Вибрации в магическата зона 100-130 км/ч - РЕШЕНИ НА 100%

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Вибрации в магическата зона 100-130 км/ч - РЕШЕНИ НА 100%

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Юли 2011, 18:12

Радвам се, че си си разрешил проблема. При мен досега не са се случвали такива аномалии, че чак до динамичен баланс да се стига, то и нямаме такава машина. Всичко се е оправяло с размествани на гумите, или завъртане на гумата спрямо джантата. Но ето - от теб научих, че някои неща не стават толкова лесно и просто както им ги обясняваме на клиентите. И понякога неправилно им казваме, че всичко с гумите и джантите е ок, и ги пращаме да търсят проблема в колата си.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: i3 120ah 2019

Мнение от DaveMF » 21 Юли 2011, 19:13

Не предполагах, че може да има такъв толеранс в различните машини. Това е нещо, което си говорихме с гумаджията - викам му, какво им е специалното на тези машини? И той вика - това, че са произведени по време, когато не е търсело количество, а качество. Въртят с 55 км/ч (по-бързо от масовите) и много по-отчетливо се хващат вибрации, подскачания и подобни. Видях как очевидно подскачащата ми гума показа 0 баланс, а бях готов да се кълна в нея. Вика ми - шефовете дойдоха и викат, давай да вземем нещо по-ново и той - ако ми смените машините, давайте направо да затваряме.

Той сподели с мен, че в Турция буквално 90% от гумаджийниците имат динамичен баланс, защото голям немски производител е аутсорснал завода в Турция и ги взимат изгодно, а услугата е очевидно страхотна. Машините, които всеки втори гаражен сервиз в България има са евтини италиански или вече дори китайски се предлагали, при които винаги си на 0:0 :)

Ето и един линк към една известна немска гумаджийница, която предлага "Feinwuchten":
http://www.euromaster.de/privatkunden-elektronisches-feinwuchten/elektronisches-feinwuchten-%E2%80%93-euromaster-raederservice

Пише - "постигнете спокоствие във каросерията и волана, правете динамичен баланс при нас. Съвет от експерта - правете динамичен баланс след всяка смяна на гуми."

Интересно за джантите

Говорихме си за неоригинални джанти, но от премиум производители като OZ. Той ми разказа, че е постигнато при повечето такива споразумение да разпробиват на един единствен диаметър. След това се слагат тефлонови втулки, с които всичко се напасва за съответната главина. Тъй като отворите се разпробивали със специална координатна система, не всеки производител може да си позволи точността и степента на сложност на апаратите за разпробиване на БМВ да кажем и оттам произлизат разни такива аномалии с 1/10 от мм. По моя вкус това е някаква китайска тактика - давай да опитаме да правим всичко, пък колкото добре стане, толкова.

Така че в повечето случаи е по-добре да си с втулка, която да смениш, отколкото да се надяваш неоригиналната ти джанта да пасне перфектно.

Разказаха ми, че идват хора от цяла България на техния баланс :):) Така че понякога си струва да попътува човек до София, отколкото да набие хикс стотин лева за нещо, което може и да не му оправи проблема. А понякога и това не помага. Няма перфектно щастие, но пък трябва да сме максимално прагматични.

Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: i3 120ah 2019

Мнение от DaveMF » 21 Юли 2011, 21:58

emsat написа:След положителното мнение и аз се възползвах от услугите на въпросните хора,резултата е :СУПЕР най-накрая колата не тресе. :yes: :yes: :yes: Евала на колегата за темата и евала на гумаджиите :bowdown:

Браво, много се радвам. Днеска е един хубав ден за всички притежатели на е39 с този проблем, предизвикващ обща депресия, безсъние и 100% разконцентрация в работния ден. Много хора ми писаха днеска да ги ориентирам към гумаджиите, сигурно днеска са правили само е39-ки :)

В такива моменти си проличава колко полезно и хубаво нещо са тези форуми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Юли 2011, 22:03

Не знам какви машини ползват масово. Ние сме с Beissbarth, и е доста точна. Като започнах работа, шефа ми вика "Това е Мерцедес-ът на баланс-машините" :mhihi:

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 21 Юли 2011, 22:12

Dirty M5 driveR написа:Не знам какви машини ползват масово. Ние сме с Beissbarth, и е доста точна. Като започнах работа, шефа ми вика "Това е Мерцедес-ът на баланс-машините" :mhihi:

Явно проблема е че е именно "Мерцедес-ът" :mhihi:
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 21 Юли 2011, 22:19

Стига стига...! Авторът да даде пак информация след известно време и да се замисли дали няма да се абонира за динамичен баланс и колко скъпо излиза евтиното. Злобарките са нежелателни :yes: От друга гледна точка, благодарим за натрупаната информация! Изчерпателна тема.
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 21 Юли 2011, 22:22

bmw_n00b написа:Стига стига...! Авторът да даде пак информация след известно време и да се замисли дали няма да се абонира за динамичен баланс и колко скъпо излиза евтиното. Злобарките са нежелателни :yes: От друга гледна точка, благодарим за натрупаната информация! Изчерпателна тема.

И защо да се абонира?!
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 21 Юли 2011, 22:40

Ами току му паднала някоя тежест или гумата или джантата решила, че на друго място и се ще да е баланса... Далеч съм от мисълта да му развалям удоволствието, но едва ли всички от нас ходят на динамичен баланс... Едва ли всички в Германия ходят на динамичен баланс. Ходят хора, които имат проблеми. Има хора, които монтират гумите с еднократен баланс и после сами си ги сменят пред гаража и наистина не им тресе дори волана за целия живот на гумите. Вероятно като сменя зимни с летни (джанти +гуми) ще трябва да да бележи не само позиция, но и болтове и отвори за да запаси сегашния баланс. Както и да е, мисалта ми беше, че излишните коментари са безмислени. От там нататък всеки си знае.
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Юли 2011, 22:41

boksioraE39 написа:Явно проблема е че е именно "Мерцедес-ът" :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Това в кръга на шегата предполагам. Машината наистина е супер точна, показва с точност до 1 грам. Баланса на гума изобщо не е сложен, аз се научих за 1 месец да го правя перфектно. Но то не е само до баланс. Идат разни хора, дават ни да балансираме... ама то джантата крива... то гумата за боклука. Е и да ти изкара 0-0, това не значи, че тая гума ще я бъде, и като я сложиш на колата ще си караш и свиркаш без ядове. Монтирал съм гума, и на баланса при първоначално завъртане ми е изкарвало 5-0 (примерно). Надявам се разбирате какво искам да кажа. Цялата картинка е съвкупност от доста фактори, и един не може да "покрие" нередността при друг.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: само русо и с 19"
Мечтае да кара: същото (е39) ама М

Мнение от CA3108KM » 23 Юли 2011, 1:36

след четене четене четене... имах и аз този проблем до преди 2 седмици.. джантите са ми прави, кактои гумите имам втулки на джантите , смених задни тампони на носчите , задни главини и 2 накрайника , вибрацийте намаляха с 90 % останалите 10 % ги дължа на заварка на предна джанта и 1 балон на гумата пак предна... провери :)

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 23 Юли 2011, 2:02

Dirty M5 driveR написа:
boksioraE39 написа:Явно проблема е че е именно "Мерцедес-ът" :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Това в кръга на шегата предполагам. Машината наистина е супер точна, показва с точност до 1 грам. Баланса на гума изобщо не е сложен, аз се научих за 1 месец да го правя перфектно. Но то не е само до баланс...........

Би ли показал някоя баланс машина, било то китайски образец, с точност различна от 1 грам :lol:
Не знам за кой сервиз в Русе говориш, но определено не сте с ,,Мерцедеса'' на балансирането.... :mhihi: Ако сте с 850 МТ, пак не е върха...
БМВ в завода си ползват една друга немска марка машини, пак започва с Б :yes:
Нека се радва шефа в крайна сметка ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 23 Юли 2011, 11:33

sadex5 написа:Нека се радва шефа в крайна сметка ...

Ами не знам какво точно искаш да кажеш, но какво значение има щом машината върши работата, за която е предназначена ;) Както казах нещата не опират само до баланса на една гума. Те в БМВ може да ползват всякакви машини, ама със сигурност не слагат гуми на по 50 000км. на джанти, дето са меки като кашкавал...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 25 Юли 2011, 9:17

Точно в Русе ходих да ми правят гумите и джантите, зад хотел Ялта. Казаха че и четирите джанти са криви и уж ги оправиха. Гумите бяха чисто нови. Джантите бяха 16-ки оригинални, Style 82. След манипулациите по тях, по обратния път за Попово, почти нямаше разлика, проблема си стоеше. Както написах в една тема, обиколих 5 града с гумаджии в България, от единия до другия край и сички се кълнат, че е гуми джанти, а пък не могат да ги оправят. Колегата DaveFM ме насочи кък Диана, сега казва за София Ауто, ако трябва и там ще отида, само да има ефект от цялата работа, нежели нафтата до София.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 28 Юли 2011, 1:21

Къде е това София Ауто ? Може ли сайтчето им да дадеш ? И аз имам някаква вибрация, но гумите са старички и мислех направо след като ги сменя да я оправям. Като цяло обаче мен не ме дразни толкова.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 28 Юли 2011, 9:57

Здрасти, случайно за Варна някой може ли да каже къде има подобен баланс...

Благодаря

ПредишнаСледваща

Назад към E39