Upgrade от ASC към DSC
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- nakoye
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530d
- Мечтае да кара: дълго и безаварийно колицата.
Upgrade от ASC към DSC
Привет колеги искам да дам храна за размисъл на технически запознатите с ASC и DSC идеята ми е може ли на кола с ASC да се направи ъпгрейд към DSC и колко би струвало едно такова начинание. Благодаря предварително !!!
- omegaart
- ентусиаст
-
- Кара: E39 - 540
- Мечтае да кара: Trabant
Re: Upgrade от ASC към DSC
nakoye написа:Привет колеги искам да дам храна за размисъл на технически запознатите с ASC и DSC идеята ми е може ли на кола с ASC да се направи ъпгрейд към DSC и колко би струвало едно такова начинание. Благодаря предварително !!!
Би ти струвало продажбата на колата и купуване на такава с DSC и това е най-евтиния вариант.
- kluna_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
omegaart написа:nakoye написа:Привет колеги искам да дам храна за размисъл на технически запознатите с ASC и DSC идеята ми е може ли на кола с ASC да се направи ъпгрейд към DSC и колко би струвало едно такова начинание. Благодаря предварително !!!
Би ти струвало продажбата на колата и купуване на такава с DSC и това е най-евтиния вариант.
+1

Имате предвид, че е много играчка ли?
Нещата стават ли от кола с десен волан?
Нещата стават ли от кола с десен волан?
- dmxl
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d 05
- Мечтае да кара: F10 M550D
- espressto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530d, E39 540i
Колега Ilko Ivanov беше правил преди време тази гимнастика и той може най добре да те светне но май филма беше голям. Мисля че се сменяше цялата инсталация на колата 

- nakoye
- кандидат ентусиаст
-
- d3
- Потребител
-
- Кара: 320d, M47
- Мечтае да кара: ///M3 Coupe
Тази "странна" идея за ъпгрейд от ASC към DSC на старата ми бима ме напече и мен това лято. И тъй като намерих само наченки на дискусия за това тук и по чужди форуми, ще поспамя малко, ако това е полезно на някой занапред.
Причините, които могат да ни провокират да мислим за подобна стъпка са от "поредната екстра, която да сложим на колата си" - така де, нали другите го имат, до "бе това DSC каква му е функцията, как изобщо работи". Мен ме човърка най-вече второто
И в двата случая това ни струва известно количество време, занимавка, пари. Колко е оправдано изобщо да го правим?
Но най-вече тук водещо трябва да е сигурността!
Спирачната система е една от най-важните системи за сигурност в автомобила!
А в случая с този ъпгрейд (ASC -> DSC), то тя трябва да се замени почти изцяло!
Всъщност общите компоненти са педалът и вакуумния серво-усилвател, меките връзки към колелетата, спирачните апарати, накладките и дисковете ;о)
DSC се вгражда при двигатели от 2,8л кубатура нагоре. Има две основни версии при Е46 - до и след 09.2000, с последна модификация от 09.2001.
Разлики спрямо ASC:
1) спирачния цилиндър + двата сензора за налягане (за двете линии)
2) разширителния съд за спирачната течност
3) хидравличния модул заедно с електрониката (DSC модула)
4) всички тръби! (до меките връзки)
5) ABS сензорите (след 09.2000) като предни ляв и десен са също различни
6) цялото окабеляване
Допълнително оборудване спрямо ASC:
1) сензор за ъгъл на завъртане на волана
2.1) до 09.2001 - сензори за странично ускорение и сензор за скорост
2.2) след 09.2001 - DSC сензор (обединява горните два)
3) до 09.2000 - DSC-компресор, след 09.2000 системата е оптимизирана и компресорът е премахнат
DSC е необходимо да се препрограмира:
1) по VIN на колата
2) с калибрация на сензора за ъгъл на волана
3) по модификацията на мотора?
Последното за момента ми е най-неясно! Освен спирачния апарат, DSC командва и двигателното усилие. Дали е от значение типа мотор - дизел/бензин, не-common-rail/common-rail, броя цилиндри и т.н. нямам все още представа
Дали DME/DDE се оправя само? Ако някой се е борил с това, нека сподели.
Причините, които могат да ни провокират да мислим за подобна стъпка са от "поредната екстра, която да сложим на колата си" - така де, нали другите го имат, до "бе това DSC каква му е функцията, как изобщо работи". Мен ме човърка най-вече второто

И в двата случая това ни струва известно количество време, занимавка, пари. Колко е оправдано изобщо да го правим?
Но най-вече тук водещо трябва да е сигурността!
Спирачната система е една от най-важните системи за сигурност в автомобила!
А в случая с този ъпгрейд (ASC -> DSC), то тя трябва да се замени почти изцяло!
Всъщност общите компоненти са педалът и вакуумния серво-усилвател, меките връзки към колелетата, спирачните апарати, накладките и дисковете ;о)
DSC се вгражда при двигатели от 2,8л кубатура нагоре. Има две основни версии при Е46 - до и след 09.2000, с последна модификация от 09.2001.
Разлики спрямо ASC:
1) спирачния цилиндър + двата сензора за налягане (за двете линии)
2) разширителния съд за спирачната течност
3) хидравличния модул заедно с електрониката (DSC модула)
4) всички тръби! (до меките връзки)
5) ABS сензорите (след 09.2000) като предни ляв и десен са също различни
6) цялото окабеляване
Допълнително оборудване спрямо ASC:
1) сензор за ъгъл на завъртане на волана
2.1) до 09.2001 - сензори за странично ускорение и сензор за скорост
2.2) след 09.2001 - DSC сензор (обединява горните два)
3) до 09.2000 - DSC-компресор, след 09.2000 системата е оптимизирана и компресорът е премахнат
DSC е необходимо да се препрограмира:
1) по VIN на колата
2) с калибрация на сензора за ъгъл на волана
3) по модификацията на мотора?
Последното за момента ми е най-неясно! Освен спирачния апарат, DSC командва и двигателното усилие. Дали е от значение типа мотор - дизел/бензин, не-common-rail/common-rail, броя цилиндри и т.н. нямам все още представа

Дали DME/DDE се оправя само? Ако някой се е борил с това, нека сподели.
Get the proper tool,
be patient and stay cool
be patient and stay cool
По тази тема дали има някакво развитие?
Питам, защото "леко принудително" може да ми се наложи да сменя ABS/ASC модула (влезе в F9 - kain ASC3 ID или нещо подобно в IKE-то след пълен ремонт на окачването на предницата + корм. накрайници + тампони на двигател), та ... някаква мисъл за подобен ъпгрейд ми се завъртя и на мен.
Колата е 46-та печка с 2л. горивни камери и се прави на 150 коня ... ама понякога
Та така, въпросът бе - има ли успешни прототипи?
P.S.
извън темата - приемам съвети как може да изляза от създалото се положение с липсващо ИД на ASC-то и/или забилия му CAN само с повторна адаптация, връзване на някоя жичка, натъкмяване на някой куплунг ... или нещо подобно. Колата е в движение без забележими ефекти (днес обиколих голямото село по околовръстния и скоростната тангента без да "натискам" над разрешените скорости, без занасяния и резки спирачки), само и светят лампите - три на брой, касаещи АБС, АСЦ & спирачки, така че ако нямате конкретни и ясни предложения или оферти за ремонта - не е необходимо да отговаряте на P.S.-a.
Питам, защото "леко принудително" може да ми се наложи да сменя ABS/ASC модула (влезе в F9 - kain ASC3 ID или нещо подобно в IKE-то след пълен ремонт на окачването на предницата + корм. накрайници + тампони на двигател), та ... някаква мисъл за подобен ъпгрейд ми се завъртя и на мен.
Колата е 46-та печка с 2л. горивни камери и се прави на 150 коня ... ама понякога

Та така, въпросът бе - има ли успешни прототипи?
P.S.
извън темата - приемам съвети как може да изляза от създалото се положение с липсващо ИД на ASC-то и/или забилия му CAN само с повторна адаптация, връзване на някоя жичка, натъкмяване на някой куплунг ... или нещо подобно. Колата е в движение без забележими ефекти (днес обиколих голямото село по околовръстния и скоростната тангента без да "натискам" над разрешените скорости, без занасяния и резки спирачки), само и светят лампите - три на брой, касаещи АБС, АСЦ & спирачки, така че ако нямате конкретни и ясни предложения или оферти за ремонта - не е необходимо да отговаряте на P.S.-a.
- nakoye
- кандидат ентусиаст
-
На мен така ми светнаха всички лампи...
В крайна сметка се оказа кабел на датчика на абс на предна лява гума - беше му се прекъснла изолацията на едно място и медната жичка вътре се беше разпаднала буквално. Като я закачиш на компютър излиза кой датчик прави проблема, като го оправиш - чистиш грешката и всички системи сработват, иначе кофти.
Успех!
В крайна сметка се оказа кабел на датчика на абс на предна лява гума - беше му се прекъснла изолацията на едно място и медната жичка вътре се беше разпаднала буквално. Като я закачиш на компютър излиза кой датчик прави проблема, като го оправиш - чистиш грешката и всички системи сработват, иначе кофти.
Успех!
11 мнения
• Страница 1 от 1