Датчик на разпределителен вал?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Датчик на разпределителен вал?

Мнение от (bubsa) » 21 Май 2017, 21:24

Здравейте.
Сутринта тръгвайки за работа спрях на една бензиностанция да си допълня резервоара и след като си платих се качих в колата и...тя не запали :confused: Въртях 10-15 пъти,но не се случваше нищо.След 40 минути чудене реших да сваля буксата на въпросния датчик и я напръсках с контактен спрей и колата запали :shock: След това си палеше нормално и от всеки път.
Ясно е,че ще я водя на диагностика,но ми е интересно какви са симптомите за заминаващ датчик при дизелите?Ето това ме интересува най-много!
От около седмица ми се струваше,че колата е една идея по-мудна,но си мислех,че си въобразявам или,че нафтата на Марешки нещо не е като хората.Затова и бях налял шел в-пауър и сутринта долях пак такава нафта догоре.
Мотора е 2.5д.Някой ако е патил и сподели ще съм му благодарен!
Също ме интересува и цената на оригиналния датчик.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..

Re: Датчик на разпределителен вал?

Мнение от hummer » 21 Май 2017, 21:50

Аз съм патил ,само,че на бензинов мотор,но при него беше изгоряла изолацията на кабелите и се допираха :mhihi:

На диагностика ще го записала като грешка ,ако е от него

Иначе цената за нов оригинален е страшна

Заснемане.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 21 Май 2017, 21:54

Аз няма да го купувам от дару кар.Има от къде да се купи на прилична цена,но първо трябва да се уверя,че проблема е от него.
Темата я пуснах,защото няма да имам време за диагностика в близките няколко дена :confused: И затова питам за симптомите на заминал датчик.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 21 Май 2017, 22:01

Имах подобни дилеми и смених датчикът, в последствие се оказа май, че е проблем с кабели или контакт на буксите...
До фаталните симптоми не съм стигал, но от това, което четох из чужди форуми - гаснене/прекъсване в движение или колата да не пали са основните симптоми.
Иначе фактът е, че с някои датчици шега не бива и най-добре да са си BMW, вече цените са си неприятни за оригинален датчик дори да е на по-прилична оферта ще дойде над 200 точки :D

П.С. Ако желаеш си пазя старият датчик мога да ти го дам за тест, за да видиш дали е от него - датчиците са еднакви за м47 и м57

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 21 Май 2017, 22:13

Ако ти записва грешки сменяй го... на диагностика излиза
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 21 Май 2017, 22:15

Въпросът е, че понякога може да записва грешка поради проблем в окабеляването (липса на сигнал заради кабели или кофти контакт при буксата). При мен беше такъв случай.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 22 Май 2017, 7:37

Ако е от самия дачик проблемът, спира да пали или пали трудно, когато датчикът се нагрее от повишената температура в моторния отсек, заради повишената температура на мотора. Затова обикновено двете неща се свързват и човек остава с впечатление, че колата спира да пали топла. В такъв момент върши работа малко студена вода върху датчика или изчакване да изстине с отворен капак. Иначе може да има проблем и с кабелите - случва се да се протриват... Но, ако е от тях, ще се проявява без значение от температурата при мотора... :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 22 Май 2017, 7:41

Явно е датчика,защото сутринта запали,а после като отидох в работатане иска.Само върти като луда и това е.
Ще го поръчам днес и ще го сменя.
От не работещ коректно датчик вдига ли се разхода?

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 22 Май 2017, 11:00

Аз имах същия проблем няколко седмици, докато накрая разбера от какво е. Не съм забелязал висок разход.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318 i E46
Мечтае да кара: BMW 318 i E46

Мнение от Vankata_78 » 22 Май 2017, 19:36

Аз имах същия проблем, но на бензинов двигател N42B20.
Карах така 4 месеца и колата си палеше без проблем. Просто при диагностика постоянно ми изписваше неизправен датчик на изпускателния разпределителен вал. Купих един втора употреба и се оказа същата работа. Т.е. пак ми даваше грешка. С него карах още 6 месеца. След което си купих оригинален от дар кар. И с него пак същата грешка. Оказа се че повредата е буксата към датчика. Дават често грешка. Запоих кабелите директно към датчика и грешка вече няма. Манипулацията беше уж за временно ползване, но така и си остана. Иначе датчика може да се провери на осцилоскоп. Данните ги има в Auto-data. Иначе разлика във вървежа на колата не усетих.

Изпратено от моят SM-N910C с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 22 Май 2017, 20:06

Смених датчика с оригинален от дару кар,но направих други бели
Прещипах един вакум маркуч и се проби та утре трябва да го сменям и май болтчето което стяга датчика превъртя леко...Не обърнах внимание дали се навива в тея месинговите в които се навиват болтовете на корите на двигателя.Ако някой си спомня ще съм благодарен да сподели,че сега сън няма да ме хване Като бърза човек е така.Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 23 Май 2017, 7:52

Развих рапидката,която хваща датчика и излезе с резбата Как може да го направят да се навива в пласмаса дееба.
Някой може ли да провери колко пари сърува пластмасовата кора на която се хваща датчика?Тя май е върху целия мотор.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 23 Май 2017, 9:13

Болтът на датчика се навива в капака на клапаните. Цената му нов е ужасяваща:
Номенклатурен номер : 11127786890
Описание : ZYLINDERKOPFHAUBE
Ед.цена (с ДДС) : 777.65 BGN
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

Можеш да вземеш втора ръка за към 50 лева, но и работата по смяната си е веселба, сваляне на дюзи, колектор... След това нова гарнитура около 50 лева, затягане с динамометричен ключ, иначе капакът е пластмасов и се криви, съответно протича и работата става двойна...
Най-добре иди при някой стругар да ти навие малко по-голяма резба и ще сложиш друг болт - ако стане, ще е най-безболезнено и бързо, а няма причина да не може да стане... Само дължината на новия болт внимавай да е същата или по-малка... :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 23 Май 2017, 21:42

Z3Ro* написа:Болтът на датчика се навива в капака на клапаните. Цената му нов е ужасяваща:
Номенклатурен номер : 11127786890
Описание : ZYLINDERKOPFHAUBE
Ед.цена (с ДДС) : 777.65 BGN
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

Можеш да вземеш втора ръка за към 50 лева, но и работата по смяната си е веселба, сваляне на дюзи, колектор... След това нова гарнитура около 50 лева, затягане с динамометричен ключ, иначе капакът е пластмасов и се криви, съответно протича и работата става двойна...
Най-добре иди при някой стругар да ти навие малко по-голяма резба и ще сложиш друг болт - ако стане, ще е най-безболезнено и бързо, а няма причина да не може да стане... Само дължината на новия болт внимавай да е същата или по-малка... :yes:

Стана с друг болт,но нещо я намразих и тая кола и ще ходи в мобилето :confused: Колкото повече мерак има човек,толкова повече не му върви...

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 23 Май 2017, 22:56

Аз, като сменях гарнитурата на капака, скъсах един болт... Съответно протече яко масло. Трябваше да взема комплект болтове за 80 лева, но се оказа, че не могат да се купят вече - вървели вече само с капака. Та взех капак с болтове втора ръка, едва извадих скъсания... И всичко това в най-големия сняг тази зима, два дни разправия на студа... Ама засега ще си карам трактора, че като знам какви коптори има...

Следваща

Назад към E39