Почистване на AGR клапана
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Почистване на AGR клапана
Ето колега за пеперудите, това е една от многото теми, има още ако те интересува, ползвай търсачката:
viewtopic.php?f=35&t=259205
За колектора- както ти е мръсен АГР-а така е и вътре в колектора, почисти го, сваля се лесно но се чисти по трудно
защото не можеш да бръкнеш както трябва вътре навсякъде. Но с труд и постоянство всичко се постига. Успех! 
viewtopic.php?f=35&t=259205
За колектора- както ти е мръсен АГР-а така е и вътре в колектора, почисти го, сваля се лесно но се чисти по трудно

- Bontov
- Потребител
-
- Кара: e39 530d
Колега борисов тенкю за инфото.
Тези дни ще я направя ,и тази работа с почистването на колектора 

- dilyan.s
- Потребител
-
- Кара: e46
Колеги и Аз понеже не разбирам много от такива интервенции искам да питам... Има ли смисъл този клапан да се почиства и на бензинов мотор 1.9 99'
Благодаря ви предварително!
- cls6666
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 525 tds '97
- Мечтае да кара: CL65 AMG
- Детайли за колата: дизел
dilyan.s написа:Колеги и Аз понеже не разбирам много от такива интервенции искам да питам... Има ли смисъл този клапан да се почиства и на бензинов мотор 1.9 99'
няма да е лошо профилактично,при опелите ако не работи се получават аномалии с работата на празен ход,най-малко няма да навреди
dilyan.s написа:Колеги и Аз понеже не разбирам много от такива интервенции искам да питам... Има ли смисъл този клапан да се почиства и на бензинов мотор 1.9 99'
То и ние не разбираме много

Иначе не само при опел,и при много други марки (дизелови мотори)този клапан създава проблеми с нестабилен празен ход,труден старт,липса на мощност и т.н
- Niko88
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5 е70 4.0d
- Мечтае да кара: Валяк
bmw325tds написа:Вижте тази тема: Getting the best out of my 525 tds
Търсих го в eBay, но не го намерих.
Според това което разбрах аз, махат агр клапана и слагат този пласмасовия, и запушват 2те тръби които влизат в него едната е вакумна тръбичка, а другата е маслена тръба която връща към главата...
При бензиновите ситуацията е съвсем друга . А сега за ЕГР ,първо колегата е пуснал много добра тема . Моите впечатления за тдс : клапата ми беше тотално "брадясала" . Реших да я затапя по описания по горе начин . Резултата ме учуди доста - спря да пуши/чипната е/ и огромна разлика в ниските обороти . Така,че съвета ми е ,ако клапата ви е повредена тотално ,затапвате я и забравяте...
Какво правят и защо го правят е ясно, въпроса е от къде да се снабдим с него.Niko88 написа:...Според това което разбрах аз, махат агр клапана и слагат този пласмасовия, и запушват 2те тръби които влизат в него едната е вакумна тръбичка, а другата е маслена тръба която връща към главата...
- Niko88
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5 е70 4.0d
- Мечтае да кара: Валяк
bmw325tds написа:Какво правят и защо го правят е ясно, въпроса е от къде да се снабдим с него.Niko88 написа:...Според това което разбрах аз, махат агр клапана и слагат този пласмасовия, и запушват 2те тръби които влизат в него едната е вакумна тръбичка, а другата е маслена тръба която връща към главата...
Само че, аз невиждам да е запушен този пластмасовия

Може ли да ми обясните, защо се запушва и някои може ли да пусне снимки с процедурата, колата ми е 525тдс.
- popov_chris
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 520d
Искам да попитам въпросния клапан AGR или EGR има ли някакви гумички или пластмаси (уплътнения или др. подобни) или е изцяло от метал? Питам защото ако има гумички/пластмаси бензина или други обезмасляващи ще им скъсят живота опредлено.
При мен явно ще трябва да го чистя при положение че дава грешка на рециркулация на отработениете газове при диагностиката. Явно е доста брадясал.
При мен явно ще трябва да го чистя при положение че дава грешка на рециркулация на отработениете газове при диагностиката. Явно е доста брадясал.
Не се притеснявай за гумените уплътнения. Оригиналните си издържат. То и резервоара е пластмасов, но бензина не го скапва.popov_chris написа:Искам да попитам въпросния клапан AGR или EGR има ли някакви гумички или пластмаси (уплътнения или др. подобни) или е изцяло от метал? Питам защото ако има гумички/пластмаси бензина или други обезмасляващи ще им скъсят живота опредлено.
- popov_chris
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 520d
Това за пластмасите/гумите и бензина не е винаги едно и също. Бъдете внимателни! Например полиетилена е абсолютно неразтворим в нищо освен в стопен парфин, но това не важи за всяка пластмаса още по-малко гума, която от подобни разтворители набухва и се разпада доста по-бързо отколкото е предвидено. Отделно при бензинови двигатели и при дизеловите ситуацията не е една и съща - едни пластмаси/гуми са устойчиви на дизел, но не са на безин и обратно. Типичен пример гумичките на ГНП-то при дизелите са уязвими на бензин и дори на биодизел компонента в нафтата. Така че това с устойчивоста на резервоара не може да се каже за всяка една пласмасова или гумена част по колата.
В по-горния пост питаш дали EGR-а има гумени уплътнения - да има такива, повече от едно. Но за тях не се притеснявай, няма да се разядат от нафтата, с която може да измиеш EGR-а.popov_chris написа:Това за пластмасите/гумите и бензина не е винаги едно и също. Бъдете внимателни! Например полиетилена е абсолютно неразтворим в нищо освен в стопен парфин, но това не важи за всяка пластмаса още по-малко гума, която от подобни разтворители набухва и се разпада доста по-бързо отколкото е предвидено. Отделно при бензинови двигатели и при дизеловите ситуацията не е една и съща - едни пластмаси/гуми са устойчиви на дизел, но не са на безин и обратно. Типичен пример гумичките на ГНП-то при дизелите са уязвими на бензин и дори на биодизел компонента в нафтата. Така че това с устойчивоста на резервоара не може да се каже за всяка една пласмасова или гумена част по колата.