Алтернативни горива за дизела.
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Алтернативни горива за дизела.
Приятел ми пусна една муха - източил доста масло от някакъв стар трансформатор и вече година и половина си карал колата (дизелова Астра) с него. А аз си падам по експериментите и оттогава все ми въртят разни идеи в главата... Днес гледах в магазина някакво олио по 1,99 лв./литър и се зачудих дали да не сипя две бутилки в резервоара, като начало? Как мислите, дали може да има някакви негативни ефекти върху комън-рейла? Ако някой си е правил такива експерименти - моля да сподели. За помпата не виждам проблем, а за дюзите? Ако започна с 2 бутилки на резервоара и постепенно да увеличавам концентрацията? Какво мислите по въпроса?
Excellent! Steven is my name!
Re: Алтернативни горива за дизела.
Borymeckata написа:Приятел ми пусна една муха - източил доста масло от някакъв стар трансформатор и вече година и половина си карал колата (дизелова Астра) с него. А аз си падам по експериментите и оттогава все ми въртят разни идеи в главата... Днес гледах в магазина някакво олио по 1,99 лв./литър и се зачудих дали да не сипя две бутилки в резервоара, като начало? Как мислите, дали може да има някакви негативни ефекти върху комън-рейла? Ако някой си е правил такива експерименти - моля да сподели. За помпата не виждам проблем, а за дюзите? Ако започна с 2 бутилки на резервоара и постепенно да увеличавам концентрацията? Какво мислите по въпроса?
защо ще даваш пари за олио, изпий две-три бири и се изпикай в резервоара, ще си хем сит хем резервоара ще ти е пълен.

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
Най много да смениш някоя и друга дюза ама то сега части бол и на безценица и ще си на далавера
В Англия дойде при мен един пич с чисто нов Фолксваген транспортер дизел и си караше само на олио, отзаде беше пълен с едни дамаджани с ново олио, после го видях
сложил система за подгряване на олиото
В Англия дойде при мен един пич с чисто нов Фолксваген транспортер дизел и си караше само на олио, отзаде беше пълен с едни дамаджани с ново олио, после го видях
сложил система за подгряване на олиото
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Колеги, оценявам чувството ви за хумор, но аз питам серизоно. Комън-рейлът доста успешно работи на моторно масло и ви пожелавам никога да не се убедите в това от личен опит... Не става въпрос да се кара на чисто масло или олио, а за някакво съотношение с нафтата.
- Conqueror
- младши ентусиаст
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание
Колега експерименти с масла, олиа и други само на чист дизел.За надуване не стават да не говоря за по съвременните дизели където работата е къде къде по прецизна и се зима информация за горенето и впръскването от къде ли не
но като се замисля онзи ден на светофара бая сладко миришеше на скара от една е46ца явно става но силно ти препоръчвам да не си правиш експерименти 

- DiGital
- младши ентусиаст
-
- Кара: на пълна газ
- Мечтае да кара: MB SLS AMG
Чистото олио е много гъсно, няма да стане дори и с подгряване мисля 

WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Комшията на работа има Фиат Зета, ама то е прост не-комън рейл дизел. Кара го лятото със смес горяло масло-дизел. Като цяло е много доволен
, щото и нафтата си я намира по-тънко и така... Само че всяка седмица го гледам сменя разни филтърчета, гласи "манджата" за колата и т.н. Занимавка, иначе спестява пари, тъй като кара доста. Но на комън рейл да ползваш такива горива... според мен много бързо ще разкажеш играта на дюзи и какво ли още не. А и зимата не е възможно да караш така, поне не само на чисто олио/масло.

- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
Според мен оптималния вариант за алтернативно гориво на дизел е VW tdi (Тurbocharged direct injection) без променлива геометрия , не че и предкамерните дизели няма да вървят, на ТДС съм изгорил над 1 тон отработено масло без никакъв проблем. При комънрейлите ще е още по добре заради по високото налягане, ако се филтрира прецизно би трябвало да няма проблеми
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
С две бутилки олио на резервоар едва ли ще стане нещо, но никой не може нищо да ти гарантира. Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър) и само по себе си е доста добро гориво, но трябва да се филтрира. Старите дизели могат без никакви проблеми да се карат с 50:50 нафта и олио/трансформаторно масло, но за комънрейлите не се знае каква е хавата. Ако ти се занимава можеш да опиташ де...
Si non confectus, non reficiat.
- zigo
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 328ci
Аз имам чист дизел (мерцедес) лятото го карам само на горело масло, малко поприпушва
и върви по слабо, но не е проблем
Някой знае ли от къде да си набавя трансформаторно масло

Zagy написа:С две бутилки олио на резервоар едва ли ще стане нещо, но никой не може нищо да ти гарантира. Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър) и само по себе си е доста добро гориво, но трябва да се филтрира. Старите дизели могат без никакви проблеми да се карат с 50:50 нафта и олио/трансформаторно масло, но за комънрейлите не се знае каква е хавата. Ако ти се занимава можеш да опиташ де...
Някой знае ли от къде да си набавя трансформаторно масло

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Aз също на мечока му сипвам всичко друго, но не и нафта. Става екстра с керосин и малко старо масло от самолетите. не пуши, работи по-добре, върви по-добре и харчи по-малко. Някой като ми се изкаже нещо за дюзи и за сервизите и семействата... 

ATR-42/72
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
В ръководството за експлоатациа на колата пише дизеловият двигател да не се кара с масло от рапица, биодизел и бензин. За трансформаторно масло и слънчогледово олио нищо не е казано, ха-ха... Това е в рамките на шегата, разбира се. Явно зимата не е подходящ сезон за експерименти с горивото, но през лятото (живот & здраве) може да опитам нещо...
По принцип, дизелов двигател с достатъчно голяма компресия би трябвало да работи с всякакво гориво, дори (ако си спомням правилно) Рудолф Дизел първоначално е опитвал да направи двигател, който да работи на въглищен прах. Ето няколко подобни теми в други форуми:
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=111048.0
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=110195&page=3
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=54040.0
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=41909&sid=9bc60d1c723757f46268cf12116321ad
http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=34&t=20248
Умрях да се хиля, докато четох: Хората карат на трансформаторно масло, олио от фритюрника, отработено масло, даже и трансмисионно, а ПОНЯКОГА слагат И НАФТА, егати... Ето един цитат:
Със зет ми преди години си купихме по една крома тд. дойде време на експерименти той я подкара на хидравлично+бензин/80-20%/,аз на отраборено олио 50-50%. Неговата искара така около 15к дюзите почнаха да пикаят а маторя е с 15 компресия и сега я продава на части. Аз мойта я продадох миналата седмица в перфектно здраве,дюзите ги мерих и са с заводски х-ки!,а мотора пали на 2 оборота така че изводите са за вас...
По принцип, дизелов двигател с достатъчно голяма компресия би трябвало да работи с всякакво гориво, дори (ако си спомням правилно) Рудолф Дизел първоначално е опитвал да направи двигател, който да работи на въглищен прах. Ето няколко подобни теми в други форуми:
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=111048.0
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=110195&page=3
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=54040.0
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=41909&sid=9bc60d1c723757f46268cf12116321ad
http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?f=34&t=20248
Умрях да се хиля, докато четох: Хората карат на трансформаторно масло, олио от фритюрника, отработено масло, даже и трансмисионно, а ПОНЯКОГА слагат И НАФТА, егати... Ето един цитат:
Със зет ми преди години си купихме по една крома тд. дойде време на експерименти той я подкара на хидравлично+бензин/80-20%/,аз на отраборено олио 50-50%. Неговата искара така около 15к дюзите почнаха да пикаят а маторя е с 15 компресия и сега я продава на части. Аз мойта я продадох миналата седмица в перфектно здраве,дюзите ги мерих и са с заводски х-ки!,а мотора пали на 2 оборота така че изводите са за вас...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Zagy написа:Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър)
Това е за отработеното, което в 99% от случаите е крадено.
Новото масло е с цени 2-2,5 лв/литър на едро.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
drago_pavlov написа:Zagy написа:Трансформаторното масло е безбожно евтино (стотинки за литър)
Това е за отработеното, което в 99% от случаите е крадено.
Новото масло е с цени 2-2,5 лв/литър на едро.
пак е по-евтино от нафтата

ATR-42/72
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4