Съвет за боядисване на джанти

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Съвет за боядисване на джанти

Мнение от Don_Diego » 29 Окт 2016, 20:32

Телената четка сваля само вече надигнатата боя, докато с флекса и ламелния диск сваляш всичко до чист алуминий. Ако в последствие се ползва монтажна паста за гуми и не държиш гумите в някакво блато не би трябвало да имаш проблеми (в случай, че има вече ще е достатъчно само с четка да зачистиш). Аз също ще давам джанти за прахово и преди това ще ги изчистят с песъкоструй, но не знам дали боядисват и частта от джантата където ляга гумата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 29 Окт 2016, 22:31

Аз мисля, че няма да е лошо освен с телена четка, след това да ги минеш на ръка и с по-едра шкурка, по продължение на целия жлеб, където гумата ляга - целта е да се заравнят язвите в материала. Дори и да остане проядено някъде, да е полегато, а не с ръбове, така че гумата да може да уплътни върху него. След това да обиколиш обработеното място с някаква алкидна боя - с най-обикновена четка да ги намажеш, боята ще се разлее.
От вътрешната страна няма да се вижда, но допълнително ще запечати материала против по-нататъшно окисление. Освен това ще запълни по-дребните неравности - ще създаде по-гладка повърхност, върху която да легне гумата.

Така си правих едни 25-годишни стоманени джанти, които бяха на шупли от ръжда и изпускаха много. След обработката проблемът изчезна.

Гумаджиите ми казаха, че нямало никаква полза от боята, че нищо няма да стане. И че било достатъчно, дето ги минавали с телена четка. Но тя сваля само ръждата, а не заравнява язвите в материала.

Диск с шкурка може би ще свърши добра работа, но не очаквах, че ще успея да го направя както трябва, затова предпочетох на ръка.

На праховото пръскат с пистолет фин пластмасов прах, който е наелектризиран със статично електричество и полепва по боядисвания детайл. След това нагряват детайлите в една пещ, за да се разтопи праха. За добра адхезия на материала, повърхностите трябва да са почистени и обезмаслени. Не трябва отдолу да има останала друг вид боя или лак, който при нагряването в пещта може да стане на шупли.

Ако им дадете нещо, което не е почистено от старата боя, нищо чудно първо да го хвърлят в пещта, да се пече поне един час - или един ден, според зависи.
Или пък на огън - за да "изгори" старата боя и тогава ще тръгнат да го боядисват. Общо взето не са специалисти в температурната обработка на металите и никога не се знае какво може да им хрумне.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 31 Окт 2016, 18:16

да. мерси колеги .. идейте са добри. преди време съм правил процедурата на няколко стил 24, 32
всичко става с много шкурене, после няколко различни слоя боя и накрая лак... но ми доиде до гуша, а и сега е студено за аматьорското ми бояджииство.
решиих се да ги дам на прахово. от договореното с човека изглежда, че ще се получи добре. разбрахме се да ги почисти от всякъде с пясъка и после да ги направи
дано от това да задъжи някоя година и да не корозира . Питах го за градусите и каза, че някъде до към 180 се загряват.
Предполагам, че и в завода ги боядисват така.. или поне в последните години.
Ше снимам като станат готови. Решил съм да опитам черни .. ако не ме кефят предполагам, че праховото е една добра основа за друг цвят.
Имам друг стил 32 който е в някакъв оригинален хром и много ми се иска да направ този цвят, но ми казаха, че това нямало начин да се постигне при примитивни условия :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 31 Окт 2016, 20:59

Черния цвят изяжда 2 цола от размера на джантата и те задължава да е чиста цялата кола, барабар с джанти и лъскави гуми, че да изглежда добре
Колкото по-светла е боята и металните частици по-дребни, толкова по-добре според мен

А за цвета на оригиналните джанти: навремето докато бях колорист на PPG, в базата данни за цветовете имаше и тези за джанти, спойлери, брони и всякакви допълнителни детайли, които са боядисани в различен цвят от основния на колата. Джанти е много гадно да се боядисват с безкрайните си кривини, алуминия и това, че най-вече е много трудоемко и времеекмко за да станат наистина добре за боядисване с боя и лак. За оригинални алуминиеви джанти праховото боядисване е супер. Къде и за какви пари ще направят цялата процедура (почистане и боядисване)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 31 Окт 2016, 21:39

Don_Diego написа:Черния цвят изяжда 2 цола от размера на джантата

На 16'' ли ти изглеждат :dunno:

Изображениеpicupload
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 31 Окт 2016, 23:18

Направи ги във възможно най-черното черно и пак ще си говорим :mhihi:
Колата ти изглежда уникално :twisted:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 31 Окт 2016, 23:23

Според мен смалява приблизително с един инч. Но да, зависи от черното.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 01 Ное 2016, 10:35

има някаква тенденция за това въздействие на черният цвят, но аз го правя главно заради грозния сив който предлага цехчето за прахово с което работя.
намира се в района на град Монтана и се занимават с производство на всякакви метални детайли..
цената за пясъка е 20 лв на брой за 18 ки. а за да се боядисат прахово е + 5 лв. за (черно гланц или мат) и + 10 лв. за сив металик
моят първоначвален план беше да ги изчистя с пасък само и после да слагам някакви слоеве шприц, после боя, после качествен лак, но се отказах при цена 5лв за прахово.
просто работата специялно с 32 стил е мноооого сериозна в подготовката на детайла и не ми се занимава
когато обелят праховото гениалните гумаджии след година две ще ги правя накъв цвят..
после като е черна основа може да се опитам да постигна хром шадоу ефекта.. ако пък не стане стават сиви и готово..
както каза горе един колега няма да ме погребват с тия джанти, че да ги мисля за 30-40 години напред..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Ное 2016, 22:15

Ако това са новобядисаните джанти,изглеждат уникално на снимката! Цената не е висока!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 03 Ное 2016, 10:54

така щяха да изглеждат ако бяха станали черни с прахово, но за сега съм на варианта само почистване с пясък.
уплашиха ме и мен с това греене и се отказвам от праховото.
обадиха ми се някой колеги с личен лош опит, а на тях им имам доверие поне за БМВ опит. разбира се може и да с аинциденти с прегряване при печенето. нали е ясно, че редом с джантите се пекат и кофи за боклук, стелажи и тн.
на втората снимка е цвета който искам да постигна на стил 32 и който все не усопявам да разбера как да направя :banghead:
Изображение

Предишна

Назад към E39