От BMW Reverse RDS към BMW Business CD RDS?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 09 Юли 2008, 0:25

asasin18 написа:пресли като си намерил толкова неща има ли вариант да си пусна борд комп-а??

Във Варна Карс не можаха да ми отговорят на въпроса, сега търся някакво инфо из чуждите форуми.Това което знам е, че ще ти трябва ключ за мигачите с бутон BC, табло за голям BC и мулти волан.За окабеляването нищо не знам за сега.Има един проблем обаче, така и не можах да разбера дали OBD-то на тези с малкия борд се различават от тези с големия борд.Става въпрос за това, което е зад жабката (комфорт модул май беше).

И да те питам, ти в момента имаш само 6 позиции за радиото, нали?Ако си с мулти волан ще са 10.

И още нещо, след като свали старият си BMW Reverse RDS, рамката отзад пасна ли или трябваше и тя да се сменя?
Reverse RDS-а от две части ли е или е едно цяло?Нямаше ли начин да махнеш само касетката и да сложиш CD-то?
Според този сайт касетката от Reverse RDS е със същата букса като CD-то, което имам.
Ето го и със снимки:
Reverse RDS само касетката отзад:
Изображение

И Business CD-то, само плейъра отзад:
Изображение

bmwmania написа:Ако няма да го слагаш го пращай за София :mhihi:

CD-то пристигна олято с масло, 80% от пикселите на MID-а са изпогорели, а CD-то въобще не тръгна.Тествах го при колега от форума, който е с големия борд и при него е плъг и плей.Занесох го в сервиз за електроника, почистиха само механиката и оптиката и ми казаха да пробвам дали ще тръгне при това положение, ако тръгне ще го дам за основно почистване, ако не тръгне ще трябва да се разбираме с човека от когото го купих...Пикселите се надявам след почистване на маслото от MID-а да се оправят, но пък и MID мога да си намеря винаги.
Днес след почистването колегата беше ангажиран и не можахме да го тестваме, за това утре ще се разбере истината :mhihi:
Искрено се надявам да не е умрял тотално :roll:

И да предупредим другите колеги, тези които са с малък борд е по-добре да си търсят CD без MID, като това:
Изображение

Така ще се избегнат доста главоболия :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е70 sd

Мнение от asasin18 » 09 Юли 2008, 7:19

за радио-то с новото имам 12(който аз си запаметявам)+6 автоматично нямам мулти волан.
ревърс рдс-а е само от 1 част и моя е абслоютно същия отзад.
Рамката пасва без проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 09 Юли 2008, 10:30

И да предупредим другите колеги, тези които са с малък борд е по-добре да си търсят CD без MID, като това:

Аз нямам никакъв борд и съм с мулти волан. Оригинално бях с BMW Bussiness RDS с касета + IRIS. Намерих си само MID и го сложих на мястото на IRIS-a - всичко е абсолютно plug&play. И имам FM1, FM2 и FMA с по 6 станции като всичките мога да си ги запаметявам
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 09 Юли 2008, 12:23

Колеги, нов въпрос и то спешен :help:
Ако взема този IRIS, дали и ще стане работата ръгай и играй и да не купувам кабел?
IRIS-а е Philips, а CD-то е Blaupunkt и не знам, дали ще са съвместими :roll:

И без това тези с големия дисплей не ми харесват и ако стане ще съм ужасно доволен :D

ентусиаст
Аватар
Кара: AUDI S6

Мнение от bmwmania » 09 Юли 2008, 13:41

mad_presley написа:Колеги, нов въпрос и то спешен :help:
Ако взема този IRIS, дали и ще стане работата ръгай и играй и да не купувам кабел?
IRIS-а е Philips, а CD-то е Blaupunkt и не знам, дали ще са съвместими :roll:

И без това тези с големия дисплей не ми харесват и ако стане ще съм ужасно доволен :D

Аз съм с такъв и ако искаш ако оправят големия дисплей може да направиме трампата :roll: само виж дали ще стане "ръгай и играй" :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 12 Юли 2008, 20:20

Значи колеги, днес го ядох доста голям.
Това прехода от BMW Reverse RDS към BMW Business CD не е никак елементарна работа.Днес си взех кабела от Варна Карс и се захванах самостоятелно с инсталацията.Самостоятелно е меко казано, защото колата на колегата @Dien беше до мен и разглобих и нея да видя на къде отиват кабелите :mhihi:

Общо взето, трябва да се следват инструкциите, които съм дал на предната страница, само трябва да си намерите Fan Controler Box-а, който се намира точна на майка си в...абе зад жабката и отдолу.Сваля се вратичката на жабката и отдолу се виждат едни бели пластмаси с кабели в тях.Трябва да дам снимка, за да се види кой точно е, но днес нямах нерви да снимам.

OБАЧЕ, появи се странен проблем. С този IRIS http://picbg.net/img.php?file=79fa55a99868dce8.jpg не иска да работи, работи само с големия като този http://bmw.bazzi.biz/images/anleit/radi ... D_MIDG.jpg
По-интересното е, че при колега, който е с големия борд, малкият работи, а при мен става само големият.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Мечтае да кара: BMW М5

Re: От BMW Reverse RDS към BMW Business CD RDS?

Мнение от bobixaka » 13 Фев 2013, 1:32

Здравейте колеги,
може ли някой да качи инструкциите от страница 1 с по-добро качество, защото едва се виждат, много размазани са.
Искам да си сложа PHILIPS Business CD с IRIS 22SY686/23R. Онова гадното кабелче на IRIS-а отзад как да го вържа?
Наистина ли трябва да го връзвам за комфорт модула зад жабката?
Жиците по цвят така ли?
Става въпрос за това шантаво кабелче:
Изображение
Това влиза в дисплея на радиото отзад и свършва с отрязани жици :)
38876

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobixaka » 15 Фев 2013, 1:34

Здравейте,
намерих това из нета: http://www.gavandkel.co.uk/PDFs/2710EN.PDF
Моля ви, ако някой знае кой кабел по цвят на тази букса на кой пин отговаря от самата букса, да сподели :)
Опитвам се да свържа същата букса в колата ми, но кабелите са различни, отрязани са и не знам кой къде да закача по комфорт модула и бушоните.
Ако разполагам с информацията за това кой пин на кой цвят кабел отговаря и съответно къде да се върже, ще мога да си пусна Business CD -то в колицата.
При прочитането на инструкцията разбрах кой кабел по цвят къде се връзва, обаче цветовете на тая букса не отговарят на цветовете на моята букса и затова искам да ги напасна :)
Това е моята самоделна букса:
Изображение
38876

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 15 Фев 2013, 11:18

Няма нужда да възрваш кабелите по упътването, защото трябва да разглобиш 1/4 от колата. Аз навремето го правих така, защото все още никой не го беше правил и следвах упътването....Колко невеж съм бил преди 5г :mhihi:

Тази букса за MID/IRIS можеш да я привържеш към кабели със същия цвят. Всички ги имаш на буксата за радиото и става за 5мин. ;)

Имаш 5 кабела, които са:

лилав/бял - аксесоарен "+"
червен/жълт - постоянен "+"
кафяв/черно - маса
бял/сив/жълт - iBUS
сив/червен - подсветка на бутоните

Както ти казах, и 5-те кабела ги имаш на буксата за радиото, просто се закачи за вече съществуващите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobixaka » 15 Фев 2013, 11:56

Мерси много колега!
аз вече си поиграх и закачих всички жици по цвят, но не на радиото, а на климатроника :)
Имам абсолютно същата букса, която захранва управлението на климатроника :)
единствено остана да вържа I-Bus кабела, който остана невързан.
но проблема е че цвета е различен. На касетофона има I-BUS който е с тези три цвята, които каза. Но на буксата такива цветове няма :)
Мисля, че I-Bus на кабела е само бяло и жълто, но не съм сигурен. Ще пробвам да го закача тоя бус на другия на ЦД-то който е трицветен и ще видим дали ще тръгне :)
Ще кача снимки на операцията после :)
38876

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobixaka » 15 Фев 2013, 16:55

mad_presley написа:Няма нужда да възрваш кабелите по упътването, защото трябва да разглобиш 1/4 от колата. Аз навремето го правих така, защото все още никой не го беше правил и следвах упътването....Колко невеж съм бил преди 5г :mhihi:

Тази букса за MID/IRIS можеш да я привържеш към кабели със същия цвят. Всички ги имаш на буксата за радиото и става за 5мин. ;)

Имаш 5 кабела, които са:

кафяв/черно - маса
бял/сив/жълт - iBUS

Както ти казах, и 5-те кабела ги имаш на буксата за радиото, просто се закачи за вече съществуващите.

Между другото, буксата, която имам, тази която свързва долния панел е отрязана от другата кола и има не 5, а 10 кабела и цветовете са коренно различни от тези на радиото :)
38876

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobixaka » 17 Фев 2013, 22:40

Здравейте,
Искам да помоля някой ако знае, да сподели на този кабел:
Изображение
Коя жица по цвят на кой ПИН отговаря на буксата тук:
Изображение
Трябва ми да знам, защото ползвам такава букса, но с други цветове на кабелите и искам да ги напасна, за да заработи най-сетне тоя IRIS в колата ми.
38876

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-E39; Yamaha R6 /06

Мнение от Toni E36 » 02 Мар 2013, 3:46

bobixaka написа:
mad_presley написа:Няма нужда да възрваш кабелите по упътването, защото трябва да разглобиш 1/4 от колата. Аз навремето го правих така, защото все още никой не го беше правил и следвах упътването....Колко невеж съм бил преди 5г :mhihi:

Имаш 5 кабела, които са:

кафяв/черно - маса
бял/сив/жълт - iBUS

Между другото, буксата, която имам, тази която свързва долния панел е отрязана от другата кола и има не 5, а 10 кабела и цветовете са коренно различни от тези на радиото :)

Добре колеги сега като е направено и са привързани въпросните кабели за тези на радиото на мястото на стария Reverse RDS нямам ето тази букса или кабел какво да направя ??
BMW_Business_CD_e39_EU_BP9272_6512-6900604_7649272042_040_44-.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
0895600722

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobixaka » 16 Мар 2013, 17:50

Здравейте съфорумници,
искам да ви кажа, че е изключително сложно, почти невъзможно преминаването от този касетофон:
Изображение
към това СД:
Изображение
или което и да е друго бизнес CD.

При включване на буксата, CD-то свирва за 30сек. и спира. Дисплея отдолу не може да тръгне по никакъв начин, както и да го свързвате.
Единственият начин, за който съм чувал само, но не съм виждал, е да се програмира комфорт модула на колата да работи със CD, което нямам идея кой и къде може да го направи. Отключвали се някакви настройки, но ако някой знае кой може да го направи или как става, моля да сподели.
Аз се отказах да се занимавам вече с тази глупост. Изкарах си AUX на касетофона и си слушам MP3 от телефона и си свири перфектно.
С купуването на този кабел: 65129405409
http://www.gavandkel.co.uk/PDFs/2710EN.PDF
38876

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 16 Мар 2013, 18:15

bobixaka написа:Здравейте съфорумници,
искам да ви кажа, че е изключително сложно, почти невъзможно преминаването от този касетофон:

Това е елементарно, просто или не си прочел темата добре или нещо не си върал както трябва.
Както е писано по-назад в темата, CD-то ако е направено за големия дисплей (MID) не тръгва на малкия (IRIS). Ти сигурен ли си, че това което си взел си е било комплект от другата кола или просто е събрано?

ПредишнаСледваща

Назад към E39