...

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Re: Парно - и вашите ли Е39 са така?

Мнение от doomy525 » 27 Окт 2019, 2:06

Има датчик в купето, което нормализира 'веенето'. Ако не се бъркам сензора се намира зад панела на климатроника където настройваш градусите. Ако поставиш топли напитки /кафе, чай и т.н./ в cup holder-ите - вентилатора не работи както трябва при студено време :lol:
Ако колата /купето/ е студена отначало ще духа силно и студено с цел да изчисти запотени прозорци. Щом започне да загрява - силата на 'веенето' намалява с цел поддържане на еднаква температура - тоест ако купето е топло дори и на 32 няма да духа силно просто защото сензора мисли, че е достигната желаната температура. Направи съпоставка между климатик и климатроник и ще добиеш по ясна представа. При климатика както и да го настроиш - духа едно и също, но при климатроника веднъж достигната желаната температура - спира да охлажда силно и просто я поддържа. Дано ме разбереш :lol: :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 31 Окт 2019, 12:37

Снощи си направих експеримент - пуснах духалките към лицето, усилих повечко вентилатора. След това пусках опциите към краката, както и към предния прозорец. Резултатът - при включване на втора/трета опция наистина се променя силата на духане откъм централните духалки. Пробвах няколко пъти, всеки път става така, а като оставя само една опция, след секунди се засилва духането. И все пак в тоя студ сега след малко каране връщам вентилатора на 2-3 чертички и 24 градуса и си е жега в колата :twisted:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39 525д

Мнение от Dimitar_VN » 01 Ное 2019, 5:47

И моята духа слабо.Преди време сменях вентилатора ,но не ми се получи ремонта поради спукана перка лепих я.После нещо се счупи вътре и пак ще я отварям но духа.Ако вее така че да прави торнадо вътре според мен няма да функционират всички системи правилно на климатроника.Все пак е направено с финес това нещо да духа леко но и да топли яката,ако върти много бързо ще има и излишен шум от потока на въздуха все едно си в някоя баничарка.И все пак ако има някакъв проблем ,може да се окаже от таралежа.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 01 Ное 2019, 12:58

а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:18, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 01 Ное 2019, 15:47

Обаче в режим на охлаждане това явление на намаляване на въздушната струя определено не е толкова силно изразено. Поне при мен е така.

Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 01 Ное 2019, 15:49

а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:17, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е60 530i

Мнение от philip_vd » 01 Ное 2019, 19:31

За да ти е по-топло парното при по високи обороти може причината да е циркулационната помпа на антифриза. На диагностика излиза като грешка и се ремонтира.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 01 Ное 2019, 20:51

Нормално и суперлогично е при един и същ дебит на източника (входа) да намаляава дебита на изхода , когато станат повечко . А колкото до студено топло усещането за "вятър" е различно при различни температури на въздушната маса. И Е34 и Е39 правят руска баня в купето.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 01 Ное 2019, 22:39

vladobate написа:Нормално и суперлогично е при един и същ дебит на източника (входа) да намаляава дебита на изхода , когато станат повечко . А колкото до студено топло усещането за "вятър" е различно при различни температури на въздушната маса. И Е34 и Е39 правят руска баня в купето.
Определено има разлика между е36-цата ми и е83-ката. И определено смятам, че при е36 е по-добре. Тази вечер си карам и само намалям градусите от 24 на 16 и усещам как струята се усилва. И определено не се залъгвам, че при 16 градуса дебита е по-голям. Явно така е направено след като и при вас е така, но определено точка получава олд скуул-а ;-)

Карам бавно! Стигам Бързо!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 04 Ное 2019, 4:03

На скенера наистина излиза ако има проблем в допълнителната ел. циркулационна помпа (която всъщност дърпа антифриза от купето през казанчето и осигурява приток на гореща вода към вътрешното радиаторче). Моята бе заминала и наистина ставаше малко по-топло при повечко обороти, но срещу малко над 100лв и 10мин.работа коригирах проблема и сауната работи перфектно...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 05 Ное 2019, 1:03

ceco_kd написа:
vladobate написа:Нормално и суперлогично е при един и същ дебит на източника (входа) да намаляава дебита на изхода , когато станат повечко . А колкото до студено топло усещането за "вятър" е различно при различни температури на въздушната маса. И Е34 и Е39 правят руска баня в купето.
Определено има разлика между е36-цата ми и е83-ката. И определено смятам, че при е36 е по-добре. Тази вечер си карам и само намалям градусите от 24 на 16 и усещам как струята се усилва. И определено не се залъгвам, че при 16 градуса дебита е по-голям. Явно така е направено след като и при вас е така, но определено точка получава олд скуул-а ;-)

Моя опит , две Е34-ки , Е36 и Е39 от всичките Е36 с най-смотано парно . Живота е шарен :D .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 05 Ное 2019, 10:33

Много зависи коя кола какъв живот е имала. Едната ми 36ца зимата вътре можеше да се стои по къс ръкав, с едвам пуснато парно. Другата също правеше сауна, но не беше толкова добра. Отделно, имаше парно само в движение, на празен ход студ.

Друг пример, с авера имахме идентични астри, мотори, купета, едната беше фейс и с малко повече екстри, но и двете без климатик. Ми аз имах прилично парно, но в много голям студ оставах с яке докато карам, без него не ми беше достатъчно топло (обичам жегичката като пътувам). На моя човек астрата имаше страхотно парно, като сме пътували с нея, вътре е комфортно топло и без яке.

В 34кa май не съм се возил още :D
Изображение

Предишна

Назад към E39