Термостат за 530д
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Термостат за 530д
Има две букси при печката, на малката двойка са + и - и мисля че там е закачена помпата. Но пък помпата получава командите по к-бус който е закачен на голямата букса. Ако откачиш малката няма да имаш захранване на помпата, ако откачиш голямата няма да имаш командване на помпата. Най добре си смени печката! 

- ivopicha
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E61 530D
- Мечтае да кара: BMW 760Li
- Детайли за колата: сива, 06.2004 г.
spower написа:Ако следваме пътя на логиката, колега при празен ход температурата на двигателя следва да се повиши предвид по-ниските обороти на виско и водна помпа. При мен от скритото меню като върна газта и температурата се покачва леко. Защо не опиташ да включиш /rest/ при загрял двигател изгасен вече. Ако продължи да духа топло циркулационната помпа е закачена и функционира другото е ясно. Понеже тия дни видях, че стигам трудно 75С и взех нов каморски термостат да ми кажете перката на виското достатъчен ли е само един ключ 32 или трябва и втори за контра ? И може ли да се свали термостата без демонтаж на перката. Става въпрос за 530д 193к.с.
Трябва и друг ключ за контра, но не си спомням колко беше. Важно е да е по тъничък, че да може да влезне между перката и гайката. Иначе се развива лесно и не го стягай зверски след това. Не можеш да го смениш без махане на перката.
- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Загледах термостата оригинален отваря на 88C ето малко снимки. Надявам се уйкенда да успея да го сменя.
ПП Сваля ли се ел. вентилатора при смяната му?
ПП Сваля ли се ел. вентилатора при смяната му?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

- ivopicha
- ентусиаст
-
Ако имаш в предвид перката, да сваля се. Без да я свалиш нея не може да махнеш дифузьора.
- spower
- старши ентусиаст
-
ivopicha написа:Ако имаш в предвид перката, да сваля се. Без да я свалиш нея не може да махнеш дифузьора.
А сега като, чета се сетих лятото бях вадил ел. вентилатора само като го разкачих от щипките горе и буксата му, после го изтеглих нагоре и по същия начин обратно го монтирах. Че в този случай, ако повторя упражнението и без да развивам перката дали ще имам достъп до болтовете на термостата или пак ще се наложи да вадя перката...

- totopz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Ford Fiesta 1.25i
- Мечтае да кара: A6 2.5 TDI
spower написа:А сега като, чета се сетих лятото бях вадил ел. вентилатора само като го разкачих от щипките горе и буксата му, после го изтеглих нагоре и по същия начин обратно го монтирах.
Това на каква кола? Защото аз доколкото знам на Е39, за да махнеш ел. вентилатора трябва да свалиш бронята.
- spower
- старши ентусиаст
-
totopz написа:spower написа:А сега като, чета се сетих лятото бях вадил ел. вентилатора само като го разкачих от щипките горе и буксата му, после го изтеглих нагоре и по същия начин обратно го монтирах.
Това на каква кола? Защото аз доколкото знам на Е39, за да махнеш ел. вентилатора трябва да свалиш бронята.
e39 аз я бях разкостил цялата тогава, снощи погледнах под капака ще се сваля перката няма друг начин ще трябват два ключа 32 единия тънък .

- spower
- старши ентусиаст
-
Преди малко смених термостата. Покарах колата нагоре към Бояна вдигна до 82С нагоре в баира. Около 1500-2000об я държах. Надолу падна температурта до 76С. За сравнение преди със стария термостат колата не надвишаваше повече от 75С. Днес външната температура беше 10С. Почвам да се чудя дали има друг проблем или си въобразявам вече...

- ivopicha
- ентусиаст
-
В твоя случай май термостатите са два. Другият е горе при EGR-а. Той се сменява лесно.
- spower
- старши ентусиаст
-
Ами тя е ръчка 01.2000 излиза с един термостат... как да разбера дали има втори на егра?

- spower
- старши ентусиаст
-
Тази снимка ми е от лятото като обслужвах колата тук се вижда пробката за обезвъздушаване. Като гледах снимки на малкия термостат на егра тук не виждам подобен детайл. Ако греша поправете ме..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- ivopicha
- ентусиаст
-
Няма втори термостат значи. Извинявай, че съм те подвел. Покарай я още 2-3 дни и виж как ще се държи и ще загрява ли. И при мен ако я карам до към 1500-200 оборота, температурата се покачва бавно и стига до към 85-87 градуса. Даже днес при температура 24 градуса навън стигаше до 87 градуса. Но минеше ли 2500 оборота влизаше в ритъм. Термостата го сменях ноември. Само че моя е от другия модел, колата ми е юли 1999 година.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
За да не отварям нова тема ще си позволя да питам в тази
Някой правил ли е опит да види каква роля и колко влияе ЕГР-а на загряването и поддържането на температурата на антифриза?Знам,че с него би трябвало да загрява по-бързо,заради топлите газове,които се връщат пак в мотора.
Колата си ми загряваше сравнително бързо,но се пре*ба термостата,смених го и тогава изолирах и ЕГР-а.Сега загрява чувствително по-бавно,но поне си държи стрелката на средата.

Някой правил ли е опит да види каква роля и колко влияе ЕГР-а на загряването и поддържането на температурата на антифриза?Знам,че с него би трябвало да загрява по-бързо,заради топлите газове,които се връщат пак в мотора.
Колата си ми загряваше сравнително бързо,но се пре*ба термостата,смених го и тогава изолирах и ЕГР-а.Сега загрява чувствително по-бавно,но поне си държи стрелката на средата.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
(bubsa) написа:За да не отварям нова тема ще си позволя да питам в тази![]()
Ами след като си изолирал ЕГР-а, няма как изходните газове да преминават и оттам да загряват антифриза. Ако подразбирам, с работещ ЕГР-а, температурата ти нещо е играела и не е бил на стрелката на средата? Ако е така, тогава едва ли е виновен ЕГР-а. По-скоро малкия термостат.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Охладителя на агр охлажда газовете които минават през него, термостата е сложен за да не отваря кръга преди да е загряла колата иначе няма загряване.