Купих си е21 :) ..и имам малко въпроси
Модератори: alpina-ma6inata, Технически модератори
63 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Djelebov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
- Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible
Купих си е21 :) ..и имам малко въпроси
Здравейте, колеги,
От вчера съм горд собственик на е21. 318i от 12/1980 с K-jetronic и много алпина елементи - джантички, емблеми и мисля, че предната броня не е оригинална- като снегорин е оформена отдолу... Снимки ще кача по-късно, че снощи изморително я прибирах от София и не съм я снимал.
Колата има доста козметични забележки, но ще я пребоядисам изцяло и не ме притесняват толкова. Освен тях обаче цялото табло е напукано, оборотомера понякога работи, но километража никога
Вози много меко и плавно по неравности, но всяка дупка я взима ужасно, предполагам са тампони на амортисьорите, днес ще проверя. Салона е ужас, но интериора ще си го правя аз изцяло, така че не ми пука как е в момента 
1.Това, което ме интересува най-много е да се направи пълна профилактика на инжекцията - да се почистят/сменят дюзи и да се види системата от някой, който й разбира - в момента нямам нужното време да чета в нета и да се уча на устройство на K-Jetronik, за това ми трябва някой да го направи по възможност в Бургаска или Варненска област.
2. Препоръчайте ми свещи, искам да ги сменя профилактично, заедно с дистрибуторната капачка и палеца. Обичам NGK
3. Как седи въпроса със смяната на фарове - колата е с 4 фара отпред, а на мен много повече ми харесва, когато е само с 2. Има ли начин да се сложи фар с лупа от е30,е34,е32...на е21 и да пасне идеално???
4. Иска ми се да я сваля леко, поне отпред - не ми трябват койли, по-скоро спортни пружини просто за външен вид.
Ами това е за сега, за друго не се сещам, отивам да се мушна под колата, защото имам подозрение, че има шпер - вчера не успях да го потвърдя с каране - съединителя се оказа пътник
От вчера съм горд собственик на е21. 318i от 12/1980 с K-jetronic и много алпина елементи - джантички, емблеми и мисля, че предната броня не е оригинална- като снегорин е оформена отдолу... Снимки ще кача по-късно, че снощи изморително я прибирах от София и не съм я снимал.
Колата има доста козметични забележки, но ще я пребоядисам изцяло и не ме притесняват толкова. Освен тях обаче цялото табло е напукано, оборотомера понякога работи, но километража никога

1.Това, което ме интересува най-много е да се направи пълна профилактика на инжекцията - да се почистят/сменят дюзи и да се види системата от някой, който й разбира - в момента нямам нужното време да чета в нета и да се уча на устройство на K-Jetronik, за това ми трябва някой да го направи по възможност в Бургаска или Варненска област.
2. Препоръчайте ми свещи, искам да ги сменя профилактично, заедно с дистрибуторната капачка и палеца. Обичам NGK

3. Как седи въпроса със смяната на фарове - колата е с 4 фара отпред, а на мен много повече ми харесва, когато е само с 2. Има ли начин да се сложи фар с лупа от е30,е34,е32...на е21 и да пасне идеално???
4. Иска ми се да я сваля леко, поне отпред - не ми трябват койли, по-скоро спортни пружини просто за външен вид.
Ами това е за сега, за друго не се сещам, отивам да се мушна под колата, защото имам подозрение, че има шпер - вчера не успях да го потвърдя с каране - съединителя се оказа пътник

- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Re: Купих си е21 :) ..и имам малко въпроси
Ето я

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Добре дошъл в групата
Колата изглежда читава за реставрация. Разхвърляй, сменяй с ново и карай.кола на тия години само с профилактика на инжекцията и спортни пружина за вид няма да мине
Поне не,ако искаш да и се радваш напълно. И нали знаеш,че спортните пружини вървят с амортисьори (по принцип)
Мерак явно имаш,време е да почнеш да го гасиш
Успех и ни дръж в течение.Дай още снимки 

- 325_TDS
- младши ентусиаст
-
- Кара: 120L/E28
- Мечтае да кара: E24
- Детайли за колата: 05.82 Balticblau metallic
Охо, още един бургаски шарк фен! Като си дойда ще ти пипа да се запознаем. За инжекцията знам, че в меи Варна ги правят. Свещи кабели и капачка си сложи каквито си ги дават по каталог. На lenco Е21-цата беше с такива фарове с лупи, той може да сподели повече, мен лично не ме кефи с тях.
Oo=00=oO Roses are red, violets are blue, I love my bimmer more than you.
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Djelebov написа:....
.......)
Ако решиш, че ти се кара истинско окачване в комплект с големи спирачки, може да ми пишеш.

- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Lenco написа:Djelebov написа:....
.......)
Ако решиш, че ти се кара истинско окачване в комплект с големи спирачки, може да ми пишеш.
Много добре изглеждат нещата, но за сега реставрацията е с приоритет. За юркане правя е46-цата (за нея взех от теб калници,брони, прагове,..) Акулата първо ще се реставрира както трябва, след това ако ми дойдат пърформънс мисли ще ти пиша

- Pe3a4
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30 палатка и Е38 735и баткомобила
- Мечтае да кара: М20-ката дълги години
- Детайли за колата: Необикновена
Честито колега
със здраве да си я търкаляш ...
успех с проекта !

- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Pe3a4 написа:Честито колегасъс здраве да си я търкаляш ...
успех с проекта !
Сърдечно благодаря, колега

Нови въпроси:
5. Някой да има упътване за тая кола на .pdf. Разбрах, че има допълнителен инжектор за студен старт. В колата имам едно "копче" за обогатяване, което хич не ми изглежда оригинално. Като го "припомпя" оправя сместа докато е студен мотора, ама спра ли да помпя пак почва да се гърчи мотора...Та искам да разбера какво е правил Клаус през 1981, за да му работи мотора добре докато е студен??...и дали въобще е правил нещо или "смукача" е бил автоматичен???
6. Колата не вдига повече от 70-75 градуса. При подобен проблем с по-ново БМВ бих очаквал като се позатопли, колата да прегрее заради забил термостат, но последните 2 дни е жега, а и на почти максимална скорост пак не мина 75 градуса. Което води до следващия въпрос:
7. Тая кола трябва ли да има виско съединител на перката за охлаждане, защото моята няма - на изгасен мотор перката не се върти с ръка, не помръдва
??

- Lenco
- Старши скрапер
-
5. На руски, поне за това се сещам:
https://yadi.sk/d/dCda_oFRCFeYc
Няма такова копче.
6. Смени термостата, но не слагай от Лада, въпреки, че е подобен
7. Няма виско.
1. Инжекциона ако не се оправи с добавка е лошо.
2. Някакви истински.
3. Фаровете се сменят, като сменяш целите блокове, а на 4-те фара става блок от е34 с дребно преправяне.
4. Знаеш телефона
Случва се на 318и да има шпер, но едва ли е оцелял в БГ.
Няма такова копче.
6. Смени термостата, но не слагай от Лада, въпреки, че е подобен

7. Няма виско.
2. Някакви истински.
3. Фаровете се сменят, като сменяш целите блокове, а на 4-те фара става блок от е34 с дребно преправяне.
4. Знаеш телефона

- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Lenco написа:5. На руски, поне за това се сещам:
Няма такова копче.
6. Смени термостата, но не слагай от Лада, въпреки, че е подобен![]()
7. Няма виско.
2. Някакви истински.
4. Знаеш телефона
Мноого благодаря

На фаровете явно ще трябва да сменя блоковете с оригинални с 2 фара - явно нямам друг избор, щото ако сложа само 2 фара, но с лупи, ще остана без дълги..
Мерси за ръководството - има много подробно описание на K-джетроника с картинка и легенда отстрани - не знам руски, но легендата ако трябва с гугъл преводач ше я преведа

Преди 2 часа щях да погледна отдолу какво пише на диференциала, но колата е на двора, а заваля град с дъжд..остава за утре.
Термостата ще взема понеделник със свещите.

- 325_TDS
- младши ентусиаст
-
- Кара: 120L/E28
- Мечтае да кара: E24
- Детайли за колата: 05.82 Balticblau metallic
Колега, кога и къде можем да се видим и запознаем? 

Oo=00=oO Roses are red, violets are blue, I love my bimmer more than you.
- Djelebov
- младши ентусиаст
-
325_TDS написа:Колега, кога и къде можем да се видим и запознаем?
Имаш ЛС

Развитие по колата:
На бутона за обогатяване още не съм намерил време да му проследя кабелаците, но забелязах, че ако го задържа при студен старт, колата се държи ок - спира да тресе и да се гърчи и има въртящ момент като на загряла... докато не пусна бутона

- Lenco
- Старши скрапер
-
Предполагам, че това копче, някой е вързал на 5-я инжектор, който трябва да се управлява от термо датчик-реле (едно като термо датчик на температурата, но по-голямо, кафяво).
- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Lenco написа:Предполагам, че това копче, някой е вързал на 5-я инжектор, който трябва да се управлява от термо датчик-реле (едно като термо датчик на температурата, но по-голямо, кафяво).
Така е

Червеното "афтърмаркет" кабелче отива в купето, но просто нямах време да го проследя...предполагам отива към копчето..

- Djelebov
- младши ентусиаст
-
Докато чакам частите да дойдат си купих джанти за без пари:
оригинални 16" 7J ET20 от е39:
(В такъв вид ги купих днес - ще станат нормален цвят с полирани бордове)
Та в тази връзка ще ви споделя между кои два варианта за поставяне се чудя:
1. Наваряват се отворите (и петте) на джантата и се разпробива на 4x100 - за мене като се направи качествено риск няма, но чак утре ще разбера какво би струвало ако се направи от човек с репутация.
2.Разпробиват се главините на 5x100 и се поставят преходни стоманени фланци 5x100->5x120. И за фланците утре ще звънна за цена - не знам стоманените по-ефтини ли са или по скъпи, но алуминиеви преходни фланци няма да сложа.
оригинални 16" 7J ET20 от е39:
(В такъв вид ги купих днес - ще станат нормален цвят с полирани бордове)
Та в тази връзка ще ви споделя между кои два варианта за поставяне се чудя:
1. Наваряват се отворите (и петте) на джантата и се разпробива на 4x100 - за мене като се направи качествено риск няма, но чак утре ще разбера какво би струвало ако се направи от човек с репутация.
2.Разпробиват се главините на 5x100 и се поставят преходни стоманени фланци 5x100->5x120. И за фланците утре ще звънна за цена - не знам стоманените по-ефтини ли са или по скъпи, но алуминиеви преходни фланци няма да сложа.

63 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5