Включване на габарит при отключване

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520i

Re: Включване на габарит при отключване

Мнение от E36-Power » 07 Окт 2010, 20:20

gocho_ написа:Мисля ,че тука е местото да питам:
Колко консумация има 1 "angle ayes"
колко Вата ....и защо започва да свети за изгоряла габаритна крушка ?
как го отчита компа на колата- кое влиае /съпротивлние или какво/ и т.н. !?
:dunno:

Колега ако можеш да уточниш какъв е angel eyes-a (оригинален или CCFL), за да получиш коректен отговор. Все пак ще опитам да помогна. Ако ти е оригинален "еинджъла" консумира ток в зависимост от това каква крушка си сложил (4W, 10W). Akо ти е CCFL незнам точно колко консумира, но би трябвало да пише на трафчето , което го пали. Също така уточни кое и къде свети. Да предположим , че свети борд компютъра , но досега не съм чул да свети на борда за изгорял габарит. Ако е изгорял габарита светва мигача. Слагал съм и CCFL на доста BMW-та и не светва за грешка или каквото и да било.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 07 Окт 2010, 20:26

10w е моята крушка на габарита. Не знам как е в БГ, но тук в Германия се сменя цялата фасунга.
Не искам много, искам всичко!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
Мечтае да кара: Колело

Мнение от Sivako » 07 Окт 2010, 22:48

Gari_82 написа:10w е моята крушка на габарита. Не знам как е в БГ, но тук в Германия се сменя цялата фасунга.

То по принцип така е по добре, но ние тук крушките сменяме :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 08 Окт 2010, 3:20

Ние сменяме направо БМВ то :lol: Колкото до въпроса на колегата, ами да цялата се сменя на запад...Ама има ибей и т.н Сложи ЛЕД крушки, яко е, отколкото нажежаема...Консумацията им е 2 ампера. P=U.I, U е винаги 12 В.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 08 Окт 2010, 12:34

E36-Power написа:
gocho_ написа:Мисля ,че тука е местото да питам:
Колко консумация има 1 "angle ayes"
колко Вата ....и защо започва да свети за изгоряла габаритна крушка ?
как го отчита компа на колата- кое влиае /съпротивлние или какво/ и т.н. !?
:dunno:

Колега ако можеш да уточниш какъв е angel eyes-a (оригинален или CCFL), за да получиш коректен отговор. Все пак ще опитам да помогна. Ако ти е оригинален "еинджъла" консумира ток в зависимост от това каква крушка си сложил (4W, 10W). Akо ти е CCFL незнам точно колко консумира, но би трябвало да пише на трафчето , което го пали. Също така уточни кое и къде свети. Да предположим , че свети борд компютъра , но досега не съм чул да свети на борда за изгорял габарит. Ако е изгорял габарита светва мигача. Слагал съм и CCFL на доста BMW-та и не светва за грешка или каквото и да било.

Аз съм колега с е46 ... на моите габарити пише 5W
питам : ако се сложи повече - примерно няколко диода и консумацията надмине 5W :dunno: (с афтърмаркет диоди свети таблото)
Питам ,за да не си правя проби по колата, че тия компютри ... :censored:
интересно ми е какво мога да вържа на фасунгата на габарита (повече/по-малко) с ква консумация за да не ми показва чек за изгоряла крушка и т.н. :dunno:
:duel:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E36-Power » 09 Окт 2010, 13:07

Незнам с точност колко консумира един светлодиод, но със сигурност не би трябвало да надхвъля 5W, а и никъде не пише по тези китайци. Въпроса е само да не показва грешка на таблото , но съм взимал такива , на които има съпротивление , което отчита наличието на крушка и всичко си е ОК. Иначе диодите не правят затвотена верига и мисля , че колкото и да сложиш ако са без съпротивление все ще си свети.Ако се слага CCFL не показва грешка , но при контакт на автомобила без да са запалени габаритите, "очите" премигват неколкократно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 09 Окт 2010, 14:55

E36-Power написа:Незнам с точност колко консумира един светлодиод, но със сигурност не би трябвало да надхвъля 5W, а и никъде не пише по тези китайци. Въпроса е само да не показва грешка на таблото , но съм взимал такива , на които има съпротивление , което отчита наличието на крушка и всичко си е ОК. Иначе диодите не правят затвотена верига и мисля , че колкото и да сложиш ако са без съпротивление все ще си свети.Ако се слага CCFL не показва грешка , но при контакт на автомобила без да са запалени габаритите, "очите" премигват неколкократно.

Това ме интересува- колко е консумацията на 1 диод и преимерно
Питам за обикновенните диоди дето са по 3V
колко трябва да се навържат за да не свети ЧЕК...
Или пък колко ома да е съпротивлението ако има успоредно вързани ?!?!?

За премигване на ринговете - виж в Е46 подфорума
Има DIY за схема дето оправя това премигване.
:duel:

Потребител
Аватар
Кара: Като побъркан...
Мечтае да кара: BMW E36 M3 3.2
Детайли за колата: Нямам думи...

Мнение от S54Tuning » 30 Окт 2010, 0:37

А ето този ефект как може да се постигне :censored: http://www.youtube.com/watch?v=pssh5pTHL7c голяма маниа е така бавно да си светкат габаритите.И ако е вазможно какво ми трябва да се направи ангелите на е36 да светкат така?
Не караи по-бързо от колкото може да лети твоя ангел пазител...

Потребител
Аватар
Кара: Е39 523i Touring

Мнение от ERNEST » 02 Ное 2010, 20:56

колега до къде стигна с проекта. чакаме с нетърпение модула
Във Форума на ФОРД има 2 теми - ПРОБЛЕМИ и ПРОДАВА!!!

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи
Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо
При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E36-Power » 20 Фев 2011, 22:23

Решението е с един модул , който го продава колегата Babuna (малко стана като реклама)
Принципно модула е направен за халогените, но може всеки да си го върже където пожелае (габарит, къси, дълги)
Свързването не е трудно и си има грамотна схема. Кофти в случая е , че ще свети само отпред габарита , който иска да го върже на Ейнджъла. Може да стане да светне и отзад, но трябва да се поиграе повечко с разни диоди, но пък става много добре.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 21 Фев 2011, 2:11

Някой пробвал ли е да върже някакъв модул, който директно захранва габаритите (или крушките на фаровете) без да минава през LCM модула?

Това, което го искате изглежда много лесна задача за обикновена кола, която няма толкова електроника. Но в случая не ми е ясно ако се подаде ток примерно на габаритите дали LCM модулът няма да се шашне.

Иначе на теория за направата на модул, който да пали габаритите при отключване са нужни:
- някакъв микропроцесор - 5 - 20 лв.
- стабилизатор на 5 волта - май е под 1 лв.
- по як транзистор - 1.5 - 2 лв.
- няколко съпротивления - те са по 5 стотинки бройката
- няколко кондензатора - 0.50 - 1 лв.
- платка - 1 - 2 лв.
- кутия в която ще се сложи модулът - 1 - 2 лв.
- евентуално кристал за микропроцесора - 1 - 1.50 лв.

Не ми е ясно и как точно работи централното заключване и по какъв начин може да му се хване сигналът и да се разбере дали се отключва или се заключва колата. Иначе другото е лесно. Даже може да се направи габаритите да се палят и да гаснат бавно като интериорното осветление.

А това, което сте коментирали за връзване към iBus-а е далеч по-сложно за изпълнение, а и по-скъпо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E36-Power » 21 Фев 2011, 8:45

Аз не съм толкова навътре със схемите и платките и заради това залагам на готов продукт. Ако някой може да направи нещо по въпроса и сподели ще е добре.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 21 Фев 2011, 13:53

Вързването към И буса далеч не е по сложно, а и няма смисъл да си правим сами платката, тъй като се продават готови релета за време, които управляват големи токове, и са на доста приемлива цена...
Но защо от мигачите трябва да се взема сигнал, по добре е от централното заключване. Кво да се шашка ЛЦМ, ако се подаде напрежение, слагаме по един обикновен диод на кабелите към него, а си работим директно към енджъла или фаровете.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 21 Фев 2011, 15:50

За iBus-а според мен е доста по-сложно - трябва първо да се направи схема, която да разделя приеманите от изпращаните данни по iBus-а, после трябва да се разгадава iBus протокола и чак тогава може и да се направи нещо работещо.

Релета за време може да има готови, но микропроцесорът дава много по-голяма свобода на действие. С реле имаш само свети/не свети. Не можеш да накараш крушките да светят примерно на 70% или плавно да угасват и да се палят.

За LCM-а с диод може и да стане, но хич не са ми ясни жиците по колата и къде може да се върже човек спокойно между LCM-а и габаритите.

За централното нямам никаква идея. Това може би някой който се занимава с аларми ще го знае.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 21 Фев 2011, 23:20

Колега микроконтролера с какво го програмираш с какво му пишеш ладер,иначе идеята е интересна може да се направи с две изходни релета с отворен и затворен контакт за пълно разделяне на лайт модула от управляваната крушка.И аз съм си мислел за святкане на габарити и халогени при отключване но щях да го правя само с релета и датчик за осветеност и отпадане на габаритите и халогените с отваряне на врата.Но с модулчето ще стане много интелигентно с някъв малък pic16.... и има една много готина интегралана схемичка която се вързва към изходите на микроконтролера и от там комутира маса към всички релета а ако искаме да се увеличава и наамалява светенето ще трябва малко по сложен ред на действия и допълнителни елементи
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39