Изкарване на 3.5мм аудио жак?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Re: Изкарване на 3.5мм аудио жак?

Мнение от turbo » 12 Май 2015, 19:48

бмв е30 написа:И аз днес си изкарах ауксче на касетофона :) направих го по най-добрия възможен начин... на мястото на АМ радиото.. най добрия вариянт е поради следните причини ...............

Само да доуточним, че на практика не винаги е приложим вариантът за изкарване на AUX на мястото на AM входа на аудио-процесорите, защото някои от тях са направо с MONO вход за AM-а, тъй като самият AM е MONO винаги. Но изкарването на MONO AUX противоречи отвсякъде на изначалната идея за AUX, а именно изваждане на качествен звук от аудио системата в колата. Има много варианти, при които входът за AM-а си е стерео и там става работата на 6+. Единият от тях е TDA7310. Онзи ден изкарах AUX на такъв касетофон, който е в комбинация с DSP и всичко си заспа през AM-а.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от бмв е30 » 12 Май 2015, 21:02

да точно така! но мисля че тия с моно вход на процесора са по редки... при тях по добрия вариянт е да се сложи на фм-а като се ползва 3.5мм женски жак и като има нещо включено в него си работи то, като го махнеш си работи радиото...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 12 Май 2015, 21:08

А! Баш!!!
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 12 Май 2015, 21:53

колеги някои вземал ли е от БМ54 сигнал лайн оут от онези пинове на едната буксичка? това активно ли е?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Май 2015, 9:30

turbo написа:
бмв е30 написа:И аз днес си изкарах ауксче на касетофона :) направих го по най-добрия възможен начин... на мястото на АМ радиото.. най добрия вариянт е поради следните причини ...............

Само да доуточним, че на практика не винаги е приложим вариантът за изкарване на AUX на мястото на AM входа на аудио-процесорите, защото някои от тях са направо с MONO вход за AM-а, тъй като самият AM е MONO винаги. Но изкарването на MONO AUX противоречи отвсякъде на изначалната идея за AUX, а именно изваждане на качествен звук от аудио системата в колата. Има много варианти, при които входът за AM-а си е стерео и там става работата на 6+. Единият от тях е TDA7310. Онзи ден изкарах AUX на такъв касетофон, който е в комбинация с DSP и всичко си заспа през AM-а.

Като стана дума за доуточняване, да се намеся и аз. Не всички плеари са с четири стерео входа на DCSP чипа. При някой ОЕМ плеари се използва TDA7313, при която входовете са три и комутацията на сигнала между AM и FM се управлява от главния процесор на плеара, а се извършва в самия тунер. Неприятното при тази ситуация е разположението на тунерите и невъзможността да се прекъсне сигнала от AM тунера. Положителното обаче е, че може да си използва входа за сигнала от касетофона и да се откачи куплунга на механиката. При това положение в режим "касетофон" на дисплея ще се появи надпис "TAPE ERROR", но сигналът от външния източник (AUX) ще се чува прекрасно на говорители в колата.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от бмв е30 » 13 Май 2015, 10:26

да за 7313-ката беше описано по назад даже това най-ме вдъхнови да търся къде най-рано е по добре да се подаде сигнала без да минава през долби-та и шумоподтискащи чипове...
Според мен трябва да се изолират няколко мнения и да се качат в заглаванта страница които са най-добрите вариянти... защото чесно казнао е тъпо да претърсваш 40 страници и накрая да не откриеш кое как става а само въпроси от типа"мойто радио е еди кво си къде да запоя?"
аз за изкарване от АМ-а така и никъде не намерих в темата някой по пдоробно да е обяснил.... само един-двама каза че те така са го направили... а пвоечето от модулите и касетофоните са с тда 7310!
та мога да се хвана да направя/преведа точното опътване как да се направи на мястото на АМ вълните ако модераторите са съгласни с предложението ми да се вдигне това в първото мнение с цел да не се лутат хората а директно да получат най-дборото решение за техния модел директно в първото мнение още!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Май 2015, 13:23

От доста време, поне 4 години, се чудя, дали да напиша такава тема и всеки път когато сядам зад компа си задавам въпроса какво ще се случи след това. Вариантите са два:
1. Ако темата остане отключена винаги ще има въпроси и постове , подобни на тези, изписани в тази тема.
2. Ако модераторите заключат темата ще ми се напълни кутията от лични съобщения.
Това определено ме възпира.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от бмв е30 » 13 Май 2015, 13:32

и това го има... но все пак трябва да се напише защото от 43 страници единственото добро описание на колегата напстер който го е напарвил по най-обикновенния начин ие съпроводен с други проблеми след това... та и аз не знам :) освен да го копираме на модераторите това което трябва да се постне и те да го постнат от някакъв празен ник на който никой да не отговаря :) хаха

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Мечтае да кара: BMW М5

Мнение от bobixaka » 02 Юни 2015, 13:41

Здравейте, колеги,
Тъй като не успях да намеря в темата процедурата за изваждане на AUX на Business RDS Becker, сега ще споделя моето творение.
Касетофона е този:
Изображение

А схемата е тази:
Изображение
http://bobixaka.snimka.bg/automobiles/business-rds-becker-aux.868332.35492392.big

Така изглежда на края:
Изображение

Ето и схемата на чипа:
Изображение
38876

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 03 Юни 2015, 22:20

Появи ли ти се меню "AUX" ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Юни 2015, 20:36

Направих изход от кабелите зад навито, сложих предусилвател, свирна музиката. Обаче хич не ми хареса звука, по тих, не е звучен, нищо общо с бизнес рдс-а дето имах. И направо махнах всичко което направих че само се дразня на звука. Ако се изкара сигнал от двата кондензатора както беше писал по назад един колега същия ли е звука? Имам предвид от 16/9 монитора. Или е по добре?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 04 Юни 2015, 22:47

Ако става въпрос за мен - тъй като и аз съм писал за изкарването на AUX от 16:9 монитора, звука си е пефектен без излишни странични шумове. Качеството зависи от качеството на източника (телефон, плейър) от който се подава сигнал.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 05 Юни 2015, 7:14

Да колега, май ти беше писал. Ползвам айпод и звука ми беше кристален през предишното радио. Ще взема да пробвам и по твоя начин, дано да се получат нещата :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 09 Юни 2015, 18:58

gentata написа:
meti_vd написа:Здравейте колеги!.... навигация 16:9!Ако някой може да ми каже от къде да изведа аудио жак 3,5мм ще съм много благодарен :D...

За тези които са хващали поялник :mhihi:
На снимката на самата платка отгоре са надписани на коя секция какво е изпълнено. Там където пише "Output amp" е крайния усилвател на касетофона. Изходния сигнал от този усилвател заминава към радиомодула в багажника Tape Right+, Tape Right-, Tape Left+, Tape Left-. Има два кондензатора по 2.2uF (C310, C311 очертани с червено) в задния край на платката, тези кондензатори са входните на крайния усилвател. Ако се подаде сигнала на тези кондензатори ще си се чува баш както си трябва :mhihi:. Как може да стане това: За да не се режат пътечки тези двата кондензатора се разпояват от платката и после се запояват само от страната на усилвателя, другите им крачета са във въздуха (отбелязани със синьо). На крачетата, които са във въздуха се запояват активните краища (за ляв и десен канал) на кабела ни за AUX а оплетката на кабела (масата) някъде на маса по платката. Тъй като този усилвател не е с кой знае каква чуствителност (1V RMS на входа за максималната му мощност) е възможно да се чува слабо. За да се отстрани този проблем ще е необходим някакъв предусилвател (има ги да се продават готови) включен между AUX-кабела и усилвателя.
Този вариант аз лично не съм го правил за това нямам преки впечатления.
028691035-big-1.jpg

ПП И тук както и при всички варианти с премахване на касетката за сметка на AUX-a ще трябва да си има една дежурна касетка да си се врътка :mhihi: в касетофона.

Потвърждавам че на колегата gentata начина е перфектен. Първо вързах без предусилвател, ама като чух звука и въобще се отказах от предусилвателя, звука е да не кажа същия като на чейнджъра и радиото - силен и звучен. Стана супер! :bchug:
Сега остана само да сложа преправена касетка която да се върти постоянно, за целта ще трябва да намеря някакъв плосък ластик или гумена лентичка. Някой ако е намерил отнякъде да каже каква е ползвал :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Мечтае да кара: BMW М5

Мнение от bobixaka » 19 Юни 2015, 23:22

spacepl написа:Появи ли ти се меню "AUX" ?

Не, колега, не се появи AUX, защото това е стария касетофон с кръглите пинове за преди фейслифта.
AUX се появява само на фейсовите с плоските пинове, до колкото аз знам...
Те си го имат вградено заводско това нещо и сее отключва като се сложи съпротивление отзад на входа.
При мен се появи меню CD Changer обаче :)
странно... нямам чейнджър.
38876

ПредишнаСледваща

Назад към E39