Въпрос за тест по английски - TOEFL/IELTS/...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: touring 318tds

Въпрос за тест по английски - TOEFL/IELTS/...

Мнение от Shider » 15 Яну 2009, 19:45

Здравейте!
Във връзка с планове за евентуална промяна в служебанта обстановка, се интересувам от мнения на запознати с материята относно явяване (и вземане с необходимя резултат ест.) на TOEFL, или IELTS, или Cambridge ESOL Exams-First Certificate in English (FCE).
Нивото си на английски определям горе-долу като upper-intermediate - учил съм в (езикова) гимназия до преди 12г. и от 9г. ползвам английски всекидневно в работата си, но доста профилирано. Все някаква подготовка ще ми нужна...
Основно питането ми е за разликата между трите. Нивата, които се изискват не са кой знае какво (доколкото се ровя с търсачките) - IELTS - 5.5, или TOEFL - 71 (internet based), или Cambridge First Certificate - grade B. Самият изпит как е; нужна подготовка; относително е - ама кой е по-труден/по-лесен; плащане; срокове (защото овсен проблема с това, че не съм се явявал на подобни изпити от много време и се притеснявам, че нямам тренинг, или психологическа нагласа, или де да знам какво; другият проблем е че сертификата може и да ми трябва след три месеца, ама може и след три седмици)... плюсове и минуси, както се казва, ако има някой да сподели от първа ръка...
Всякаква информация ще ми е от полза!

Може и на лична, но може и на други да е полезна темата.

10x in advance, дет' се вика!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 15 Яну 2009, 20:11

Аз мога да ти разкажа за TOEFL IBT, държах го сега април месец и горе-долу си спомням. Значи на мен за кандидатстване в UK, ми искаха или IELTS или TOEFL. Избрах си ТОЕФЛ защото ме посъветваха, че по трудно се намират учебници за него в БГ, което мисля че е така, но пък от друга страна си има амазон, така че си прецени. ИЕЛТС се организира от Британското консулство и изпита предполагам че ще трябва да го държиш в София, докато за ТОЕФЛ има опции в цялата страна...
Значи, аз какво направих:
Горе-долу може да се каже, че и моето ниво беше добро, както си и ти, така че аз мога да ти препоръчам да не се занимаваш с курсове, частни уроци и т.н. Аз си поръчах от амазон 2 учебника, на Каплан и на Барон, общо ми излязоха с шипинга около 90 лв, в книжарница в БГ само единия беше 70 лв.
Моето впечатление е че Каплан е много добър учебник, докато Барон е отврат! Каплан ти обяснява абс. всичко за изпита и после секция по секция, въпрос по въпрос - тактики, за какво да внимаваш и т.н. Просто перфектен! Има 4 теста за подготовка на диск! Барон е пълна глупост - нищо не ти обясняват, 5 страници за теста само и нищо друго. Има обаче всичките тестове от диска и препечатани вътре - което го прави 500 стр тухла. Поне диска е със 7 теста! Аз бух ти препоръчал да си вземеш Каплан, а на Барон да си свалиш тестовете от замундата. Естествено като си поръчваш учебника - 2008/2009 едишън, или който се води последния :)
Ето ти и линк:
http://www.amazon.co.uk/Kaplan-TOEFL-20 ... 044&sr=8-1
И сядаш и четеш и си правиш и упражненията и няма начин да не го вземеш ;)
Другото е да се регистрираш за изпита. Аз минах през една софийска фондация "Кирил и Методий", които са много много зле - вземат ти пари за регистрация която можеш сам да си направиш. Влизаш в:
http://www.ets.org/bin/getprogram.cgi?test=toefl

и се регистрираш. Има си списък с дати, обикновено е 145$, но някои дати са по търсени (моята беше така) и може да е 165$, плащаш си с карта, избираш си в кой град искаш - има цяла България почти, Варна със сигурност, аз примерно го държах в Бургас...И това е... :)
70 от 120 е абсолютно постижимо, няма какво да те притеснява, дори и без подготовка сигурно ;)
Виж ако ти искат 100 става проблем :mhihi: :mhihi:
Това е от мен, ако ти трябва друго - пиши да помагаме.
21/02/08...speechless

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 15 Яну 2009, 20:34

След като трябва да положиш изпит свързан с професионалното ти развитие, ти препоръчвам изпитите на Cambridge, най-малкото защото ти остават за цял живот.
TOEFL се използва повече за кандидатстване за висше образование в чужбина. Зависи какво ти е нивото на английския, някои казват че е труден, други не. В сравнение с Cambridge, TOEFL-а е по-лесен, но пък и там си има уловките. На курсове не ти препоръчвам да ходиш, защото няма смисъл, както е обяснило момчето по-долу, взимат ти парите и това е, или намери учител, който с това се занимава, знае техники, стратегии и т.н или ако си достатъчно убеден в себе си, използвай наличната литература.
За университетите искат най-малко 80TP IBT, за работа вече не знам.
Сайта, на който можеш да се запишеш за изпит е в предния пост на колегата, но да ти кажа, че сега всеки ходи на TOEFL, кой за последно кой за пръв път, се съмнявам да намериш свободна дата в близкия 1 месец, да не кажа два. Все пак от университетите искат чак юни месец да им покажеш тоефл :mhihi:

Cambridge Exams определено са едно ниво над останалите, но пък за сметка на това се гледат с друго око. FCE-to не знам къде би ти послужило, доколкото съм се интересувала, а и чувала са го искали в Англия ако ще ставаш сервитьор :shock: и за това за мен по-добрия вариат е CAE-то т :shock: е Advanced level....труден е, но пък както казах в началото ти остава за цял живот, а и дава една добра преспектива за вбъдеще.

TOEFL results излизат след 3 седмици, а на Cambridge - около месец и половина

Аз имам FCE и държах TOEFL два пъти и накрая кандидатствах с тоефл-а и само си приложих fce.....да ми седи нещо като achievement :lol:

Ако ще заложиш на по-лесното , това е TOEFL, но ще ти трябва стабилна подготовка....най-вече за да им разбереш техниките...и да се отпуснеш да говориш пред един монитор...да се съобразяваш с минимално време....мисълта ти да тече супер бързо и така.

Ако има нещо друго, което искаш да знаеш - питай :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525тдс 99; Е60 545 06

Мнение от chegevara1 » 09 Юли 2009, 17:07

изкам да попитам едно нещо
имам двойно гражданство но сега от скоро влизат нови наредби в дървавата в коиато съм и ми трябва IELTS - но не ми се занимава тепърва с изпити.
може ли някои да ми даде инфо за IELTS да си го взема по 2 на4ин ако ме разбирате
отговариам на ЛС.
Мерси на всички

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Lia » 09 Юли 2009, 21:36

Ще се съглася с колежката ((:BuKcu:)), но лично бих ти препоръчала да не залагаш на съмоподготовка. Изпита си е доста сериозен независимо от знанията ти до момента, а и формата му е твърде специфичен и със сигурност не си срещал такъв до сега. Дели се на три секции- граматически тест, есе, устен. Определено TOEFL е по-лесен спрямо IELTS, но пък IELTS е по-приложим. FCE, CPE, CAE са сертификати, които не са особено полезни спрямо IELTS, а и са на едно ниво под него. Съветвам те да се обърнеш към учебен център Британика (София, Пловдив, Варна, Бургас). Те организират курс-подготовка именно във формата на изпита, също така поемат всички ангажименти по регистрацията, а също и необходимите учебни материали, та дори и пробен изпит. Можеш първо да отидеш в който и да е от филиалите в страната да направиш един диагностичен тест за определяне на нивото на знания, който е безплатен и не те обвързва с нищо и след това да решиш дали имаш нужда от курс или не. Също така те могат да ти дадат точна информация кога ще има изпити, крайни срокове за регистрация и т.н. Има ускорени курсове и супер ускорени вечерни, които ако не се лъжа текат в момента.
Успех!

Назад към Извън Темата