Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- stasko5
- младши ентусиаст
-
- Кара: f80 M3 Competition Package
- Мечтае да кара: M6 GC
Re: Зимни гуми (ЗАКОН)
Като нова да е макс 8мм
Иначе за гумите, закона не е обновен, следователно следваме правилото за 1,6мм. А какво пишат медиите си е тяхна работа.
- bera
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525tds
stasko5 написа:Като нова да е макс 8ммИначе за гумите, закона не е обновен, следователно следваме правилото за 1,6мм. А какво пишат медиите си е тяхна работа.
Медиите винаги пишат в бъдеще време, ето днес отварям весника и пише "Масларова отива в затвора" ,а в последствие се разбира ,че евентуално могат да и свалят имунитета, после евентуално може да я съдят и после ебентуално може да връща пари на държавата и може да лежи в затвора ,което би станало след ебентуален съдебен процес ,който би траел поне 2-3 години......извода сами си го правете.
- bad_bad_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: Х5 Е70-3.0D
- Мечтае да кара: BMW X6M
колеги, щом го няма в закона никой нормален полицай няма да ви напише АКТ/АУАН/, ако има такъв колега, на когото са написали АКТ, веднага да се похвали
............, но все пак си мисля, че такъв няма 
ex E36-97"................ ex 525dA-02"-163kc++
ex 330d-00"-184kc......ex 320d-02"-150kc
ex E36-tds-97"...........ex 118d-05"-122kc
ex 320d-99"-136kc......ex 330d-03" - 184kc+
ex 320d-00"-136kc......ex 530dA-05" - 218 kc
ex E83-05"-3.0dA-204kc...ex E90-320i-150kc
E60-530xdA-231kc...ex.E60-530dA-sed-3БР.
now loading pleace wait..............
ex 330d-00"-184kc......ex 320d-02"-150kc
ex E36-tds-97"...........ex 118d-05"-122kc
ex 320d-99"-136kc......ex 330d-03" - 184kc+
ex 320d-00"-136kc......ex 530dA-05" - 218 kc
ex E83-05"-3.0dA-204kc...ex E90-320i-150kc
E60-530xdA-231kc...ex.E60-530dA-sed-3БР.
now loading pleace wait..............
- eddy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3.0H6 boxer AWD
Колеги няма акт - наказателно постановление което не може да се обжалва. Не могат да се обжалват единствено фишовете, но ако вие не подпишете фиша, полицая е длъжен да ви състави акт. Ако не ви състави акт то фиша е невалиден без вашия подпис. Акта може да се подпише и от свидетел, в случай че вие откажете да го подпишете, но после може и да се обжалва по съответния ред. Доказването на грайфера ако не е със снимков материал става със свидетели и ако вие не сте сам в колата, то реално е недоказуемо. Същото е и с колана и прочие, когато в колата сте повече от 1 човек и той е готов да се подпише на акта като свидетел, защитата на акта става мн сложна в съда за полицая и в повечето случай минавате с едно и другия път да си го слагаш. От друга страна акта има 7 или 9 не помня задължителни неща които тр да фигурират в него. Ако едно от тях е пропуснато или е некоректно записано акта тр да падне автоматично, поради незаконосъобразност. Така че ние имаме права и може да се борим с полицайте и техните своеволия. Имайте предвид, че са почнали да пишат яко фишове, защото не могат да се обжалват, ако мислите че сте в правото си отказвайте да подписвате фишовете. Другото което обясняват е че ако не платите фиша в 7 дневен срок мисля беше, той автоматично става на акт и ви се взимат и точки. Това също е една голяма лъжа. Фиша не може да стане на акт автоматично, а ако не го платите в срок, може да се даде в държавната комисия по вземания, която да заведе дело с-у вас и да ви накара да го платите, но за под 300лв това почти никога не се случва. Вземанията имат и давност, ама тя тр да се провери в закона. За актовете давността е 2г и ако в рамките на тия 2г ви потърсят се удължава с още 1г. Ако в тоя период не си съберат задълженията, те вече не са дължими и няма как да ви накарат законно да ги платите.
- 520_i
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39 525
- Biggy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X5 3.0d '13
- Мечтае да кара: М-power
eddy написа: Фиша не може да стане на акт автоматично, а ако не го платите в срок, може да се даде в държавната комисия по вземания, която да заведе дело с-у вас и да ви накара да го платите, но за под 300лв това почти никога не се случва.
Не за 300, а за 50лв брат ми щяха да го осъдят, така че и този номер не минава вече. В София са изкарали цялата полиция на улицата и пишат яко фишове, явно трябва да се пълни хазната

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Преди няколко дни в Пловдив ме спряха полицаи за проверка.И оня ми вика нещо май гумите ти са изтрити,имат ли 4 мм грайфер
Аз му казах че имат и ако иска да ги провери ама не исках да се заяждам че бях в леко нарушение
Та мисълта ми е че май наистина търсят 4 мм грайфер 

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
eddy написа:....
За съставянето на АКТ е необходим един свидетел, който в 100% от случайте е другия КАТ'аджия. НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ ДО 50 ЛЕВА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЖАЛВАНИ В СЪДА!!! Пише го на всяко наказателно постановление, нямам в момента, за да го сканирам.
Това с фишовете който стават на АКТ е експеримент на КАТ мисля че беше само 08 и 09 месец. Вместо да ти пишат акт за телефон ти пиат фиш за същата сума и в 7 дни ако не го платиш става на АКТ и това си го пишеше на ФИШ'а с големи букви. В момента пак имам фиш и на него не пише такова нещо, т.е. КАТ'аджията каза като имаш време мини и го плати.
Така че нещата не са точно както си ги представил.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- eddy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3.0H6 boxer AWD
Еми колега познай защо не го ише повече това за фиша в акт - защото е незаконосъобразно. Наказателно постановление и акт могат да се обжалват, независимо от стойността. Иначе могат да си пишат актове за 50 лв и 10 т като луди и дори да не са прави ти нищо не можеш да направиш. Какъв вътрешен правилник има КАТ и какво ще си пишат на наказателните постановления си е техен проблем, но си има закон, който седи над тях и ред по който човек да може да се защити. За София обжалването става с соф градски съд. Делата се водят дори и да не присъствате. Да кажа все ми е едно кой как действа и в какво вярва и не вярва, аз знам какви права имам и какво мога да си позволя и нека ми напишат акт, за нещо което не е описано в закона пък да видим до къде ще стигнат.Giorceto написа:..................eddy написа:....
П.П за гумите съм съгласен, че закона не е съвсем точен, но точно заради тия директиви, гумите произведени и сертифицирани за европейския пазар тр да отг на определени характеристики и до 1,6мм грайфер или до тн ограничител гумата би трябвало да държи на студен зимен асфалт. Което не означава, че тая гума ще е проходима, но ламелите в нея би тр да държат и каучука да лепне. Освен това ако карам с гума която е произведена преди 15г и е с 7 мм грайфер и е М+S - зимна дали ще съм по-безопасен от някой с гума с 3 мм грайфер с ДОТ 08г ? А тая 15г гума ще я търкалям още 5г сиг, защото тя не се износва нали ?
- bera
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525tds
По мое мнение е по добре фишове по 10/20 ,колкото паяка да те вдига и да ти вземат по 80/120лв което е противозаконно.
Мой колега германец живеещ в Бремен ми каза ,че в Германия ситуацията е следната.
Вариант 1:
Ако паркираш неправилно в някой по-малък град/предградие или на знак забранено паркирането минава полицай и ти пише фиш за 5/10евро или ако си все още в там те предупреждава устно да преместиш колата иначе ще те глоби, ако го направиш в центъра на някой голям град като Хамбург фиша ще е около 20евро, в зависимост от зоната. С този фиш отиваш в някоя пощенска станция купуваш си пощенска марка със стойноста на фиша (5/10евро) и го пращаш на полицията и всичко приключва. Или решаваш да игнорираш фиша и не го плащаш, след 4 месеца следва предупреждение по пощата да си платиш фиша 10евро и още 2,5 евро за издаденото първо предупреждение. Ако пак ингнорираш следва 2ро предупреждение 10евро фиш и 5 евро за второ предупреждение, можеш да продължиш да игнорираш колкото си искаш но предупрежденията продължават и сумата се увеличава. Ако имаш и други нарушения/фишове и общата сума е над 200евро идва служител на съдебната власт ,който ти праща финално предупреждение след което следва запор на имушество (колата в най-честия случай)
Вариант:2
Ако паркираш на изход/вход на болнично заведение,училище,жилищна сграда,пожарна, спреш неправилно и причиниш задръстване, и воубще колата ти представлява предпятствие за околния трафик идва полицай с паяк ,прави снимки на колата ти и я вдига и тук почва ходенето по мъките, първо се връщаш колата ти я няма, обаждаш се на полицията ,която ти казва ,че колата ти е на наказателен паркинг, в центъра на Хамбурк това може да е на 60км трябва да отидеш до там за собственна сметка и да си платиш лихвите и таксата за извозване на автомобила си.Като сумата е от порядъка на 200 до 400 евро. Плюс отнемане на точки в щофьорската книжка.
Вариант 3:
Спираш на знак паркирането забранено, идва полицай с паяк и ти вдига колата без тя да представлява пречка за безопасното движение и не причинява задръстване. То в такъв случай си търсиш правата в съда като ако се докаже че са я вдигнели неправомерно трябва да ти изплатят обещетение покриващо разходите ти.
В България "паркинги и гаражи" си правят каквото поискат пълни своеволия и никой не им държи сметка, частна фирма на общинска поръчка и веднъж земат пари от общината (т.е. от нас) за "извършени услуги" и още веднъж ни дерат за неправилно паркиране и извозване и паркочасове, воубще тея са най-голямата мафия. такива люти пари правят на наш гръб не е истина.
Мой колега германец живеещ в Бремен ми каза ,че в Германия ситуацията е следната.
Вариант 1:
Ако паркираш неправилно в някой по-малък град/предградие или на знак забранено паркирането минава полицай и ти пише фиш за 5/10евро или ако си все още в там те предупреждава устно да преместиш колата иначе ще те глоби, ако го направиш в центъра на някой голям град като Хамбург фиша ще е около 20евро, в зависимост от зоната. С този фиш отиваш в някоя пощенска станция купуваш си пощенска марка със стойноста на фиша (5/10евро) и го пращаш на полицията и всичко приключва. Или решаваш да игнорираш фиша и не го плащаш, след 4 месеца следва предупреждение по пощата да си платиш фиша 10евро и още 2,5 евро за издаденото първо предупреждение. Ако пак ингнорираш следва 2ро предупреждение 10евро фиш и 5 евро за второ предупреждение, можеш да продължиш да игнорираш колкото си искаш но предупрежденията продължават и сумата се увеличава. Ако имаш и други нарушения/фишове и общата сума е над 200евро идва служител на съдебната власт ,който ти праща финално предупреждение след което следва запор на имушество (колата в най-честия случай)
Вариант:2
Ако паркираш на изход/вход на болнично заведение,училище,жилищна сграда,пожарна, спреш неправилно и причиниш задръстване, и воубще колата ти представлява предпятствие за околния трафик идва полицай с паяк ,прави снимки на колата ти и я вдига и тук почва ходенето по мъките, първо се връщаш колата ти я няма, обаждаш се на полицията ,която ти казва ,че колата ти е на наказателен паркинг, в центъра на Хамбурк това може да е на 60км трябва да отидеш до там за собственна сметка и да си платиш лихвите и таксата за извозване на автомобила си.Като сумата е от порядъка на 200 до 400 евро. Плюс отнемане на точки в щофьорската книжка.
Вариант 3:
Спираш на знак паркирането забранено, идва полицай с паяк и ти вдига колата без тя да представлява пречка за безопасното движение и не причинява задръстване. То в такъв случай си търсиш правата в съда като ако се докаже че са я вдигнели неправомерно трябва да ти изплатят обещетение покриващо разходите ти.
В България "паркинги и гаражи" си правят каквото поискат пълни своеволия и никой не им държи сметка, частна фирма на общинска поръчка и веднъж земат пари от общината (т.е. от нас) за "извършени услуги" и още веднъж ни дерат за неправилно паркиране и извозване и паркочасове, воубще тея са най-голямата мафия. такива люти пари правят на наш гръб не е истина.
bera написа:Но аз лично смятам ,че е закона се движи в правилната посока, следващата стъпка е да забранят гумите 2ра употреба. Но нека първо да вдигнат заплатите минималната да стане 550лв и тогава.
Дaй дa зaбрaнят и под 8 мм гуми дa се кaрaт
след товa че всеки трябвa дa си купи мaшинa зa смянa нa гуми и дa си ги сменя сaм нa пътя кaто сa под 8мм
)- harko77
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Мотопед :)
- Мечтае да кара: колело
- Детайли за колата: супер е
Re: Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)
Аз да попитам тая тема не е ли за гуми днес по новините чух че ще има глоби от 50лв за тия който не са с хубави гуми ами странно за мен хубава гума е едно понятие за друг друго
И сутринтa в новините пореднaтa простотия 150 левa глобa aко кaрaш с ксенон, той бил сaмо зa мъглa
Чудя се сaмо зaщо нa всички нови коли слaгaт ксенони нa къси и нa дълги
сигурно сa нaпрaвени сa мъглa дето не можеш нa 10 см дa видиш пред теб 
Чудя се сaмо зaщо нa всички нови коли слaгaт ксенони нa къси и нa дълги
сигурно сa нaпрaвени сa мъглa дето не можеш нa 10 см дa видиш пред теб - watchman
- Потребител
-
- Кара: BMW 530d Touring
harko77 написа:Аз да попитам тая тема не е ли за гуми днес по новините чух че ще има глоби от 50лв за тия който не са с хубави гуми ами странно за мен хубава гума е едно понятие за друг друго
Хубава гума е тази, която е в допустимите граници на грайфера. Ако си под тези граници гумата не е хубава.
Според мен гумите имат няколко основни характеристики и единствения критерии за оценка дали са "хубави" или не са точно те:
1. Дали отговаря по размер, скоростен и товарен индекс на предписанията на производителя на автомобила.
2. Дали отговаря на сезона (температурните условия) през който се ползва предвиден от производителя на гумата.
3. DOT - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.
4. Степен на износване (размер на грайфера) и евентуални повреди по протектора и борда на гумата - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.
Първите два критерия са ясни и недвусмислени (определят ги инженери специалисти в определената област)
Вторите два за съжаление се тълкуват както дойде (определят ги политици специалисти единствено в лобирането) и това обезсмисля всичко
Азлично не мога да преценя кое е по-лошо и опасно, безотговорността на тези които карат с "галоши" които имат сцеплението на бандажна гума или кампанийните акции на КАТ които водят единствено до някое поучително интервю и репортаж в медиите на началник излязал от кабинета си специално за случая.
PS Тези които си изхвърлят гумите за да ги караме ние тук като втора употреба не са нито по-тъпи нито пък им се дават пари за нови гумии ей така за нищо
1. Дали отговаря по размер, скоростен и товарен индекс на предписанията на производителя на автомобила.
2. Дали отговаря на сезона (температурните условия) през който се ползва предвиден от производителя на гумата.
3. DOT - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.
4. Степен на износване (размер на грайфера) и евентуални повреди по протектора и борда на гумата - предвиден от регулаторен орган в конкретната държава.
Първите два критерия са ясни и недвусмислени (определят ги инженери специалисти в определената област)
Вторите два за съжаление се тълкуват както дойде (определят ги политици специалисти единствено в лобирането) и това обезсмисля всичко
Азлично не мога да преценя кое е по-лошо и опасно, безотговорността на тези които карат с "галоши" които имат сцеплението на бандажна гума или кампанийните акции на КАТ които водят единствено до някое поучително интервю и репортаж в медиите на началник излязал от кабинета си специално за случая.
PS Тези които си изхвърлят гумите за да ги караме ние тук като втора употреба не са нито по-тъпи нито пък им се дават пари за нови гумии ей така за нищо
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4