Охлаждане на автоматична скоростна кутия

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Охлаждане на автоматична скоростна кутия

Мнение от zAcK » 19 Авг 2014, 16:49

Непалена кола. Защо така показва и дали ще е вярно показанието после - не знам. Като имам данни от тази кола след каране ще сложа снимки.

Мерси много :bchug:
Интересното е, че моята я оставих 48 часа да се охлажда под земята и показва почти същото :dunno:
След малко ще кача screenshot
---------------------------------------------------------------

Ето и screenshot-а на температурите на двигателя и скоростната кутия.
Само да вметна, като загрее много продължава да се променя поведението й!

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 21 Авг 2014, 0:56

Така и така си решил да дадеш пара по тая кутия, защо не я закараш да я огледат в сервиз където ако се наложи могат и да я рециклират след което си става като нова. Имаше теми разни за такива сервизи и къде кой какво правил. А за да не се спира от движение колата (ако това е критично) може да си вземеш някоя кутия (автоматична) втора ръка, има ги на доста по-ниски цени от ръчните, които пък са почти неоткриваеми. Така ще има база на сравнение а и резервни части ще има. Намери ли се ръчна кутия е на цена колкото целия двигател ако не и повече защото тука нашите търгашчета са решили (и го правят) да си избият парите дадени за 540i англичнака само от кутията (ръчна) или от двигателя. А появят ли се такива направо се изпаряват за отрицателно време :mhihi:
Последна промяна gentata на 21 Авг 2014, 21:32, променена общо 2 пъти

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Авг 2014, 8:33

Аз, че ще я направя, ще я направя. То това е ясно, но ми е голям мерак ръчната кутия!
Търсих автоматик -5HP24, ама се намират повече ръчки, цели 2 броя тук във форума :mhihi:
Обаче тия ръчки, едната не мога да я пробвам, която е на по-добра цена и я продава колега,
който е правил подобна трансплантация(има тема тук), а другата вярно е на цена - да си избия колата :nono: :dunno:
Не зная защо, но много хора в тоя форум единствената им мисъл е как да изкарат повече колегите си :dunno:
Примерно, в момента ми продават няколко дифузьора, като един от тях е на 15 години и на 90% от цената на новия........
Последна промяна zAcK на 21 Авг 2014, 18:22, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 21 Авг 2014, 21:27

Точно за това аз голяма част от частите си ги взимам от англия , включително и 2-ра ръка такива. Имам едно/две приятелчета дето си живеят там и не е проблем да им кажа какво ми трябва i да ми ги вземат от тамушни морги или пък дирекно си взимам от ebay.co.uk/de. Има и доста неща дето си взимам от тук , но от познати или чрез познати.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 21 Авг 2014, 22:10

zAcK написа:Аз, че ще я направя, ще я направя. То това е ясно, но ми е голям мерак ръчната кутия!
Търсих автоматик -5HP24, ама се намират повече ръчки, цели 2 броя тук във форума :mhihi:
Обаче тия ръчки, едната не мога да я пробвам, която е на по-добра цена и я продава колега,
който е правил подобна трансплантация(има тема тук), а другата вярно е на цена - да си избия колата :nono: :dunno:
Не зная защо, но много хора в тоя форум единствената им мисъл е как да изкарат повече колегите си :dunno:
Примерно, в момента ми продават няколко дифузьора, като един от тях е на 15 години и на 90% от цената на новия........

Жалко, че не обличаш нещата в цифри, би било полезно за четящите форума.

Защо не си докараш една "англичанка" сам и да решиш проблема.

Личен опит: Франко Портсмут БМВ 540 - малко над 4000лв. беше четвъртата от горе на долу в ауто трейдъра, като търсенето бе от ниска към висока цена.

Франко Трявна БГ 6000+лв.

Едва ли са ти поискали 3- 4000лв. за скоростна кутия.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 21 Авг 2014, 22:30

larry_boy написа: Жалко, че не обличаш нещата в цифри, би било полезно за четящите форума.

:OT: Ами тя едната обява може да се види от всеки в продава, тази по-нормалната, за по-новата кутия на по-ниска цена :idea:
А и колегата има опит с подобни неща и знае какво му трябва на човек, за да смени автоматик с ръчка.
Другата цена беше 1400 само за кутията, за които пак казвам, че няма части и е на 17 години :dunno:
Вярно, рядка е, ама пък това всъщност е недостатък, предвид това, че никой не ремонтира такива :idea:

P.S. Тия мнения не им е тука мястото :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 22 Авг 2014, 8:34

zAcK написа:
larry_boy написа: Жалко, че не обличаш нещата в цифри, би било полезно за четящите форума.

:OT: Ами тя едната обява може да се види от всеки в продава, тази по-нормалната, за по-новата кутия на по-ниска цена :idea:
А и колегата има опит с подобни неща и знае какво му трябва на човек, за да смени автоматик с ръчка.
Другата цена беше 1400 само за кутията, за които пак казвам, че няма части и е на 17 години :dunno:
Вярно, рядка е, ама пък това всъщност е недостатък, предвид това, че никой не ремонтира такива :idea:

P.S. Тия мнения не им е тука мястото :mhihi:

Ахъм , викаш и лимитираните серии на коли и тва им е недостатък щото са редки :)
Имаш грешна представа , едно нещо колкото е по-рядко то или си държи цената ( висока ) или даже скача още повече.

p.s.

Няма такава пазарна икономика като твоята дето споделяш , че има неща дето са им набичени цените има , но има и такива дето просто това са им цените.
Същото е и с шпера за е39.

Когато нещо го има в много , то тогава то става по-евтино. Кутия ръчна от 520-ка ще си намериш за 150лв :)

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 22 Авг 2014, 9:13

:OT: Няма смисъл да спорим. Нещо, на 17 години, което почти не подлежи на ремонт, за мен не струва толкова!
Все пак нямам намерение да купя нещо, което може да се разпадне всеки момент и после да стоя без кола,
чакайки да изпадне друго такова, което също може да се разпадне :kuku:
Иначе ми е ясно, че като нещо го няма на пазара, тия дето го продават могат да му сложат каквато искат цена. Не падам от Марс :idea:
Но нали знаеш, едно нещо струва точно толкова, колкото купувачът е готов да даде за него ;)
Колкото до кутията за 520-ката, преди година купих такава, за 100 лева :mhihi: Ама както и да е :bchug:

P.S. Не аз започнах темата с офтопика, кое колко струва! Та моля ви, не ми обяснявайте като на първокласник :dunno:
И в другата тема пак помолих да не се пишат подобни неща, ама нейсе :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z4 3.0i & Mini F60 JCW

Мнение от TheFreeRider » 22 Авг 2014, 20:01

TheFreeRider написа:До ден - два ще кажа при мен как са нещата, въпреки че съм със стария двигател, без тоя термостат.

Преди малко метнах едно око и температурата беше 60 градуса след 8-9 км градско каране, което не е особено полезна информация за темата. Ще замеря пак след някое по - дълго каране, но сигурно няма да е много скоро...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 22 Авг 2014, 20:49

Къде я гледате тая температура, утре ще пътувам, да я погледна и аз??

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 22 Авг 2014, 21:14

TheFreeRider написа:Преди малко метнах едно око и температурата беше 60 градуса след 8-9 км градско каране,
което не е особено полезна информация за темата. Ще замеря пак след някое по - дълго каране, но сигурно няма да е много скоро...

larry_boy написа:Къде я гледате тая температура, утре ще пътувам, да я погледна и аз??

Гледаме я през INPA на компютъра :bchug: Ако имаш, влизаш на E39, в кутията, F5, F7 и излиза :bchug:
Ако нямаш, дойде новия радиатор - Behr. Като го сменя, ще видим какво показва :mhihi: :bchug:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 30 Авг 2014, 16:40

:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Тая кутия буквално си ебава мамата. Смених радиатора, същата работа.
Загрява и влиза в авариен режим. Преди да го направи, при превключване се усеща придърпване, а не е плавно.
Като влезе в авариен режим и превключва на около 4500 оборота. Ръчно не можеш да превключиш, каквото и да правиш :banghead:

Вчера карайки на 5-та на М по подбалканския със 120 км/ч с темпомат ми наби 3-та и каквото и да правех, не можех да превключа.
Чак като вдигнах около 145 км/ч включи на 4-та. Днеска пак след 20 км. каране по завои на М и айде пак в авариен :banghead:
Представям си на D какво ще е.

Имам чувството, че се влошава. Сигурно ще е нещо в кутията.

P.S. Днес забелязах, че между кутията и двигателя, има няколко капки нещо супер лепкаво. Като масло, ама много по-гъсто???
Беше станало като мед. Точно където кожуха на кутията се свързва с двигателя. Преди две седмици пак имаше, забърсах ги и сега пак??
Някой знае ли на какво може да се дължи? Изтървал семеринг?

Най-странното е, че няма нито една грешка записана :banghead:

---------------------

Иначе радиатора си беше за сменя, та поне за това не ме е яд :banghead:

Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528iA
Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67

Мнение от Bimmer_M30B35 » 01 Сеп 2014, 16:23

Колега, ако приемеш съвета ми и почнеш да си търсиш читава друга кутия едва ли ще сгрешиш? Ако теча е реален ще я сваляш и по стружките вътре ще стане ясно има ли смисъл да я връщаш обратно. Търси и доверен сервиз, че иначе ще се видиш в чудо.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 02 Сеп 2014, 13:19

Bimmer_M30B35 написа:Колега, ако приемеш съвета ми и почнеш да си търсиш читава друга кутия едва ли ще сгрешиш?

Това и ще направя :banghead:

Някой знае ли откъде/кой в България мога да се поръчам rebuild kit-ове на ZF за кутията и за клапанното тяло(т.нар. мозък) :?:
Смятам да взема една втора употреба и да си я ребилдна с помощта на приятел. Вече си свалих ръководствата за 5hp24 :bchug:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 08 Сеп 2014, 21:32

Привет,
Ще помоля за помощ за няколко бързи въпроса, защото смятам утре да взема една кутия втора употреба и да сменя моята, която да отворя и да видя какво й е:
- може ли да ми препоръчате откъде да взема масло за скоростната 5HP24 - Esso Lt 71141. За Дарукар зная
- може ли да ми кажете, на скоростна втора употреба в добро състояние, дали е добре и кои семеринги и т.н. да й сменя?
- освен горните неща, филтър и гарнитура, дали още нещо е добре да сменя?

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39