Дрънчене от към задните колела

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 520i Е39

Дрънчене от към задните колела

Мнение от mihon » 08 Авг 2011, 12:49

Здравейте на всички.Ако темата не е намясто модератора да ме извини.
Да си кажа болката.От два месеца притежавам 520i Е 39.Още когато го взех се чуваше тракане като от тенеке от двете задни колела.Понякога още като тръгеш се чува,по дупките също се чува.Мога да кажа че съм прочел почти всички теми за подобен проблем.Проверих дали накладките не играят,смених ги и самите пластинки на накладките не са хлабави,но не е от тях.Пластинката която придържа накладките също е проверена.Проверени са и са сменени челюстите на ръчната.Проверено е и задното окачване и за сега нняма проблем.Тропането си остана.Давайте идеи колеги че ще изпадна в криза от това дрънчене.Благодаря предварително.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Re: Дрънчене от към задните колела

Мнение от goguma » 08 Авг 2011, 20:39

Колега, дай малко по-подробно :) Терминът дрънчене е доста обширен, можеш ли да опишеш звука по-точно, и дали можеш горе-долу да прецениш откъде идва - отдолу на колата, острани /примерно/. Освен това - двустранно ли дрънчи, или само от едната страна? Има ли общо със скоростта - засилва ли се шумът при по-голяма скорост, и обратно при по-малка? Има ли общо със температурата - при по-топло/студено време дали се засилва/намалява :) Всяка подробност има значение, сигурен съм че ще намерим проблема :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i '96
Мечтае да кара: non-stop

Мнение от Lawmaker » 08 Авг 2011, 22:44

На мен на старото BMW ми дрънчеше щита зад диска , позиция 15 . Бяха се скъсали ушите на болтовете .
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD11&mospid=47537&btnr=34_0536&hg=34&fg=10

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 09 Авг 2011, 0:20

Колега, и при мене е така, но само на паваж сечува едно продрънкване, изчезва при обиране със спирачките. Получи се при смяна на задни дискове и накладки + накладки ръчна - сложиха ми "Ferodo" -нови оригинални!!! Веднага направих "рекламация", майсторите три часа си играха, качваха, сваляха, караха, въртяхя колела, болтове....не откриха причина, освен "луфт във спирачните апарати?" :roll: . Поне съм сигурен, че не застрашава сигурността ми, спирам перфектно, вярно, неприятно е, но при затворени прозорци и климатик не се чува :mrgreen: . Вече два месеца карам така и се изкушавам да си върна старите накладки АТЕ, на 500 км, да видя дали ще си остане това подрънкване

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 09 Авг 2011, 9:09

Дрънчат ти накладките. По спомен имаше едни пластини към накладките, които майсторите не слагат и започват да дрънчат.

Колегата @Ilko Ivanov да каже какво точно беше, защото и на моята 530-ка беше така. Даже мислехме да капнем една капка с CO-то, за да обере луфта, докато не видяхме, че има допълнителни планки, които уплътняват.

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 09 Авг 2011, 9:41

Дрънченето идва от вътрешната накладка,натягат се малко пластините които влизат в спирачния цилиндър и колата става тихомобил :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от mihon » 09 Авг 2011, 9:43

goguma написа:Колега, дай малко по-подробно :) Терминът дрънчене е доста обширен, можеш ли да опишеш звука по-точно, и дали можеш горе-долу да прецениш откъде идва - отдолу на колата, острани /примерно/. Освен това - двустранно ли дрънчи, или само от едната страна? Има ли общо със скоростта - засилва ли се шумът при по-голяма скорост, и обратно при по-малка? Има ли общо със температурата - при по-топло/студено време дали се засилва/намалява :) Всяка подробност има значение, сигурен съм че ще намерим проблема :)

Звука се чува като дрънкане на тенеке.Все ми се струва че е от колелата,но може и да е отдолу изпод самата кола.На канала като я качих се чува от колелата и то от двата края.При скорост над 30км не се чува,няма значение дали е студена или загряла.Много се съмнявах че ще е от накладките,но ги смених и нямат никакъв луфт.Впрочем на спирачният апарат има пластина която придържа накладките,само една ли трябва да бъде или от двата края на апарата трябва да има по една.Чува се при малки дупки по паветата и кокато мина през дупка с по остри ръбове, които хич не липсват при нас.По хубав път не се чува.

Потребител
Аватар

Мнение от mihon » 09 Авг 2011, 9:47

mishoval написа:Колега, и при мене е така, но само на паваж сечува едно продрънкване, изчезва при обиране със спирачките. Получи се при смяна на задни дискове и накладки + накладки ръчна - сложиха ми "Ferodo" -нови оригинални!!! Веднага направих "рекламация", майсторите три часа си играха, качваха, сваляха, караха, въртяхя колела, болтове....не откриха причина, освен "луфт във спирачните апарати?" :roll: . Поне съм сигурен, че не застрашава сигурността ми, спирам перфектно, вярно, неприятно е, но при затворени прозорци и климатик не се чува :mrgreen: . Вече два месеца карам така и се изкушавам да си върна старите накладки АТЕ, на 500 км, да видя дали ще си остане това подрънкване

Колега пробвах номера да карам с натиснати спирачки,дори и с дръпната ръчна,но пак си дрънчи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 09 Авг 2011, 10:04

Ilko Ivanov написа:Дрънченето идва от вътрешната накладка,натягат се малко пластините които влизат в спирачния цилиндър и колата става тихомобил :mhihi:

малко се отварят/изкривяват с клещи, но внимателно и малко, че се чупят.... и аз съм го ял тоя :mhihi:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 09 Авг 2011, 10:14

Всъщност има и още 1 тип дрънчене което поне на мен ми се случва на 3-та кола :)

Отдолу под ауспуха има една ламарина която по принцип служи за обиране на топлината и да не я пуска нагоре към купето и резервоара. Тя се държи на 3-4 рапидки ама с времето от хубавите ни пътища те се откъртват и тя увисва и почва се удря в гърнете от време на време и има един гаден дрънчащ звук.

Потребител
Аватар

Мнение от mihon » 09 Авг 2011, 10:23

omegaart написа:Всъщност има и още 1 тип дрънчене което поне на мен ми се случва на 3-та кола :)

Отдолу под ауспуха има една ламарина която по принцип служи за обиране на топлината и да не я пуска нагоре към купето и резервоара. Тя се държи на 3-4 рапидки ама с времето от хубавите ни пътища те се откъртват и тя увисва и почва се удря в гърнете от време на време и има един гаден дрънчащ звук.

И при мен се скъса едното ухо на същата ламаринка,но вече е оправена.Звука от тази ламарина е по глух.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 09 Авг 2011, 13:28

mihon написа:Звука се чува като дрънкане на тенеке.Все ми се струва че е от колелата,но може и да е отдолу изпод самата кола.На канала като я качих се чува от колелата и то от двата края.При скорост над 30км не се чува,няма значение дали е студена или загряла.Много се съмнявах че ще е от накладките,но ги смених и нямат никакъв луфт.Впрочем на спирачният апарат има пластина която придържа накладките,само една ли трябва да бъде или от двата края на апарата трябва да има по една.Чува се при малки дупки по паветата и кокато мина през дупка с по остри ръбове, които хич не липсват при нас.По хубав път не се чува.

На канал с валяци ли си я качвал, или на подемник, защото на обикновен канал няма как да въртиш колелата :mrgreen: Иначе пластините на накладките изглеждаха подобаващо обяснение, но щом казваш че се чува и от двата края, то едва ли и двете пластини са се издънили едновременно :dunno: За да се чува нещо едновременно и от двете страни, то трябва да е централна повредата, шансът нещо да се прецака по едно и също време двустранно е доста малък. А централно отзад са само диференциалът и тръбите на ауспуха, и според мен някоя от тръбите на ауспуха допира купето и при работа на двигателя, ти трака като от тенеке, защото тръбите си вибрират и ако се допират ще трака. Другият вариант е нещо от дифа или кардана, ама там няма да е като тенеке тракането :dunno:

Това разбира се, го казвам на базата на твоите показания че е двустранно тракането отзад. Между другото не ни каза дали го има и на празен ход :roll: Ако го има и на празен, значи няма как да е карданът :)

omegaart написа:Всъщност има и още 1 тип дрънчене което поне на мен ми се случва на 3-та кола :)

Тази изолация, която стои над ауспуха за да пречи на топлината, е от някакво фолио, не е метална, едва ли ще дрънчи. Моята поне със сигурност не е метална :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от mihon » 09 Авг 2011, 13:36

goguma написа:
mihon написа:Звука се чува като дрънкане на тенеке.Все ми се струва че е от колелата,но може и да е отдолу изпод самата кола.На канала като я качих се чува от колелата и то от двата края.При скорост над 30км не се чува,няма значение дали е студена или загряла.Много се съмнявах че ще е от накладките,но ги смених и нямат никакъв луфт.Впрочем на спирачният апарат има пластина която придържа накладките,само една ли трябва да бъде или от двата края на апарата трябва да има по една.Чува се при малки дупки по паветата и кокато мина през дупка с по остри ръбове, които хич не липсват при нас.По хубав път не се чува.

На канал с валяци ли си я качвал, или на подемник, защото на обикновен канал няма как да въртиш колелата :mrgreen: Иначе пластините на накладките изглеждаха подобаващо обяснение, но щом казваш че се чува и от двата края, то едва ли и двете пластини са се издънили едновременно :dunno: За да се чува нещо едновременно и от двете страни, то трябва да е централна повредата, шансът нещо да се прецака по едно и също време двустранно е доста малък. А централно отзад са само диференциалът и тръбите на ауспуха, и според мен някоя от тръбите на ауспуха допира купето и при работа на двигателя, ти трака като от тенеке, защото тръбите си вибрират и ако се допират ще трака. Другият вариант е нещо от дифа или кардана, ама там няма да е като тенеке тракането :dunno:

Това разбира се, го казвам на базата на твоите показания че е двустранно тракането отзад. Между другото не ни каза дали го има и на празен ход :roll:

Тази изолация, която стои над ауспуха за да пречи на топлината, е от някакво фолио, не е метална, едва ли ще дрънчи. Моята поне със сигурност не е метална :dunno:

На празен ход не се чува тракането.Ауспуха го разклащам и не закача никъде.Замислям се да видя предпазните ламарини зад диска.Изглеждат здраво занитени,но доста колеги са брали ядове с тези предпазители.Казвам че се чува и от двата края,защото като мине дясното колело през ръб пак дрънчи.Може да е от единия край само,но трудно се определя.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 09 Авг 2011, 13:57

goguma написа:

Прилича много на готварско фолио ама бая по-дебело ама си дрънчи гарантирам :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Мнение от kluna_ » 09 Авг 2011, 14:12

и при мене го има този тенекиен звук но е отпред. Проверил съм гореизброените причини но не е нито една от тях.
Бах му - к'во да е т'ва :kuku:
Изображение

Следваща

Назад към E39