. Най-лошата идея е да влезеш през p2p, а да излезеш през KYC борса.
Като общо правило купуването на борса със SEPA превод е най-евтино, а купуването с кредитна карта е най-скъпо. Но понякога пускат кампании, /промоции и може с определен инструмент да е много евтино.
Не знам дали Револют вече позволяват да вадиш BTC към други портфейли. Ако е позволено вече, може да погледнеш и при тях.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Е KYC борсите репортват ли на НАП продажбите и тегленията
Пак не пречи, да си ги теглиш по-малко, да изкараш P2P или с карта от борсата 

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
За сега не репортват пряко, но не се знае кога ще започнат и дали няма да е със задна дата. Има го този риск.
Иначе в момента Strike мисля че е с най-добри такси. Даже ако си настроиш някакви автоматични регулярни DCA покупки няма никакви такси на тях.
Иначе в момента Strike мисля че е с най-добри такси. Даже ако си настроиш някакви автоматични регулярни DCA покупки няма никакви такси на тях.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
НАП е престъпна организация и утре когато реши нещо да прави(разбирай се научи как)то ще е дойде като гръм от ясно небе и ще е малко късно да решаваш да се пазиш тогава.
Според мен някой ако сега прохожда, не е зле да си оплита кошницата.
Според мен някой ако сега прохожда, не е зле да си оплита кошницата.
НАП не следи борсите, а входящите преводи в банките и Револют. Както и други платформи за разплащания. Някои преводи може и да минат под радара, но ако са големи или регулярни....
Класифицират го като доход от акции. Една транзакция на година минава с 10% данък, след това 15% на цялата сума. После ходиш по мъките да доказваш кога и на каква цена си купувал, за да ти начислят данък само на печалбата.
Ако си влязъл през p2p, гориш с 15% на цялата сума която вадиш.
П.С. Ако сумите са особено големи те натискат да се регистрираш по ДДС и играта става по-дебела.
Класифицират го като доход от акции. Една транзакция на година минава с 10% данък, след това 15% на цялата сума. После ходиш по мъките да доказваш кога и на каква цена си купувал, за да ти начислят данък само на печалбата.
Ако си влязъл през p2p, гориш с 15% на цялата сума която вадиш.
П.С. Ако сумите са особено големи те натискат да се регистрираш по ДДС и играта става по-дебела.
Последна промяна TheDriver на 13 Юли 2025, 15:29, променена общо 1 път
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Е, ако си влязъл п2п и излизаш п2п
Тогава нямаш проблем. Но е редно да го правиш осъзнато и да си сигурен, че така ще стане.
Като има специфики и при p2p. Аз лично не ги знам и не мога да дам съвет.
Ключовото е преминаването към фиат. Там е следенето.
Не знам НАП как третира минаването от USDT към фиат.
Подозирам, че ще искат информация за транзакцията преди USDT-то. И ако там си p2p пак гориш. За това си мисля, че p2p трябва да покрива всичко от BTC до фиат.
Като има специфики и при p2p. Аз лично не ги знам и не мога да дам съвет.

Ключовото е преминаването към фиат. Там е следенето.
Не знам НАП как третира минаването от USDT към фиат.

Подозирам, че ще искат информация за транзакцията преди USDT-то. И ако там си p2p пак гориш. За това си мисля, че p2p трябва да покрива всичко от BTC до фиат.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Няма какво да се знае, щом минаваш във фиат, дали е от усдт, усдс, Авакс, Биткойн, Доге или каквито се сетиш...гориш като факел. Няма какво да ти искат информация преди това, ти изведнъж получаваш един фиат в банковата си сметка. Вземи тоя рекет, ъъъъъ...данък сега и светни за вечни времена като крава, която да доим всяка година като я следим периодично.
Трябва да си много наивен за да мислиш, че нещо различно може да се случи.
Ако излизаш в стейбъли също дължиш данък според българското законодателство. Затова Р2Р, ама утре ако борсата ти поради някаква причина те докладва...все едно си излезнал във фиат. Дефакто дължиш данък дори ако си купил Доге или какъвто и да е шиткойн, той е скочил и ти си обърнал всичко в Биткойн. Само да ти засекат борсата е нужно и някой да знае какво прави. Пак казвам, вероятно още не знаят, но дали и кога ще знаят и докога ще стоят настрана вместо да топнат дълбоко клюна и в тази индустрия...ще разберем когато стане късно.
MICA с нейните регулации за ЕС скапа бая борси за нас поради тези причини. От някои борси махнаха усдт, други отказали да ги махнат си премахнаха европейските клиенти, други ти казват как от еди коя си дата вече трябва да докладваш адреса на който пращаш и като излъжеш, после нямам представа какви биха били последствията, други борси пък ти казват, че от Х дата ще трябва да верифицираш всяка една транзакция...изобщо нещата за европейските клиенти на големите борси никак не са ок според мен. За някой може да са супер пък.
Трябва да си много наивен за да мислиш, че нещо различно може да се случи.
Ако излизаш в стейбъли също дължиш данък според българското законодателство. Затова Р2Р, ама утре ако борсата ти поради някаква причина те докладва...все едно си излезнал във фиат. Дефакто дължиш данък дори ако си купил Доге или какъвто и да е шиткойн, той е скочил и ти си обърнал всичко в Биткойн. Само да ти засекат борсата е нужно и някой да знае какво прави. Пак казвам, вероятно още не знаят, но дали и кога ще знаят и докога ще стоят настрана вместо да топнат дълбоко клюна и в тази индустрия...ще разберем когато стане късно.
MICA с нейните регулации за ЕС скапа бая борси за нас поради тези причини. От някои борси махнаха усдт, други отказали да ги махнат си премахнаха европейските клиенти, други ти казват как от еди коя си дата вече трябва да докладваш адреса на който пращаш и като излъжеш, после нямам представа какви биха били последствията, други борси пък ти казват, че от Х дата ще трябва да верифицираш всяка една транзакция...изобщо нещата за европейските клиенти на големите борси никак не са ок според мен. За някой може да са супер пък.