За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от bum_bum » 11 Юли 2025, 17:17

b_u_b_o написа:Ама добре де, ти самия си търговец. Какво ще стане ако от 1ви януари си напрвиш цените в евро при курс 1:1? Наистина ли си мислиш, че просто печалбата ти ще стане 11 пъти по голяма(ако приемем, че днес печалбата ти е 10%). По-скоро хората чиято заплата не е станала 2 пъти по-голяма просто ще спрат да пазаруват от теб. Тая работа с оставането на същите заплати и повишаването двойно на цените просто математически не работи. Това значи или потреблението да спадне двойно, или...друг вариант няма всъщност.
Нямам идея какво ще стане. То от мен търговски идеи не бива и да се взимат :mhihi: А и аз от 8 години цени почти не съм вдигал, освен на какао, хуск разни такива, които отидоха в небето.

Там е работата, че хората не спират да купуват, въпреки високите цени. Оня ден децата искат домати - 9лв , био-мио нали, че останалото не е много за ядене.

Не искам и не трябва да оценявам нечий чужд труд ама 9лв за домати … пресните картофи пролетта бяха към 20лв килото. Това в голям онлайн магазин в който доставям и аз. Питах ги е така от любопитство има ли хора, които плащат такива пари, познай?

Същото и с друОстайните по 300к евра. Народа масово или е ужасно прост или има много пари, не знам..

Ясно е, че 100% инфлация няма да има покрай еврото, но едни 15-20% са ни в кърпа вързани.
Ще се вдигнат не заради друго, а защото може и защото има кой да плаща.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Юли 2025, 17:28

Те самите управляващи ще си платят за да паднат от власт, че после да може да обяснят, как те не са виновни за високите цени а другите, дето са хвърлили страната в хаус :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Юли 2025, 17:31

bum_bum написа:...

Колко "големи" производители на био домати има в България? Ще сбъркам ли ако предположа, че се броят на пръстите на едната ми ръка?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Юли 2025, 18:16

А защо е нужно да са големи? Оборотите там не са кой знае какви, продажбите са горе-долу колкото в две големи фантастика. Преди около 3 години, докато произвеждахме шоколад бяхме най-продавания български шоколад там, преди всички останали големи местни марки и на трето място след Линд и Милка, а всичко се работеше от двама човека на две машини.

Ще ти дам конкретен пример и от фермерския пазар. Беше преди 3-4 години може би. Започнаха да идват тия поповете, където правят това манастирското кисело мляко, не ги помня как се казваше манастира. Техните цени бяха около 40% по-ниски от всички останали. Това някъде около месец. После станаха еднакви с на всички остнали. Аз понеже си лафех с попа му викам - дядо попе, що така? Другите се сърдели. Защото пред щанда на дядо поп навалица няколко пъти повече от всички други и за час продава всичко и си бие камшика, а ония висят до следобяд.

Друг пример - аз продавам бадемово брашно на 20лв. Потърси из нета подобна цена. Трудно ще намериш или ако намериш са фирми специализирани в ядките. Повечето цени са 25, 30лв Преди време беше и 40. А сега въпреки, цената на бадема се качи драстично и гони тази на лешника тази на дребно падна. Надали да сме тия, които сме повлекли крак за да свалят всички масово цените, но факт, че откакто спрях да купувам на едро от тук преди години на баснословни цени и започнах сам да си го внасям и свалих цената драстично, онлайн цените бавно и постепенно намаляха. Трудно вече ще намериш 40лв за кг. Усеща се и по продажбите. Когато пуснах на тази цена продавахме много сериозни количества, после вече като паднаха масово цените продажбите намаляха няколко пъти.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Юли 2025, 18:41

Озадачаваш ме много, че ми задаваш този въпрос. Ще коментирам само това за дядото, защото каквото и да кажа за другото ще ме нападнеш. Щом продава толкова бързо нещата е продавал на много по-ниска цена от "реалната". Това е суровата реалност, не съм го измислил света аз такъв какъвто е. Разбира се това си е негов избор и той си носи негативите и позитивите от него. А това, че на пазара са го карали да вдига цените са кокошкарски истории, които може да станат само в държава където няма законов ред и дядото го е страх от саморазправа.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Юли 2025, 18:50

Аз пък тъкмо да попитам, дали под 'другите се сърдеха' не се подразбира -> ' другите ми се скараха (заплашиха)' ? Но знаейки, че ние сме държава със законов ред, който се спазва стриктно, май се оказа излишно...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Юли 2025, 19:21

Забелязал съм, че се случва и да сме на едно мнение, но трудно се разбираме, дори тогава :mhihi:

Точно това се опитвам да обясня, че според мен цените в България са такива (високи, спрямо масовите заплати), защото има една достатъчно голяма критична маса от хора готова да купува и на цени над разумните. А бизнеса масово иска като отвори днес в 8 по обяд вече да е направил милион чисто. Много са малко тия, които ще искат да печелят от оборот, а не от надценка.

Просто това, което наричаш "реална" цена за мен не е реална. Няма как себестойността на продукцията ми тук да е по-ниска, защото и заплати и осигуровки и режийни и данъци са по-ниски и аз да искам същата цена като в Западна Европа и да наричам тази цена реална. Реална е дотолкова, че има глупаци, готови да я платят и аз като производител искам да карам същата S класа като немеца например. Ако си седя на гъза, простирам се според чергата си и се съобразявам къде живея и на кого продавам цените масово няма да са такива.

Този конкретния пазар беше създаден за да има къса верига на доставка. Но какво стана? Излиза там някакъв муйо да продава спанак (това го бях писал някъде тук) и го пуска на цена 8лв. Нито пише кой е, от къде е, как го е гледал, био ли е, не е ли.. В същото време кило био спанак в Лидъл от Гимел (тогава още продаваха там) е на същата цена. Поради тази същата причина вече 2 или 3 години не съм стъпвал на този пазар - цените са същите като в Ебаг или Лидъл. Защо трябва да помагам на малките фермери? Имат далеч по-ниски разходи от големите като Гимел или Моравско Село. Плащат далеч по-малко на организаторите на пазара от ТО, която искат веригите (плащането става на честна дума като кажеш колко ти е бил оборота, т.е. поне 90% лъжат вероятно). Защо продават на същите цени? Ако искаш да печелиш повече, произвеждай повече ебаси. Така или иначе за 4 часа всичко свършва и дори да имаш 2-3 пъти повече продукция без проблем ще я продадеш.

То и в целия ЕС цените са като цяло безумно високи, предполагам заради бюрокрацията, бумажтината и регулациите, които създават излишни разходи и не на последно място заради лакомията. От пролетта продаваме един фъстъчен крем с чили, домати и чесън и аз се похвалих на едно индийче с което имаме там приказка по други теми, че ми прави разни модули за сайта т.к. е характерен продукт за тяхната кухня. Пита ме тоя колко струва в рупии и като му казах ми прати линк от техен онлайн магазин, където цената е далеч ама далеч под тази на която аз го получавам за цяло пале от производителя в Латвия, който го прави по моя заявка. :dunno:

А попа далеч не е дядо, а доста внушителен мъж някъде на моите години и изобщо не мисля, че го е било страх от саморазправа. Не, че някой там ще скочи на поп, но ако се стигне до там изглежда като човек, който лесно ще омете пазара с тях.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Юли 2025, 20:25

И в Англия или Франция, ако вдигнат цените на основни неща с 30% ще има кой да купува, ама средните и бедните ще ревнат и ще начупят всичко, като минимум няма да купуват.
А у нас помните ли с протестите, когато трябваше да не се купува за по един ден?
Еми това е , заслужавам да сме дъното и с макс цени и натам вървим, ама пък коли за 100-200€ бол по улиците.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Юли 2025, 20:43

Така е! Аз също мисля, че масата/обществото има много по-голяма сила за въздействие върху пазара, но изобщо не се възползва от нея! ...и също го намирам за супер странно и неадекватно!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Юли 2025, 21:46

Спестяванията на българите сложени в банките вероятно ще надхвърлят 100 милиарда лева до края на годината . В края на 2024г са били 90 милиарда но поради превалутирането има доста кеш който се вкарва по сметките в момента . А колко милиарда се държат под дюшеците и трябва да бъдат избелени или похарчени ....повишаването на цените не е нещо което може да уплаши българина .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 11 Юли 2025, 22:26

ildivvy написа:Така е! Аз също мисля, че масата/обществото има много по-голяма сила за въздействие върху пазара, но изобщо не се възползва от нея! ...и също го намирам за супер странно и неадекватно!

Аз пък намирам за странно и неадекватно за ситуацията, това вманиачаване в цените и постоянно оплакване. Според мен идва от някакво чувство на изостаналост и хубавото е, че всеки има пълен контрол върху това. Можеш да се оплакваш и да го караш по течението, а може и ти да си течението.

Целта на всеки бизнес с цел печалба е да я максимизира. Реалната цена е максималната, която могат да вземат. Ако пазара го приема, би било изключително глупаво, да продаваш по-ниско и шанса да се потопиш е по-висок. Правите също грешката да сравнявате цени в различни райони, обекти, че и държави. Едно и също нещо спокойно може да е 20лв в един магазин и в друг наблизо да е 10лв и по-високата цена им се разминава заради нещо добавено в стойността - близост, удобство, обстановка, обслужване, бранд разпознаване и т.н. Който не му изнася, да купува от друго място или да не купува. В развитите държави е скъпо, защото е скъпо да се прави бизнес с правила и добри условия за работниците, а те са необходими за култивиране на подходящата и печеливша среда за развитие. Тия неща са влизат в цикъл на обратна връзка. Повишаването на цените в БГ е един от най-добрите показатели, че вървим в правилната посока.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Юли 2025, 22:58

Особено когато цените растат главоломно, а качеството на всичко спада също главоломно.
Ще станем топ 1 в Европа ще видите

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 12 Юли 2025, 1:55

alekangg написа:Ще станем топ 1 в Европа ще видите

Не и с това отношение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 12 Юли 2025, 7:32

А защо да не сравняваме? Да не би разходите в западна държава да са същите като тук, че и цените да са еднакви при разлика в доходите в пъти?

Единственото логично обяснение за мен е разликата в броят на купувачите.

Чета мненията на бум и се припокриват на 100% с моето мнение. Но не мисля, че една подобна инфлация ще спре народът да живее както сега. Хич не сме бедни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Юли 2025, 7:39

b_u_b_o написа:Е как да няма спад на потреблението, това което ти самия описваш си е баш спадане на потреблението. Дори и да продължат да купуват нещата от първа необходимост, ще спрат всичко останало просто за да имат пари за първите. И какво ще стане тогава с цените на останалите неща, или търговците вместо да им върнат ниските цени ще изпофалират до един? :kuku:

Написах че ще има спад в потреблението но няма да е 2 пъти а по малко . 2025г Продаваш 10 кг сирене на ден х20лв или 200лв , 2026г вдигаш с 50% на 30лв става 150 евро за 10кг но реализираш 8кг заради намаленото потребление . Резултата е 240 лв вместо 200лв преди превалутирането . Като абсолютна стойност няма да имаш загуба . При по скъпите стоки като битова техника мебели строителни материали дори няма да има спад в потреблението защото средната инфлация там няма да е 50% а по малко , те и сега са безобразно скъпи тоест има заложен сериозен потенциал за задържане на цените .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата