Яснота за пеперудите?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Яснота за пеперудите?

Мнение от (bubsa) » 05 Ное 2016, 19:57

Здравейте.
Колата е е39 525д 2002г автоматик.
Днес свалях колектора за да го изчистя и да премахна пеперудите.
Свалих ги заедно с оста,която ги мести и се заех с миенето на самия колектор.Докато киснеше в обезмаслител се замислих,че никога не съм се заигравал да изчистя пеперудите и да ги видя какво представляват когато са чисти.
Измих ги хубаво и нещо не мога да схвана как е възможно да се счупят :dunno: Нямат никакви луфтове или следи от износване.То и няма как да се износят според мен.Двете тънки винтчета които държат самата пластинка към оста не виждам какъв зор могат да видят за да се скъсат.Като ги върнах по местата няма луфт и така реших след хубаво почистване да си останат по местата.

Та ако някой ми разясни какво толкова им се прецаква ще съм благодарен.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Яснота за пеперудите?

Мнение от Don_Diego » 05 Ное 2016, 20:34

Изгарят от жегата може би? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 05 Ное 2016, 20:46

Don_Diego написа:Изгарят от жегата може би? :dunno:

Няма вариант.Те са захванати с по 2 болтчета на бая дебела ос,която влиза в колектора 2-3мм.А самите пластинки и те са почти 1мм дебели :dunno:
Не виждам как могат да изпаднат,освен ако 2 болтчета се развият или скъзат,но и това няма причина да стане.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..

Мнение от hummer » 05 Ное 2016, 21:28

Може би от полепналият нагар в комбинация със стареенето на материала :conf:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 05 Ное 2016, 22:04

hummer написа:Може би от полепналият нагар в комбинация със стареенето на материала :conf:

Нагара може да им пречи да се движат свободно,но от вакума няма такава сила,че да ги счупи ако са заяли в нещо :dunno: А и въпреки нагара по тях си се движеха свободно с лекота...
А стареенето на материала в случая не играе роля на стомана,мазана постоянно с масълце :mhihi:

ПС Старата помпа от под седалката ти я пазя ;)

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 05 Ное 2016, 22:10

hummer написа:Може би от полепналият нагар в комбинация със стареенето на материала :conf:

Точно! Събира се нагар около тях, който пречи на движението им. Вследствие на това те се отчупват в един момент...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 05 Ное 2016, 22:20

Z3Ro* написа:

Точно! Събира се нагар около тях, който пречи на движението им. Вследствие на това те се отчупват в един момент...

Трудна работа.
Първо,че нагара е мек и след доста дълъг престой в колектора се опича.Въпреки,че вътре в колектора си имаше гняс,около пеперудите нямаше.Само по самите тях имаше.Те като се движат махат мизерията около тях.Демек не може да се напълни порта до толкова,че да ги блокира.
И второ.Дори да се запуши толкова много,няма сила която да ги напъне толкова,че да ги счупи.Те се управляват от вакуум.

Може и да съм в грешка за нещо,но не мога да си обясня как се случва счупването им.Просто изглеждат адски здрави за предназначението им :dunno:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 05 Ное 2016, 22:49

(bubsa) написа:
Z3Ro* написа:

Трудна работа.
Първо,че нагара е мек и след доста дълъг престой в колектора се опича.Въпреки,че вътре в колектора си имаше гняс,около пеперудите нямаше.Само по самите тях имаше.Те като се движат махат мизерията около тях.Демек не може да се напълни порта до толкова,че да ги блокира.
И второ.Дори да се запуши толкова много,няма сила която да ги напъне толкова,че да ги счупи.Те се управляват от вакуум.

Може и да съм в грешка за нещо,но не мога да си обясня как се случва счупването им.Просто изглеждат адски здрави за предназначението им :dunno:

Чупи се самата ос на която седят...като взех мойта кола свалих колектора...3 от тях се бяха отчупили и бяха заклещени в колектора,имал съм бесен късмет предвид факта че докарах колата от Русе до София след като я купих. Бая народ се опари от тези насекоми, така че по добре според мен е да ги няма...иначе ти си знаеш :bchug:

https://www.google.bg/search?q=bmw+swir ... rEgMGCM%3A

Баш е така изглеждаше...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 05 Ное 2016, 22:59

Нагарът е мек, когато колекторът е топъл. Когато изстине, тогава става проблемът - при първия старт. Чупят се точно където са захванати за оста - това са малки нитове, не винтове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 05 Ное 2016, 23:00

Чупят се от болчетата, там оста е много тънка. Вибрации, налагяне на въздух, горещ въздух, нагар, старост, вакуум от цилиндъра, износване на материала всичко накуп. Едно нещо по-малко за мислени. На обновените версии оста е по-дебела. Въобще разтегнат локум, тези неща се махат и това е.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 06 Ное 2016, 6:22

Z3Ro* написа:Нагарът е мек, когато колекторът е топъл. Когато изстине, тогава става проблемът - при първия старт. Чупят се точно където са захванати за оста - това са малки нитове, не винтове.

Ще търся друг колектор без пеперуди и ще го сменя значи.
Като са нитове,защо главите им са за еврейска звезда :dunno:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 06 Ное 2016, 7:41

И аз не знам защо, но се подлъгах и пробвах да ги позатегна, защото исках да ги оставя на място. Скъсах един и като го разгледах, откъм края на резбата са запресовани, като нитове... :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 06 Ное 2016, 10:17

Изображение

А това е "подобреният" модел от една Е60-ка, която бях разглобявал- оста няма да се счупи, защото, за мен е от някаква титанова сплав, обаче отлаганията са доста сериозни и не е ясно дали няма да стигнат до турбината. Да не говорим, че при 90% от колите, гарнитурата на клапана вече изпуска. А при старият модел, с неговата крехка ос, е ясно какво ще се случи при подобен нагар. Изобщо BMW се изложиха много с прословутите вихрови клапи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 06 Ное 2016, 11:41

Реално ако държиш да си останат там,може да изчистиш колектора и да спреш егр-а чисто механично и софтуерно. Аз съм така от 3 години. Вчета сваляхме колектора че релето за свещите умря и беше абсолютно чист без нагари и налепи. Успех

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 06 Ное 2016, 12:42

choio написа:Реално ако държиш да си останат там,може да изчистиш колектора и да спреш егр-а чисто механично и софтуерно. Аз съм така от 3 години. Вчета сваляхме колектора че релето за свещите умря и беше абсолютно чист без нагари и налепи. Успех

Изчистих го и ЕГР го затапих.Сега няма как да стане нагар,а ще има само омасляване в колектора.Ше видя като имам време да го сменя с такъв без клапи та да не го мисля поне.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Изображение

Следваща

Назад към E39