Алтернативни горива за дизела.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Алтернативни горива за дизела.

Мнение от Borymeckata » 12 Дек 2013, 17:42

Приятел ми пусна една муха - източил доста масло от някакъв стар трансформатор и вече година и половина си карал колата (дизелова Астра) с него. А аз си падам по експериментите и оттогава все ми въртят разни идеи в главата... Днес гледах в магазина някакво олио по 1,99 лв./литър и се зачудих дали да не сипя две бутилки в резервоара, като начало? Как мислите, дали може да има някакви негативни ефекти върху комън-рейла? Ако някой си е правил такива експерименти - моля да сподели. За помпата не виждам проблем, а за дюзите? Ако започна с 2 бутилки на резервоара и постепенно да увеличавам концентрацията? Какво мислите по въпроса?
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Алтернативни горива за дизела.

Мнение от ///sasho » 12 Дек 2013, 17:55

Borymeckata написа:Приятел ми пусна една муха - източил доста масло от някакъв стар трансформатор и вече година и половина си карал колата (дизелова Астра) с него. А аз си падам по експериментите и оттогава все ми въртят разни идеи в главата... Днес гледах в магазина някакво олио по 1,99 лв./литър и се зачудих дали да не сипя две бутилки в резервоара, като начало? Как мислите, дали може да има някакви негативни ефекти върху комън-рейла? Ако някой си е правил такива експерименти - моля да сподели. За помпата не виждам проблем, а за дюзите? Ако започна с 2 бутилки на резервоара и постепенно да увеличавам концентрацията? Какво мислите по въпроса?

защо ще даваш пари за олио, изпий две-три бири и се изпикай в резервоара, ще си хем сит хем резервоара ще ти е пълен. :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 12 Дек 2013, 18:25

Давай смело, и майсторите по сервизите хранят семейства :mhihi:
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 12 Дек 2013, 18:28

Най много да смениш някоя и друга дюза ама то сега части бол и на безценица и ще си на далавера
В Англия дойде при мен един пич с чисто нов Фолксваген транспортер дизел и си караше само на олио, отзаде беше пълен с едни дамаджани с ново олио, после го видях
сложил система за подгряване на олиото
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Дек 2013, 18:37

Колеги, оценявам чувството ви за хумор, но аз питам серизоно. Комън-рейлът доста успешно работи на моторно масло и ви пожелавам никога да не се убедите в това от личен опит... Не става въпрос да се кара на чисто масло или олио, а за някакво съотношение с нафтата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Мнение от Conqueror » 12 Дек 2013, 19:09

Колега експерименти с масла, олиа и други само на чист дизел.За надуване не стават да не говоря за по съвременните дизели където работата е къде къде по прецизна и се зима информация за горенето и впръскването от къде ли не :yes: но като се замисля онзи ден на светофара бая сладко миришеше на скара от една е46ца явно става но силно ти препоръчвам да не си правиш експерименти :wave:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 12 Дек 2013, 19:15

Чистото олио е много гъсно, няма да стане дори и с подгряване мисля :)
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Дек 2013, 19:15

Комшията на работа има Фиат Зета, ама то е прост не-комън рейл дизел. Кара го лятото със смес горяло масло-дизел. Като цяло е много доволен :mhihi: , щото и нафтата си я намира по-тънко и така... Само че всяка седмица го гледам сменя разни филтърчета, гласи "манджата" за колата и т.н. Занимавка, иначе спестява пари, тъй като кара доста. Но на комън рейл да ползваш такива горива... според мен много бързо ще разкажеш играта на дюзи и какво ли още не. А и зимата не е възможно да караш така, поне не само на чисто олио/масло.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 12 Дек 2013, 19:35

Според мен оптималния вариант за алтернативно гориво на дизел е VW tdi (Тurbocharged direct injection) без променлива геометрия , не че и предкамерните дизели няма да вървят, на ТДС съм изгорил над 1 тон отработено масло без никакъв проблем. При комънрейлите ще е още по добре заради по високото налягане, ако се филтрира прецизно би трябвало да няма проблеми
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 12 Дек 2013, 19:42

С две бутилки олио на резервоар едва ли ще стане нещо, но никой не може нищо да ти гарантира. Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър) и само по себе си е доста добро гориво, но трябва да се филтрира. Старите дизели могат без никакви проблеми да се карат с 50:50 нафта и олио/трансформаторно масло, но за комънрейлите не се знае каква е хавата. Ако ти се занимава можеш да опиташ де...
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ci

Мнение от zigo » 12 Дек 2013, 19:59

Аз имам чист дизел (мерцедес) лятото го карам само на горело масло, малко поприпушва :mhihi: и върви по слабо, но не е проблем

Zagy написа:С две бутилки олио на резервоар едва ли ще стане нещо, но никой не може нищо да ти гарантира. Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър) и само по себе си е доста добро гориво, но трябва да се филтрира. Старите дизели могат без никакви проблеми да се карат с 50:50 нафта и олио/трансформаторно масло, но за комънрейлите не се знае каква е хавата. Ако ти се занимава можеш да опиташ де...

Някой знае ли от къде да си набавя трансформаторно масло :help:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 12 Дек 2013, 20:27

Aз също на мечока му сипвам всичко друго, но не и нафта. Става екстра с керосин и малко старо масло от самолетите. не пуши, работи по-добре, върви по-добре и харчи по-малко. Някой като ми се изкаже нещо за дюзи и за сервизите и семействата... :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Дек 2013, 20:37

В ръководството за експлоатациа на колата пише дизеловият двигател да не се кара с масло от рапица, биодизел и бензин. За трансформаторно масло и слънчогледово олио нищо не е казано, ха-ха... Това е в рамките на шегата, разбира се. Явно зимата не е подходящ сезон за експерименти с горивото, но през лятото (живот & здраве) може да опитам нещо...

По принцип, дизелов двигател с достатъчно голяма компресия би трябвало да работи с всякакво гориво, дори (ако си спомням правилно) Рудолф Дизел първоначално е опитвал да направи двигател, който да работи на въглищен прах. Ето няколко подобни теми в други форуми:

http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=111048.0

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=110195&page=3

http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=54040.0

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=41909&sid=9bc60d1c723757f46268cf12116321ad

http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=34&t=20248

Умрях да се хиля, докато четох: Хората карат на трансформаторно масло, олио от фритюрника, отработено масло, даже и трансмисионно, а ПОНЯКОГА слагат И НАФТА, егати... Ето един цитат:

Със зет ми преди години си купихме по една крома тд. дойде време на експерименти той я подкара на хидравлично+бензин/80-20%/,аз на отраборено олио 50-50%. Неговата искара така около 15к дюзите почнаха да пикаят а маторя е с 15 компресия и сега я продава на части. Аз мойта я продадох миналата седмица в перфектно здраве,дюзите ги мерих и са с заводски х-ки!,а мотора пали на 2 оборота така че изводите са за вас...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 13 Дек 2013, 14:10

Zagy написа:Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър)

Това е за отработеното, което в 99% от случаите е крадено.
Новото масло е с цени 2-2,5 лв/литър на едро.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 13 Дек 2013, 17:04

drago_pavlov написа:
Zagy написа:Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър)

Това е за отработеното, което в 99% от случаите е крадено.
Новото масло е с цени 2-2,5 лв/литър на едро.

пак е по-евтино от нафтата :mhihi:
Изображение
ATR-42/72

Следваща

Назад към Извън Темата