Как да ползвам печката, ако имам разбира се

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Re: Как да ползвам печката, ако имам разбира се

Мнение от ares2 » 25 Авг 2016, 20:27

ivailo0 написа:НЕ се режат, махат се със специален инструмент или с подръчни материали : махал съм ги с 2 прави отвертки или внимателно със резачи без да се стиска докрай.
Наподобявят пластмасов дюбел перон. Представляват 2 части - "мъжко" и "женско". Ако намеря снимка ще кача за да се добие представа. Няма как да не ги знаете, колата е пълна с такива.

sideskirt7.jpg

забравил съм да пиша.. та тези оригиналните който свалих бяха пластмасов поп нит с алуминиева вложка.. едва ги махнах
моята Е39 е малко антикварна та може първите години да са набивали такива..
заместих ги с някакви афтър маркет като това на снимката но с малка перифериика
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 26 Авг 2016, 22:36

aivanov99 не съм сигурен, че ще стане с това дистанционно. Обади се и питай Веско от Варна - той ще ти каже за какво става.
- за Веско съм останал с впечатление, че е много свестен и кадърен човек.

Тук в София има един, дето се занимава с Webasto и се опитва да му подражава, ама като го знам колко (не)им разбира - надявам се изобщо да не си имате работа с него.

Дойчин Николов (HeyMoPeH от Мазда форума: http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?f=26&t=27004) - не го познавам, но като му гледам обявите ми се струва, че е сериозен.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2002 Е39 525dA Touring

Мнение от aivanov99 » 27 Авг 2016, 8:05

Да, няма да стане. Чух се с човека и каза че няма да стане. Всъщност се оказа че преди време съм купувал една платка за Webasto от нега. Точен е.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 27 Авг 2016, 17:14

При теб горе долу имам идея как да стане с подобно дистанционно, ама зависи с каква печка си.
- а и трябва да се пусне вътре и климатика да духа в купето -> което не съм гледал как се прави при БМВ. (нали нормалното е обратно с таймер климатикът да пуска печката).

Ако се наканя до преди зимата да проверя как се прави, непременно ще ти кажа. :)
-- в смисъл и по-скоро може да е, че ми стана интересно и сигурно още довечера ще видя да прочета нещо по този въпрос.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 28 Авг 2016, 11:03

Аз съм 99% готов с управлението на печката с афтърмаркет дистанционно, и то с такова с доста по-добър обхват и скачащ код. Управлява се както е предвидено, а не с директно подаване на 12V на пин1, както е по-популярно, когато е афтърмаркет.
Може да се пуска печка+парно вътре или само вентилация, точно както е при фабричното.
Съвсем скоро ще пиша и тук в темата за цялото управление и приемник.

Цяло лято се радвам на тази дребна екстра, която си добавих - всеки път, в който натисна бутона за отключване от дистанционното, ми се пуска на MAX вентилацията. Не е климатик, но е друго като се завърти въздуха.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 28 Авг 2016, 17:39

dreadx написа:aivanov99 не съм сигурен, че ще стане с това дистанционно. Обади се и питай Веско от Варна - той ще ти каже за какво става.
- за Веско съм останал с впечатление, че е много свестен и кадърен човек.

Тук в София има един, дето се занимава с Webasto и се опитва да му подражава, ама като го знам колко (не)им разбира - надявам се изобщо да не си имате работа с него.

Дойчин Николов (HeyMoPeH от Мазда форума: http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?f=26&t=27004) - не го познавам, но като му гледам обявите ми се струва, че е сериозен.

Колега, сподели кой е този от София дето не ги разбира, този или не - http://www.olx.bg/i2/ad/diagnostika-i-remont-na-pechka-za-kola-markite-webasto-eberspacher-ID5vfCy.html за да знам дали да го посетя.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 28 Авг 2016, 19:07

- не, този е Дойчин Николов, за който писах, че не го знам, ама като му гледам обявите ми изглежда сериозен. Най-малкото, че в една друга обява предлага гарнитури за Еberspacher - които може и да са българско гаражно производство, ама все пак си е направил труда да ги осигури отнякъде.

А онзи, дето не ги разбира, не се занимаваше с Eberspacher, а само с Webasto.. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от numizmat » 24 Сеп 2016, 6:33

Колеги, откъде мога да видя опциите за настройка на климатроника. В някои ситуации като пусна ауто духа топло, а в други не. Нещо не се справям :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 01 Окт 2016, 16:59

колеги монтирах печка, кодирал съм я и дори излиза в менюто ми, но чак сега стигнах до свързването й към останалата охладителна система.. но нещо не мога да схвана работата.
има разни термостати, клапани, колектор и три маркуча за антифриз към нея.. от 540и е, а аз съм я сложил на М52
дали мога да я свържа в цялата система без тези истории, байпаси и тн който вроятно са свързани и с двете глави на М62 и с това да не върти антифриза надолу към печката докато не заработи тя? дали ще изтива колата при студено ако удължа още повече пътя на антифриза като я свържа директно? колата има и газ което също е проблем защото удължава системата доста..
много ми се иска да я направя както си е заводски, но не знам какво да правя с третия маркуч от колектора на печакта горе при сервото :paranoid:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 13 Окт 2016, 10:59

Колеги, какъв байпас ми трябва за да мога да си карам колата, докато печката ми е на ремонт. Вероятно някаква тръбичка, но с какви размери, права/извита? Благодаря!

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 13 Окт 2016, 19:12

Ами гледаш на печката, ако излизат в една посока двете тръбички за водата, значи ти трябва U-образен байпас. (ама по-скоро ти трябва някакъв преходник за 2 лв. от газаджиите, дето си свързват с него водните маркучи - за да съединиш двата, като махнеш печката.)

edit: Може би ако откачиш още някой маркуч, то по него ще има такъв преходник. Гледам на схемата от по-горния пост, че са наставени на няколко места по такъв начин. Пиши после при теб как е било най-удобно.

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 13 Окт 2016, 22:45

dreadx написа:Ами гледаш на печката, ако излизат в една посока двете тръбички за водата, значи ти трябва U-образен байпас. (ама по-скоро ти трябва някакъв преходник за 2 лв. от газаджиите, дето си свързват с него водните маркучи - за да съединиш двата, като махнеш печката.)

edit: Може би ако откачиш още някой маркуч, то по него ще има такъв преходник. Гледам на схемата от по-горния пост, че са наставени на няколко места по такъв начин. Пиши после при теб как е било най-удобно.

Като гледам на дизелите е по-различно - http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DP01-EUR-03-2001-E39-BMW-525d&diagId=64_0971
Струва ми се, че номер 2 от схемата май не са меки маркучи, евентуално да ги байпасирам в долния край с нещо (най-подходящо ми изглежда номер 15, понеже тя ще отпадне, докато печката е свалена, ако успея да я огъна без да се прегъне и да я хвана със скоби :roll: )

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Окт 2016, 8:28

На 8 и 9 ще направиш байпаса, те са за водната помпа.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от FaceOff » 14 Окт 2016, 17:17

Както предположих номер 2 са някви метални тръби, предполагам че ще ми е най-лесно да ги байпасна тях с един маркуч? Колега Иво Борисов, защо трябва да са 8 и 9, при положение, че те може да излезнат с печката, за да не се мотат под подкалника, докато я няма?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Окт 2016, 22:05

Ами като съм вадил печката, тия маркучи си останаха, откачих ги от водната помпа. Най удобни са те според мен.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39