Помощ при избор на климатик

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Re: Помощ при избор на климатик

Мнение от gromovich » 10 Юли 2025, 14:29

Колеги става въпрос за проблем с хладилник Лиебхер и за да не пускам отделна тема реших да пиша тук.
Казусът е следния: Хладилникът на майка ми Лиебхер на около 7-8 години започна да трупа доста скреж на задната стена на хладилното отделение, докато фризерът си ОК. Струва ми се, че и компресорът постоянно работи и не изключва. Първо пробвах и намалих хладилника на най-ниската степен и го размразих изцяло, но проблемът си остава.
Проблемът е, че в провинцията не може да се намери отзивчив хладилен техник към момента. Един единствен е казал на майка ми да докара хладилника до сервиза му, а за посещение на място въобще не искал да чуе. Малко тъпо, тъй като това не е микровълновата да си я хванеш под мишница, а си трябва и товарен автомобил. На мен това ми намирисва на измама - ще го докараш, майсторът ще ти обяви цена за ремонта малко по-ниска от нов хладилник и естествено повечето хора ще си купят нов. Съответно майсторът ще предложи да те отърве от "разваления" хладилник, като го зарежеш при него, а замяната на дефектиралата част предполагам няма да е повече от 50 лева и естествено след 1 седмица в ОЛХ ще си видиш отремонтирания хладилник.
За сега майка ми не ще да чуе за нов и настоява да си кара така. Дайте ми насоки дали със смяна на термотрегулатора от моя страна или няква друга част мога да реша проблема сам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Юли 2025, 15:16

Хвърляй го и си купи нов нормален хладилник с но фрост система . Не си струва парите за ремонта . Или е запушен - много рядка повреда / оправимо или е пробит изпарителя - често срещан дефект /неоправимо . Няма измама с майстора , носиш го пълнят с фреон без гаранция за ремонта естествено за не лоша цифра . И след 1 месец е пак в същото положение . След ремонт хладилника трябва да е под наблюдение поне 10-12 часа в сервизни условия за да се извърши зареждането като хората . Но при положение че е възможен качествен ремонт , примерно пробива е в подргева и става да се изолира . Иначе техника трябва да идва поне 3-4 пъти на адреса щото нещата не стават бързо и лесно всеки път .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Юли 2025, 19:39

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аз откога ви съветвам да не си купувате тези боклуци? Ако има пробив, то той е на локринга, с който се свързват медната и алуминиевата тръба на гърба на хладилника! Намира се под пяната и се прави, но е трудничко... Ако има пробив, хладилника всъщност губи 'фреона' и спира да охлажда. С термостат ли е този модел? Ако е с термостат (не с платка и сензор в плота отгоре) е възможно да е повреден и затова да работи постоянно и да е такава температурата в хладилника, че чак да замръзва конденза, който иначе трябва да се отича през тръбичката отзад (проверил си я проходимост, нали)? Вижда се на гърба, около долните рафтове вътре... Сложи един термометър вътре и виж колко градуса прави в хладилника (под 0' е щом замръзва конденза)... Термостата се сменя, не е проблем и не е много пари. Има и универсални май... Ако е повредена платката или сензора, струва скъпо и се прави трудно - не си заслужава много-много...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 10 Юли 2025, 20:07

Термостата ако е механичен лесно се проверява като се върти на ръка . Като е работил 5-6 часа и фризерната част е охладена под 0 трябва да цъка и да изключи като се върти от максимума към минимума .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 10 Юли 2025, 20:43

При около 4'С в хладилника, във фризера е около -14'С, примерно. Там винаги е под 0'С, то е ясно. Термостата мери в хладилника, във фризера - колкото стане! Механичен е иначе...

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 11 Юли 2025, 5:02

Благодаря за съветите. Между другото терморегулаторът вътре в хладилника е механичен и последно като го завъртях ми направи впечатление че не "щраква". Ще пробвам да го смяна пък да видим

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Юли 2025, 7:05

ildivvy написа:При около 4'С в хладилника, във фризера е около -14'С, примерно. Там винаги е под 0'С, то е ясно. Термостата мери в хладилника, във фризера - колкото стане! Механичен е иначе...

Имах предвид че ако не се знае какъв тип термостат е сложен е добре да е набрал студ хладилника за да сработи термостата при въртене на врътката . Иначе ако е топло в контролния обем може да не сработи , зависи от работната температура и хистеризиса на превключване .

Между другото терморегулаторът вътре в хладилника е механичен и последно като го завъртях ми направи впечатление че не "щраква". Ще пробвам да го смяна пък да видим

Няма нужда от проба грешка , един термостат варира от 12лв до 50лв примерно зависи от магазина и типа термостат . Проверява се с чаша вода и лед ако е плюсов . Температуата на водата с лед е около 2-3 градуса което е достатъчно да изключи . При работещ компресор на хладилника се потапя капиляра в чашата и се изчаква да изключи , врътката се поставя на минимум . Другото което може да се провери така в домашни условия без инструменти е кондензатора , отзад на хладилника тази голямата решетка пипаш с ръка тябва да е равномерно топла цялата като работи . Не да пари или да е леко топла , трябва да е гореща около 50 градуса или малко повече .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Юли 2025, 7:56

Съгласен съм с всичко написано :yes: !

Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата