Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f80 M3 Competition Package
Мечтае да кара: M6 GC

Re: Зимни гуми (ЗАКОН)

Мнение от stasko5 » 13 Ное 2009, 16:54

Като нова да е макс 8мм :) Иначе за гумите, закона не е обновен, следователно следваме правилото за 1,6мм. А какво пишат медиите си е тяхна работа.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 15 Ное 2009, 0:52

stasko5 написа:Като нова да е макс 8мм :) Иначе за гумите, закона не е обновен, следователно следваме правилото за 1,6мм. А какво пишат медиите си е тяхна работа.

Медиите винаги пишат в бъдеще време, ето днес отварям весника и пише "Масларова отива в затвора" ,а в последствие се разбира ,че евентуално могат да и свалят имунитета, после евентуално може да я съдят и после ебентуално може да връща пари на държавата и може да лежи в затвора ,което би станало след ебентуален съдебен процес ,който би траел поне 2-3 години......извода сами си го правете.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 Е70-3.0D
Мечтае да кара: BMW X6M

Мнение от bad_bad_boy » 15 Ное 2009, 2:37

колеги, щом го няма в закона никой нормален полицай няма да ви напише АКТ/АУАН/, ако има такъв колега, на когото са написали АКТ, веднага да се похвали :lol: ............, но все пак си мисля, че такъв няма 8)
ex E36-97"................ ex 525dA-02"-163kc++
ex 330d-00"-184kc......ex 320d-02"-150kc
ex E36-tds-97"...........ex 118d-05"-122kc
ex 320d-99"-136kc......ex 330d-03" - 184kc+
ex 320d-00"-136kc......ex 530dA-05" - 218 kc
ex E83-05"-3.0dA-204kc...ex E90-320i-150kc
E60-530xdA-231kc...ex.E60-530dA-sed-3БР.
now loading pleace wait..............

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3.0H6 boxer AWD

Мнение от eddy » 18 Ное 2009, 4:14

Колеги няма акт - наказателно постановление което не може да се обжалва. Не могат да се обжалват единствено фишовете, но ако вие не подпишете фиша, полицая е длъжен да ви състави акт. Ако не ви състави акт то фиша е невалиден без вашия подпис. Акта може да се подпише и от свидетел, в случай че вие откажете да го подпишете, но после може и да се обжалва по съответния ред. Доказването на грайфера ако не е със снимков материал става със свидетели и ако вие не сте сам в колата, то реално е недоказуемо. Същото е и с колана и прочие, когато в колата сте повече от 1 човек и той е готов да се подпише на акта като свидетел, защитата на акта става мн сложна в съда за полицая и в повечето случай минавате с едно и другия път да си го слагаш. От друга страна акта има 7 или 9 не помня задължителни неща които тр да фигурират в него. Ако едно от тях е пропуснато или е некоректно записано акта тр да падне автоматично, поради незаконосъобразност. Така че ние имаме права и може да се борим с полицайте и техните своеволия. Имайте предвид, че са почнали да пишат яко фишове, защото не могат да се обжалват, ако мислите че сте в правото си отказвайте да подписвате фишовете. Другото което обясняват е че ако не платите фиша в 7 дневен срок мисля беше, той автоматично става на акт и ви се взимат и точки. Това също е една голяма лъжа. Фиша не може да стане на акт автоматично, а ако не го платите в срок, може да се даде в държавната комисия по вземания, която да заведе дело с-у вас и да ви накара да го платите, но за под 300лв това почти никога не се случва. Вземанията имат и давност, ама тя тр да се провери в закона. За актовете давността е 2г и ако в рамките на тия 2г ви потърсят се удължава с още 1г. Ако в тоя период не си съберат задълженията, те вече не са дължими и няма как да ви накарат законно да ги платите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 525

Мнение от 520_i » 18 Ное 2009, 5:12

Полезно и смислено мнение. :clap:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 3.0d '13
Мечтае да кара: М-power

Мнение от Biggy » 18 Ное 2009, 8:12

eddy написа: Фиша не може да стане на акт автоматично, а ако не го платите в срок, може да се даде в държавната комисия по вземания, която да заведе дело с-у вас и да ви накара да го платите, но за под 300лв това почти никога не се случва.

Не за 300, а за 50лв брат ми щяха да го осъдят, така че и този номер не минава вече. В София са изкарали цялата полиция на улицата и пишат яко фишове, явно трябва да се пълни хазната :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 18 Ное 2009, 9:33

Преди няколко дни в Пловдив ме спряха полицаи за проверка.И оня ми вика нещо май гумите ти са изтрити,имат ли 4 мм грайфер :shock: Аз му казах че имат и ако иска да ги провери ама не исках да се заяждам че бях в леко нарушение :mhihi: Та мисълта ми е че май наистина търсят 4 мм грайфер :roll:
Изображение

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 18 Ное 2009, 12:46

eddy написа:....

За съставянето на АКТ е необходим един свидетел, който в 100% от случайте е другия КАТ'аджия. НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ ДО 50 ЛЕВА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЖАЛВАНИ В СЪДА!!! Пише го на всяко наказателно постановление, нямам в момента, за да го сканирам.

Това с фишовете който стават на АКТ е експеримент на КАТ мисля че беше само 08 и 09 месец. Вместо да ти пишат акт за телефон ти пиат фиш за същата сума и в 7 дни ако не го платиш става на АКТ и това си го пишеше на ФИШ'а с големи букви. В момента пак имам фиш и на него не пише такова нещо, т.е. КАТ'аджията каза като имаш време мини и го плати.

Така че нещата не са точно както си ги представил.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3.0H6 boxer AWD

Мнение от eddy » 18 Ное 2009, 17:46

Giorceto написа:
eddy написа:....
..................
Еми колега познай защо не го ише повече това за фиша в акт - защото е незаконосъобразно. Наказателно постановление и акт могат да се обжалват, независимо от стойността. Иначе могат да си пишат актове за 50 лв и 10 т като луди и дори да не са прави ти нищо не можеш да направиш. Какъв вътрешен правилник има КАТ и какво ще си пишат на наказателните постановления си е техен проблем, но си има закон, който седи над тях и ред по който човек да може да се защити. За София обжалването става с соф градски съд. Делата се водят дори и да не присъствате. Да кажа все ми е едно кой как действа и в какво вярва и не вярва, аз знам какви права имам и какво мога да си позволя и нека ми напишат акт, за нещо което не е описано в закона пък да видим до къде ще стигнат.

П.П за гумите съм съгласен, че закона не е съвсем точен, но точно заради тия директиви, гумите произведени и сертифицирани за европейския пазар тр да отг на определени характеристики и до 1,6мм грайфер или до тн ограничител гумата би трябвало да държи на студен зимен асфалт. Което не означава, че тая гума ще е проходима, но ламелите в нея би тр да държат и каучука да лепне. Освен това ако карам с гума която е произведена преди 15г и е с 7 мм грайфер и е М+S - зимна дали ще съм по-безопасен от някой с гума с 3 мм грайфер с ДОТ 08г ? А тая 15г гума ще я търкалям още 5г сиг, защото тя не се износва нали ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 18 Ное 2009, 22:00

По мое мнение е по добре фишове по 10/20 ,колкото паяка да те вдига и да ти вземат по 80/120лв което е противозаконно.
Мой колега германец живеещ в Бремен ми каза ,че в Германия ситуацията е следната.
Вариант 1:
Ако паркираш неправилно в някой по-малък град/предградие или на знак забранено паркирането минава полицай и ти пише фиш за 5/10евро или ако си все още в там те предупреждава устно да преместиш колата иначе ще те глоби, ако го направиш в центъра на някой голям град като Хамбург фиша ще е около 20евро, в зависимост от зоната. С този фиш отиваш в някоя пощенска станция купуваш си пощенска марка със стойноста на фиша (5/10евро) и го пращаш на полицията и всичко приключва. Или решаваш да игнорираш фиша и не го плащаш, след 4 месеца следва предупреждение по пощата да си платиш фиша 10евро и още 2,5 евро за издаденото първо предупреждение. Ако пак ингнорираш следва 2ро предупреждение 10евро фиш и 5 евро за второ предупреждение, можеш да продължиш да игнорираш колкото си искаш но предупрежденията продължават и сумата се увеличава. Ако имаш и други нарушения/фишове и общата сума е над 200евро идва служител на съдебната власт ,който ти праща финално предупреждение след което следва запор на имушество (колата в най-честия случай)
Вариант:2
Ако паркираш на изход/вход на болнично заведение,училище,жилищна сграда,пожарна, спреш неправилно и причиниш задръстване, и воубще колата ти представлява предпятствие за околния трафик идва полицай с паяк ,прави снимки на колата ти и я вдига и тук почва ходенето по мъките, първо се връщаш колата ти я няма, обаждаш се на полицията ,която ти казва ,че колата ти е на наказателен паркинг, в центъра на Хамбурк това може да е на 60км трябва да отидеш до там за собственна сметка и да си платиш лихвите и таксата за извозване на автомобила си.Като сумата е от порядъка на 200 до 400 евро. Плюс отнемане на точки в щофьорската книжка.
Вариант 3:
Спираш на знак паркирането забранено, идва полицай с паяк и ти вдига колата без тя да представлява пречка за безопасното движение и не причинява задръстване. То в такъв случай си търсиш правата в съда като ако се докаже че са я вдигнели неправомерно трябва да ти изплатят обещетение покриващо разходите ти.

В България "паркинги и гаражи" си правят каквото поискат пълни своеволия и никой не им държи сметка, частна фирма на общинска поръчка и веднъж земат пари от общината (т.е. от нас) за "извършени услуги" и още веднъж ни дерат за неправилно паркиране и извозване и паркочасове, воубще тея са най-голямата мафия. такива люти пари правят на наш гръб не е истина.

Потребител
Аватар

Мнение от nitrus » 01 Ное 2011, 9:21

bera написа:Но аз лично смятам ,че е закона се движи в правилната посока, следващата стъпка е да забранят гумите 2ра употреба. Но нека първо да вдигнат заплатите минималната да стане 550лв и тогава.

Дaй дa зaбрaнят и под 8 мм гуми дa се кaрaт :lalala: след товa че всеки трябвa дa си купи мaшинa зa смянa нa гуми и дa си ги сменя сaм нa пътя кaто сa под 8мм :mrgreen: , нaй-нaкрaя може и дa въведaт "зaкон" че aко колaтa ти е нaд 3 години нямaш прaво дa я кaрaш :shock: :no: Товa зa мен сa пълни глупости, не може дa зaбрaнят гумите вторa ръкa, дa не би дa пише нa тях че си ги купил вторa ръкa ?! Според мен кaто искaт строги мерки и големи глоби дa вдигнaт зaплaтите кaкто сa в държaвите в които се прилaгaт тези мерки, според мен не може дa искaш от някой дa плaщa еди кво си ей тaкa зa спортa, щото ти е щъкнaло тaкa и го имa и в другa държaвa(демек не може дa съпостaвяш вуте с неговaтa зaплaтa 300-400 левa с мосю пaнини с неговaтa 2000 + левa зaплaтa :conf: )

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Мотопед :)
Мечтае да кара: колело
Детайли за колата: супер е

Re: Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)

Мнение от harko77 » 02 Ное 2011, 1:23

Аз да попитам тая тема не е ли за гуми днес по новините чух че ще има глоби от 50лв за тия който не са с хубави гуми ами странно за мен хубава гума е едно понятие за друг друго

Потребител
Аватар

Мнение от nitrus » 02 Ное 2011, 9:33

И сутринтa в новините пореднaтa простотия 150 левa глобa aко кaрaш с ксенон, той бил сaмо зa мъглa :conf: :kuku: Чудя се сaмо зaщо нa всички нови коли слaгaт ксенони нa къси и нa дълги :dummy: сигурно сa нaпрaвени сa мъглa дето не можеш нa 10 см дa видиш пред теб :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 530d Touring

Мнение от watchman » 02 Ное 2011, 10:44

harko77 написа:Аз да попитам тая тема не е ли за гуми днес по новините чух че ще има глоби от 50лв за тия който не са с хубави гуми ами странно за мен хубава гума е едно понятие за друг друго

Хубава гума е тази, която е в допустимите граници на грайфера. Ако си под тези граници гумата не е хубава.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 02 Ное 2011, 17:12

Според мен гумите имат няколко основни характеристики и единствения критерии за оценка дали са "хубави" или не са точно те:

1. Дали отговаря по размер, скоростен и товарен индекс на предписанията на производителя на автомобила.
2. Дали отговаря на сезона (температурните условия) през който се ползва предвиден от производителя на гумата.
3. DOT - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.
4. Степен на износване (размер на грайфера) и евентуални повреди по протектора и борда на гумата - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.

Първите два критерия са ясни и недвусмислени (определят ги инженери специалисти в определената област)
Вторите два за съжаление се тълкуват както дойде (определят ги политици специалисти единствено в лобирането) и това обезсмисля всичко

Азлично не мога да преценя кое е по-лошо и опасно, безотговорността на тези които карат с "галоши" които имат сцеплението на бандажна гума или кампанийните акции на КАТ които водят единствено до някое поучително интервю и репортаж в медиите на началник излязал от кабинета си специално за случая.

PS Тези които си изхвърлят гумите за да ги караме ние тук като втора употреба не са нито по-тъпи нито пък им се дават пари за нови гумии ей така за нищо

ПредишнаСледваща

Назад към E39