Изкарване на 3.5мм аудио жак?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i

Re: Изкарване на 3.5мм аудио жак?

Мнение от ico83 » 29 Сеп 2010, 18:05

дт днес и аз със идеално работещ аудио жак
сега остава въпроса дали може да се изкарат чинчове за усилвател

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i Touring
Мечтае да кара: BMW

Мнение от sashozmeq » 30 Сеп 2010, 16:54

Може колега. В моя случай (Business RDS) съм писал, че аудио сигнала минава през интегрална схема TEA6320, която се грижи за баланса, и регулиране на ниски и високи честоти. Тази схема има 4 изхода (преден ляв, заден ляв, преден десен и заден десен). Сигналите от тези изходи отивът към крайните стъпала. Хващаш сигнала от преди тези крайни стъпала и си го закарваш до който си усилвател искаш. :) Хубаво е да се изключат крайните усилватели на касетофона, когато работи външния усилвател.

Вижда се, че изходите са 3, 4, 29 и 30 крак.

В различните модели радиа може да се използва друга схема, вместо TEA6320. Трябва като се свли касетофона, да се огледа кое къде отива, и да търсиш интеграла който извършва тази дейност и от който сигнала отива в крайните усилватели. Намираш му спецификацията и се ориентираш какво да правиш. :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Никога не карай по-бързо, от колкото твоят ангел-хранител може да лети.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i

Мнение от ico83 » 30 Сеп 2010, 17:49

не съм чак толкова в час с техниката но може да дам на някои да ми го направи

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 30 Сеп 2010, 22:26

колега sashozmeq, ще помогнеш ли да се ориентираме да намериме интегралната схема на касетофона от снимките и евентуално каде да запояваме за да извадиме сигнал за външен усилвател?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 01 Окт 2010, 17:27

Сваля се черния радиатор отзад, под него са ТДА-тата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashozmeq » 01 Окт 2010, 21:44

E30_DK написа:колега sashozmeq, ще помогнеш ли да се ориентираме да намериме интегралната схема на касетофона от снимките и евентуално каде да запояваме за да извадиме сигнал за външен усилвател?

Не виждам много добре коя схема каква е, но има една по средата на платката (TDA7340 ако не се лъжа) и до колкото разбрах от даташийта тя се грижи да синхронизира входовете и изходите и да регулира честотите и баланса. Имам в предвид, че тя изпълнява действието на ТЕА6320, което съм описал за моето радио, но има много повече възможности. Интересното е, че тук има и входове за телефон и кво ли още не. :) Та това чудо (TDA7340), изкарва звук за 4 канала (преден ляв, преден десен, заден ляв и заден десен). Изходите са на 23, 24, 25 и 26-ти крак. Ако от там се хванат сигналите, мисля че няма да има проблем, но за да съм 100% сигурен, трябва да огледам платката, за да видя дали сигнала не минава още някъде и къде ще е най удобно да се хване.

П.С. Колега, ако си в София пиши и ще хвърля един поглед за да сме на 100% сигурни и да не се оплеска нещо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashozmeq » 01 Окт 2010, 22:00

ico83 написа:
sashozmeq написа:
ico83 написа:... а тази букса за какво е

да разбирам ли че мога да управлявам чейнджър
но пък нямам бутона MODE

Аз също нямам бутон MODE, но със сигурност знам, че съм имал чейнджър в колата (справка в Дару Кар). Не съм много запознат и ако греша нека ме поправят, но си мисля, че ако вържеш чейнджър, въпросният бутон Mode ще излезе на дисплея някъде и ще може да си го натискаш колкото искаш. :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Re: Изкарване на сигнал за усилвател

Мнение от E30_DK » 02 Окт 2010, 20:20

...и така, продължението на въпроса с изкарване на сигнал за усилвател:
Днес се срещнах с колегата sashozmeq, който разгледа цялата схема на радиото от снимката и ми посочи от каде може да се извади сигнал за усилвател.
Процедурата е следната:
разглобявате касетофона като този на снимката, махате черният радиатор, който охлажда интегралите, разпоявате посочените крачета на интеграла за четирите канала и ги отстранявате(най-добре не ги премахвайте напълно, за да може ако поискате да си възтановите касетофона както си е бил - аз просто ги огънах нагоре), крачето за масата не се разпоява - то си остава без да го пипате, направо започвате масите в/у него, запоявате изводи за чинчове на освободените места за каналите, като колегата sashozmeq препоръва да се сложи съпротивление по 3 килоома на каналите, за защита на някакъв чип, който не разбрах за какво е точно, сглобявате касетофона и имате 4 канала за усилвател.
С червените стрелки съм посочил четирите канала които съм изкарал, с черната стрелка съм посочил масата за каналите.

268273.jpg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 03 Окт 2010, 20:55

Колеги аз понеже не съм на ти с озвучаването и усилвателите да попитам следното. Като се прекъснат тези крачета ще свири ли радито без да е монтиран усилвател? Този усилвател се слага за да се подобри звука при оригиналните колонки ли? За баскаса как стои въпроса, къде се връзва? Какъв усилвател може да се сложи? Ако пък някой колега направи тази процедура и пусне снимчици и да сподели какъв е ефекта още по добре :)
Извинявам се ако ви се струват глупави въпросите ми! :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashozmeq » 03 Окт 2010, 22:32

Ivo_Borisov написа:... Като се прекъснат тези крачета ще свири ли радито без да е монтиран усилвател? Този усилвател се слага за да се подобри звука при оригиналните колонки ли? ...

Не. Радиото няма да свири без външния усилвател. По този начин вместо усилвателя на радиото се връзва външен (по-мощен).
Ivo_Borisov написа:... За баскаса как стои въпроса, къде се връзва? ...

Не съм много сигурен, но си мисля, че ако сложиш външен усилвател, то там може да има изход за бас каса. Иначе от
радиото няма специален изход за бас каса.
Ivo_Borisov написа:... Какъв усилвател може да се сложи?

Какъвто ти душа иска, но за да получиш добър ефект, може да се наложи да сложиш и по-мощни говорители.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Окт 2010, 14:37

Колега мерси за изчерпателните отговори! Голям ентусиаст си честно! :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Печка
Детайли за колата: Малка печка

Мнение от weedminer » 13 Окт 2010, 9:55

Знам, че е извън темата, но просто не мога да не кажа едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ и тук в темата на shashozmeq.
Просто е перфектен. Вече и при мен работи всичко на 200000% :ok: :driving: :lalala:
:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от monogamnia » 13 Окт 2010, 18:14

И аз искам да изкажа благодарности към колегата напстерс, супер доволен съм от него!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Окт 2010, 21:10

Колеги споделете ако някой е слагал усилвател по посочения по горе начин! Как е направено, какво, що? Как е звука, колони, усилватели?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 13 Окт 2010, 22:07

Ivo_Borisov написа:Колеги споделете ако някой е слагал усилвател по посочения по горе начин! Как е направено, какво, що? Как е звука, колони, усилватели?

аз използвам директно изходите от краиния усилвател ( или кабелите от колоните ) като прекарвам сигнала през ПАФ филтри и от там директно в усилвателя. тези филтри се продават в КОНРАД на цена от 12 лв.бр. трябват ви 2 бр. за 4-те канала. на наш колега от форума му правих музиката по този начин, и взе 6-то място на събора в надсвирването. като при него монтирах два 4-ри канални блаупункт усилвателя. единия вързан към фабричните колони на Е39-ката като се ползват вградените филтри на усулвателя за да се пусне към тях само среди и високи, по този начин се намалява изкривяването. другия усилвател в бридж мод захранва 12 инчова JBL туба доста сериозна :twisted: получи се доста качествен звук без шумове и изкривявания и наи вече без много напън и средства ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39