[Решено]- обороти на празен ход + мистериозно свирене?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

[Решено]- обороти на празен ход + мистериозно свирене?

Мнение от thunderl » 01 Апр 2013, 12:26

Здравейте, реших да искам акъл от вас за разрешаване на следната мистерия:

Колата е с двоен ванос и газова Бардолини.

След неколкократно подаване на газ на свободна скорост изведнъж оборотите падат повечко (до 500), след което се получава някаква компенсация и скачат до 1000 (прилича на реакцията, която се получава при навиване на волана до края). След това нещата се уравновесяват.

Проблемът е доста по-осезаем на газ (там оборотите може да направят 2-3 пъти гореописаното преди да се уравновесят - на много студено, в комбинация с допълнителен товар от хидравликата дори гасне), на студена кола, но изглежда го има и на бензин.

Освен това (казвам го защото нямам идея дали има връзка между двете), при подаване на газ в ниските обороти (при паркиране е много осезаемо) се чува едно свистене, като пърдене :lol: сякаш колата отнякъде дърпа въздух или някаква мембрана не затваря плътно. Майсторите казаха, че им звучи като незацепен ванос, но диагностиката не показа нищо там.

На колата е правена пълна компютърна диагностика, която отчете отлични показатели на работата на мотора (но топъл) и не отчете никакви значими грешки за 7-8 месеца назад. Отклонението в зацепването на ваносите е незначително и напълно приемливо - 1 градус. Колата е с точно сменени консумативи, филтъра на картерните е проверен и майсторите твърдят, че няма нужда от смяна (вкл. и маркучите).
Последна промяна thunderl на 30 Май 2013, 10:53, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Re: Проблеми с обороти на празен ход + мистериозно свирене?

Мнение от Conqueror » 01 Апр 2013, 12:55

кога превклучва на газ колата веднага след запалване или на определена температура студената газ не се нарави на повечето мотори и прегледай гофрето за скъсано щом си минал диагностика прегледай и свещите лулите и запалките сигорен ли си че неямаше missfire на диагностиката ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 01 Апр 2013, 13:50

Conqueror написа:кога превклучва на газ колата веднага след запалване или на определена температура студената газ не се нарави на повечето мотори и прегледай гофрето за скъсано щом си минал диагностика прегледай и свещите лулите и запалките сигорен ли си че неямаше missfire на диагностиката ?

Колата превключва на определена температура (някъде малко след като излезе от синьото) като при това се замисля мотора 2-3-4 пъти (само на студена кола и ако не му подадеш газ) преди да премине изцяло. За кое гофре говориш? Не знам за missfire, поне не са ми казали. Свещи, лули и запалки не са гледани специално.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 01 Апр 2013, 14:25

Клапана за картерните газове може да е сменен, но дали е направено както трябва и дали не смуче въздух там където влиза в смукателният колектор. Но това, което описваш по-скоро се дължи на тръбата, която води от капака на клапаните към клапана за картерните газове- провери да не са я счупили в гофрираната и част или също да не би да са счупили щипките на закрепването и към щуцерите на клапана и главата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 01 Апр 2013, 15:25

thunderl написа:Здравейте, реших да искам акъл от вас за разрешаване на следната мистерия:

Колата е с двоен ванос и газова Бардолини.

След неколкократно подаване на газ на свободна скорост изведнъж оборотите падат повечко (до 500), след което се получава някаква компенсация и скачат до 1000 (прилича на реакцията, която се получава при навиване на волана до края). След това нещата се уравновесяват.

Проблемът е доста по-осезаем на газ (там оборотите може да направят 2-3 пъти гореописаното преди да се уравновесят - на много студено, в комбинация с допълнителен товар от хидравликата дори гасне), на студена кола, но изглежда го има и на бензин.

Освен това (казвам го защото нямам идея дали има връзка между двете), при подаване на газ в ниските обороти (при паркиране е много осезаемо) се чува едно свистене, като пърдене :lol: сякаш колата отнякъде дърпа въздух или някаква мембрана не затваря плътно. Майсторите казаха, че им звучи като незацепен ванос, но диагностиката не показа нищо там.

На колата е правена пълна компютърна диагностика, която отчете отлични показатели на работата на мотора (но топъл) и не отчете никакви значими грешки за 7-8 месеца назад. Отклонението в зацепването на ваносите е незначително и напълно приемливо - 1 градус. Колата е с точно сменени консумативи, филтъра на картерните е проверен и майсторите твърдят, че няма нужда от смяна (вкл. и маркучите).

смени си майсторите ... също и цялата система на картерните газове клапан маркучи всичко и трябва да си решиш проблема
Барай шишарката Минкеее ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
Мечтае да кара: M6

Мнение от another90sm » 05 Апр 2013, 18:32

Има ли развитие колега проблема ти, че и аз съм подобен?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 10 Апр 2013, 14:31

another90sm написа:Има ли развитие колега проблема ти, че и аз съм подобен?

Колега още не съм имал време да разследвам от къде точно идва това странно виене... Но газовата смятам да не я пипам докато не се убедя, че това не е въздух който се набива от някъде. Ако някой на някой му звучи познато да казва? Ти също, ако стигнеш до отговора :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 10 Апр 2013, 23:57

Колегите са ти казали за картерната вентилация , а аз бих добавил че самия клапан визуално не може да се установи че е читав. Ако не си го сменил, бих ти препоръчал да го направиш. Оттук нататък следва почистване на дросела и стъпковото моторче за празния ход. Специално при мен проблема с клатенето на оборотите и гасненето /особено на газ, когато мотора не е добре загрял/ се оказа от дросела. Почистих го, но в края на краищата се наложи да го сменя /имах такъв наличен/ и чак тогава мотора заработи стабилно на празен ход. Дори в момента превключването от бензин на газ съм го направил на 20 градуса без да има каквито и да било драми.
Като се замисля, се сещам че съм чел някъде за бучащи изпарители на ГИ-та, но това едва ли е твоя проблем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от another90sm » 11 Апр 2013, 1:04

http://vbox7.com/play:0b0859f88d
колеги, това се чува при почти всяко даване на контакт и отделно понякога в движение най-силно изразено при 1500об.
Ако имате идеи ще се радвам да ги чуя. Интересното е , че се чува единствено при подаване на газ , надолнище с 1500об го няма свиренето (и на гас и на бензин е така)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 11 Апр 2013, 17:57

another90sm написа:http://vbox7.com/play:0b0859f88d
колеги, това се чува при почти всяко даване на контакт и отделно понякога в движение най-силно изразено при 1500об.
Ако имате идеи ще се радвам да ги чуя. Интересното е , че се чува единствено при подаване на газ , надолнище с 1500об го няма свиренето (и на гас и на бензин е така)

@another90sm, колега звукът доста мяза на моя, но при мен е само при подаване на газ и е по-кратко. Иначе при даване на контакт не съм го чул до сега, но специално ще се заслушам на вдигнат капак и ще пиша.

@slav4o974 - много ти благодаря за изчерпателния отговор - проблемите с нестабилната работа поизчезнаха при мен сега със затоплянето и е по-трудно да ги пресъздам...сигурно пак ще ги имам като стане студено другата зима. А със звука ще почна по твоя списък - първо клапан картерни, ако не стане с него... ще го мисля. А чистене на дросел и чистене на стъпково моторче никога не съм правил и сам сигурно няма да мога... надявам се да не са сложни=скъпи манипулации?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 11 Апр 2013, 20:07

@another90sm, проверих при мен, направи го само един път при превключване на контакт! В останалите случаи се чува нещо като кратко свистене, но не свирва. Сега остава да разберем кои маркучи се надуват при даване на контакт???
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 11 Апр 2013, 22:05

Само от даване на контакт не може да има надуване на маркучи. Сработват обаче моторчето на дросела /ако си с електронна газ/, стъпковото моторче за празния ход и де що има клапани по вакуумната и охладителните системи.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от another90sm » 11 Апр 2013, 23:32

Е възможно ли е колеги да цвили така грозно от стъпковия мотор или мотора на дросела (не съм сигурен дали съм с електронна гас) , но преди време си правих профилактиката на колекторите(сменях гарнитури, чистих дросел и стъпков мотор)
Някъде на мен ми се струва, че се чува от горивната рейка или от някоя от дюзите или регулатора за налягане на гориво , незнам е аз вече от къде може да е .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 30 Май 2013, 10:51

Проблемът бе решен със смяна на филтъра на картерните газове. Имаше и заминал тотално маркуч. Цена части 85 лв, труд 40. Благодаря на всички за помощта :)

А за майсторите, които ме заблудиха и не вкараха във филма да пиша тая тема съм оставил коментара си тук: viewtopic.php?f=63&t=300742&start=285#p3707300
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: [Решено]- обороти на празен ход + мистериозно свирене?

Мнение от another90sm » 30 Май 2013, 12:49

Да , и аз като теб колега много се чудех и чудех какво аджеба става и накрая реших. Купих си филтър картерни газове с маркучи, смених го и пак същото(моя като го отворих мембраната беше спукана на едно място, а маркуча , който влизаше в картера усукан по старнен начин , така че един вид прекъснат и не вършещ никаква работа от предишни майстори, които и на мен ми казаха, че всичко там е наред). Проблема в случая не беше точно от там , но поне на време предотвратих появата на друг.
Историята продължава като дойде време за смяна на масло , заедно с него всички филтри и достигнал до извода , че свири от горивоподаващата система взех и една бензинова помпа(втора употреба). Преди това забравих да кажа , че тествах и регулатора за налягане на горивната рейка и препаснах наново всички дюзи.
Извод 1 - След смяната на всичко това и слагането на бензиновата помпа нещата най-накрая се нормализираха и свиренето спря.
Извод 2 - МОЖЕШ ЛИ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ПО КОЛАТА СИ САМ ГО НАПРАВИ !!! На никой няма да му се занимава с твоята кола, колкото на теб и дори и най-добрите правят грешки , така че по-добре да опиташ първо сам и дори да не успееш тогава извикай майстор.
Това ми е втората кола и допреди това съм отварял капак само да проверя за масло и антифриз, така че смятам , че всеки , който има мерак и достъп до форума може да ги направи тези неща и да спести някой лев . :bowdown:

Поздрави!

Назад към E39