Въпрос относно парцел
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос относно парцел
Здравейте.
Имам един въпрос, който не е свързан с обява.
Имам къща, която е строена на общински парцел.
Има ли смисъл да закупя парцела сега ?
До колкото знам дори да го закупя пак дължа данък.
Идеята ми да го закупя е, че ако го закупя ще бъда защитен от това общината да отнеме част от парцела ми по време на ремонт на улицата например, ако решат да я разширяват.
При нас е такъв случаят, но понеже парцелът е общински и не можахме нищо да направим.
Поздрави.
Имам един въпрос, който не е свързан с обява.
Имам къща, която е строена на общински парцел.
Има ли смисъл да закупя парцела сега ?
До колкото знам дори да го закупя пак дължа данък.
Идеята ми да го закупя е, че ако го закупя ще бъда защитен от това общината да отнеме част от парцела ми по време на ремонт на улицата например, ако решат да я разширяват.
При нас е такъв случаят, но понеже парцелът е общински и не можахме нищо да направим.
Поздрави.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Въпрос относно парцел
Има смисъл да го купиш ако къщата я обитаваш и си струва.
Бягане от данъци няма.
Бягане от данъци няма.

Също така е твърде вероятно къщата да е построена с право на ползване, дадено още през соц-време, което трае 100г, ако не се лъжа. Съответно когато изтече този период, ще има казус относно собствеността, ако къщата се срути например...
Предполагам ако общината иска да строи улица, не би трябвало да ти продаде парцела, или поне не целия, а само частта след прилагане на новата улична регулация.
Предполагам ако общината иска да строи улица, не би трябвало да ти продаде парцела, или поне не целия, а само частта след прилагане на новата улична регулация.
- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
За стоте години право на ползване не знам откъде ги е взел колегата. Тук мисля, че не става въпрос за за право на ползване, а за право на строеж. Ако стане нещо с къщата, не можеш да я построиш отново.
Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk
Мисля, че правото на строеж траеше някакъв период. Може и да бъркам, може да е само за определени имоти и тн. Но доста вили на активни дейци в полите на Витоша са били така, както казвам, със срок 100г. След това не те гонят, но не може да възстановиш бутната сграда. (всъщност не знам как е след това, защото 100г ще изтекат най-рано средата на това столетие...)
Откупуването е разумният ход според мен.
Откупуването е разумният ход според мен.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Няма ограничени на правото на строеж!
Ако парцела е много добър или поне в "добър" град е добре да се закупи само заради това, че ако искаш някога да бутнеш и да построиш нещо друго различно от първото , можеш да го направиш.
Ако обаче купиш земята, ще трябва да плащаш допълнителен данък.
Всички сгради, дето се строи нещо като кооперации и строителя не иска повече да се занимава с тях ги дава на общината, иначе, ще плаща данък.
Ако парцела е много добър или поне в "добър" град е добре да се закупи само заради това, че ако искаш някога да бутнеш и да построиш нещо друго различно от първото , можеш да го направиш.
Ако обаче купиш земята, ще трябва да плащаш допълнителен данък.
Всички сгради, дето се строи нещо като кооперации и строителя не иска повече да се занимава с тях ги дава на общината, иначе, ще плаща данък.
- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
Е. Димитров, това, което си написал, както е казал един математик, не е вярно, дори не е погрешно. Правото на строеж трябва да се реализира в рамките на 5 години. А лакърдиите как можеш да си строиш, да си буташ, после пак да си строиш изобщо не си струва да се коментират.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Vasko_G написа:Е. Димитров, това, което си написал, както е казал един математик, не е вярно, дори не е погрешно. Правото на строеж трябва да се реализира в рамките на 5 години. А лакърдиите как можеш да си строиш, да си буташ, после пак да си строиш изобщо не си струва да се коментират.
Айде още някакво "назидателно" мнение.
Нямам представа, какво ви става, но се надявам да е от възрастта!
Правото на строеж е 5 години от образно казано падането на сградата поради някаква причина!
Мнението ми беше във връзка някакво писане с определен срок от 100 години, каквато такова изискване няма.
Другата част от мнението ми е във връзка с собствеността на парцела!
Явно съм се изразил неясно.
Правото на ползване въху працела е учредено срочно и съм попадал на такива за 100г.
След този период едва ли ще може да си учредиш право на строеж ако сградата е паднала тогава. Това исках да кажа, а не че разрешението за строеж трае 100г.
Отделно в момента няма да може да се предприемат строителни действия вътре без разрешение на собственика, респективно общината.
Правото на ползване въху працела е учредено срочно и съм попадал на такива за 100г.
След този период едва ли ще може да си учредиш право на строеж ако сградата е паднала тогава. Това исках да кажа, а не че разрешението за строеж трае 100г.
Отделно в момента няма да може да се предприемат строителни действия вътре без разрешение на собственика, респективно общината.
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Правото на строеж се отнася за съответна сграда - с всичките му възможности и невъзможности за надстрояване, пристрояване, реновиране и тн. . Правото на ползване се отнася за съответно физическо лице и важи само до смъртта му и не се наследява.
barty написа:Има смисъл да го купиш ако къщата я обитаваш и си струва.
Бягане от данъци няма.
Зададох същият въпрос в една фейсбук група.
Там ми казаха, че ако парцелът е общински, данъците са по-ниски.
Ако го закупиш и стане частен, данъкът е по-висок.
Също и че, дори и да е частен имотът, ако общината реши да отчужди част, или целият имот, пак може да го направи.
Какъв е смисълът от закупуването тогава ?
Аз къшата я притежавам и обитавам, но парцелът е общински.
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Е, ако е твой парцелът и решат да я отчуждят, ще ти платят дебело обещетение, може и ги съдиш ако не ти харесва. Ако е общински, няма да ти платят нищо. Говорим за някаква част от парцела, не да направят магистрала през къщата ти. Не мога да си представя как 10-15-20 лв по-голям данък годишно могат да са ти спирачка да станеш собственик на земя срещу някаква смешна сума?
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Купувай си парцела, че не се знае-знае ли се в територията. Та си спомних случая с оная къща на магистралата
После я бутнали но не се спомена размера на обезщетението на китайците 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
13 мнения
• Страница 1 от 1