Включване на габарит при отключване

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Re: Включване на габарит при отключване

Мнение от totopz » 22 Фев 2011, 1:22

По принцип нямам много опит с микроконтролерите, но са ми интересни и от тук от там се занимавам с тях. Специално за PIC имам програматор, който може да програмира общо взето всички разпространени PIC-ове. За писането на самата програма от microchip (производителите на PIC) имат програма MatLab (май така се казваше) и с нея става работата.

Аз за релета до сега не съм се замислял...като цяло ми се виждат скъпи. По принцип плавното регулиране на светлината се прави с транзистор. Проблемът е, че трябва да има и някакъв радиатор особено ако се управляват по-мощни крушки като халогени, къси или дълги светлини. А габаритите ги смятам 4 х 5 W = 20 W, което е 1.67 А.

Разрових се малко и разбрах, че във www.comet.bg има доста видове PIC-ове и то на доста добри цени (има по 2-3 лв. бройката).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 22 Фев 2011, 18:09

Колеги виждам, че има доста интерес към темата значително време след пускането й. Замразил съм проекта поради липса на време най-вече. На по-късен етап разбрах, че на различните LCM модули се сетват различни байтове за отделните светлини, т.е. не може да се направи нещо универсално и просто - може да се направи универсално и сложно :) (но такива разработки има вече). Не съм се отказал да работя в тази насока, но съм софтуерен програмист и електрониката ми е просто хоби с което се занимавам рядко.

P.S. Виждам, че сте се насочили към обикновена електроника - винаги може да се направи с релета и прости управляващи вериги, но парадигмата на LCM модулите в E39 и моделите нагоре е да управлява светлини изцяло по електронен път чрез IBUS цифрови команди.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 22 Фев 2011, 18:21

Така е по iBus е най-добре да се направи, но е сложна работата там.

Gemar - като прави тестовете по iBus забеляза ли дали при отключване на колата по iBus-а идва нещо? Т.е. може ли да по iBus-а да се хване кога се отключва или заключва колата?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gemar » 22 Фев 2011, 18:29

Дам разбира се.. как мислиш, че е направено в клипчето с моята кола. Помня, че пристигат 3 команди и аз се хващам за една от тях, но не помня коя е.. трябва да си прегледам кода и ще кажа - мисля, че всеки ключ се идентифицира с различно ID и май за командата от ключа който държа в ръцете си се хванах или за командата за отключване на вратите. Както и да е, има тригер на event-а за хващане, следващата стъпка е да се направи контролера така, че да слуша за поне 10ms 'тишина' по шината за да прати команда на LCM-а иначе рискуваме да провалим я команда за отключване, я някоя друга (не знам дали е важно, но по спецификация е така).
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 22 Фев 2011, 18:42

Гледах някакви схеми, които показваха, кои модули са закачени към iBus-а и не видях нищо за централното за това се чудих ти как си го направил и дали и централното говори по шината.

Виждам, че си разгадал как работи iBus-ът. Аз позачетох тук там, но не разбрах най-важното - има ли нещо като master модул, който казва кой кога да говори или всеки модул говори когато си поиска и няма общ, който да ги командва?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gemar » 22 Фев 2011, 22:35

Всеки модул се грижи сам за "ефира" Тодоре, но IKE-то примерно е вързано и към K-BUS и към D-BUS и то работи като рутер и рутира част от съобщенията в I-BUS-а. Но хайде да не пълним темата с офтопик, че не е приятно за колегите, а аз не съм пускал ICQ от месеци - намери ме в Skype (пратил съм го на ЛС) и ще ти разкажа там щом имаш мераци.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 22 Фев 2011, 22:57

Добре получих ти съобщението.

Но според мен нямаше нищо лошо да дискутираме нещата в темата. Така в нея ще се сабере достатъчно техническа информация за iBus-а, която според мен е много оскъдна особено на български.

Потребител
Аватар

Мнение от vasko_perihan » 13 Юни 2012, 0:30

Нека и аз се включа в темата макар и малко късно тази вечер като се прибирах забелязах че ми премигват ангелските очи подобно на клиповете в youtube но не при отключване,а при подаване на контакт и спират след 3 сек. преди го нямаше това премигване,но онзи ден се рових в БК и явно не знам как съм го пуснал от там.Някой ако знае нека сподели.Благодаря

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 LCI 530D

Мнение от wenss » 13 Юни 2012, 10:36

Привет колеги.
Преди време на предишната си кола си бях взел и монтирал сам ето този модул - http://proparts.bg/category/517/modul-s ... ashti.html - като си го бях свързал на габаритни + халогенни светлини-вършеше ми идеална работа.Питам се сега дали би могло да го монтирам и на сегашната си кола-530Д е39 2003г. като преди си го бях свързал на ключа за превключване на светлините?

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 13 Юни 2012, 12:21

wenss написа:Привет колеги.
Преди време на предишната си кола си бях взел и монтирал сам ето този модул - http://proparts.bg/category/517/modul-s ... ashti.html - като си го бях свързал на габаритни + халогенни светлини-вършеше ми идеална работа.Питам се сега дали би могло да го монтирам и на сегашната си кола-530Д е39 2003г. като преди си го бях свързал на ключа за превключване на светлините?

Сегашната ти кола си го има по рождение , след като загасиш колата , дръпваш светкавицата и фаровете остават запалени за 30сек-1 мин.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 13 Юни 2012, 14:40

Не на всички е39 е отключена екстрата "Send me to home"
От настройките на алармата се прави !
:duel:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Юни 2012, 15:26

vasko_perihan написа:Нека и аз се включа в темата макар и малко късно тази вечер като се прибирах забелязах че ми премигват ангелските очи подобно на клиповете в youtube но не при отключване,а при подаване на контакт и спират след 3 сек. преди го нямаше това премигване,но онзи ден се рових в БК и явно не знам как съм го пуснал от там.Някой ако знае нека сподели.Благодаря

Ако си с допълнително слагани, неоригинални очички е нормално да ти премигват, просто не си обърнал внимание. Ако си с оригинални не знам, но такава опция няма колата. Освен ако някой не се заеме да я програмира или с отделен модул но не е лесна работа.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 LCI 530D

Мнение от wenss » 13 Юни 2012, 18:17

nightdriver написа:
wenss написа:Привет колеги.

Сегашната ти кола си го има по рождение , след като загасиш колата , дръпваш светкавицата и фаровете остават запалени за 30сек-1 мин.

Златен си...оказа се,че е точно така както го казваш.
А дали има и начин след като се отключи колата отново да светнат???

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Мечтае да кара: BMW М5

Мнение от bobixaka » 10 Фев 2013, 2:47

Днес аз си го направих по Old School хамалския начин :)
1. Реленце на 12V
2. Малко жица.
3. Връзвам релето на кабела за интериорното осветление на модула зад жабката (Кабела е ЧЕРВЕН със СИНЯ лента, много си приличат с един друг, който е с виолетова лента, трябва да се внимава с него, да не се объркат, не знам за какво е, но даваше постоянен ток 12V.)
4. Маса за релето си взимаш от където си поискаш по ламарините или от кафявия кабел на модула, той е маса.
5. Сваляш си пластмасата на таблото (3 винтчета отгоре, еврейски и няколко винтчета зад махагоновите лайснички под таблото)
6. Връзваш прекъсвача на релето за ЧЕРНИЯ кабел на копчето (режеш черния кабел и го правиш да минава през релето)
7. Прекарването на кабела от таблото до жабката е малко кофти работа, трябват тънки ръце и търпение :)
8. ВАЖНО! релето трябва да не е в режим на "даване на контакт" при включване, а обратното - да изключва, да прекъсва връзката при подаване на ток.
NOTE: Системата е малко обратна, всички нормални копчета като ги щракнеш или врътнеш правят контакт и подават напрежение, а тези за фаровете и габаритите са наопаки - като ги врътнеш, прекъсват контакта :)

Недостатък: Когато слизате от колата ще ви пищи зумера за да ви предупреждава, че сте си забравили включени фаровете, защото те вече са свързани с интериорното осветление, а то светва когато загасите колата, когато то светне - Agnel Eyes-а и стоповете светват :):):)

Предимства: Не давате излишни пари за разни глупави модули, за майстори и за какво ли още не :)
Цялата процедура струва 2-3лв :)
38876

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d
Мечтае да кара: дълго и безаварийно колицата.

Мнение от nakoye » 16 Мар 2013, 16:23

Колега, така няма ли опасност да изгорим лайт модула?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39