Камера за обратно виждане
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
Re: Камера за обратно виждане
Цъ, явно нещо съм се заблудил. Нещата не опират само до навигационния компютър.
Вчера сложих МК4 на МК2 система и на пръв поглед всичко изглеждаше добре, докато....не оставих колата да заспи. Накратко, ако се смени само навигационния компютър с нещо различно от МК2, трябва първо да се влезе в ТВ меню и след това няма проблеми след изгасяне на мотора, но до момента в който колата заспи (след 15 до 30 мин.), докато с МК2 след всяко изгасяне на колата трябваше да се влиза в ТВ меню.
Явно проблема си е в ТВ модула. Ще пробвам да му флашна фирмуеръра с такъв от ТВ за 16:9 и ще пиша какво е станало.
@Georgi, със сигурност ТВ модула ти е от система с МК2, щом го имаш този проблем. Я влез в менюто на телевизия и виж имаш ли опция да избираш м/у 4:3 и 16:9!
Вчера сложих МК4 на МК2 система и на пръв поглед всичко изглеждаше добре, докато....не оставих колата да заспи. Накратко, ако се смени само навигационния компютър с нещо различно от МК2, трябва първо да се влезе в ТВ меню и след това няма проблеми след изгасяне на мотора, но до момента в който колата заспи (след 15 до 30 мин.), докато с МК2 след всяко изгасяне на колата трябваше да се влиза в ТВ меню.
Явно проблема си е в ТВ модула. Ще пробвам да му флашна фирмуеръра с такъв от ТВ за 16:9 и ще пиша какво е станало.
@Georgi, със сигурност ТВ модула ти е от система с МК2, щом го имаш този проблем. Я влез в менюто на телевизия и виж имаш ли опция да избираш м/у 4:3 и 16:9!
mad_presley написа:.....
Това е много вероятно!Не съм срещал опция да избирам вежду 16/9 и 4/3
- tngeorgiev
- младши ентусиаст
-
mad_presley написа:Цъ, явно нещо съм се заблудил. Нещата не опират само до навигационния компютър.
-

E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
- ICHIBAN
- младши ентусиаст
-
- Кара: е61-530da-05г.
Колеги,от известно време камерата ми вече не се включва когато дам на задна,екрана става тъмен и това е.Камерата я имам от повече от година и досега нямаше грижи.Постепенно започнаа не всеки път да се включва когато дам на задна и от около месец изобщо не работи.Пробвах с друга камера и с нея е същото.Кабелите които минават през гумения маншон са добре изолирани за да не се закъсат от отварянето и затварянето на бъгажника.Казвам го понеже ще ме питате първо за тях.Дайте идеи къде може да е проблема?Или някой с подобен да подскаже как го е отстранил евентуално.Мерси
И да се гордея и да не се гордея,
все съм си българин,така че по-добре
да се гордея.
все съм си българин,така че по-добре
да се гордея.
- Ivo Georgiev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 5er-Reihe
Щом екрана става черен камерата не работи или видео сигнала не стига до тунера. Пробвайте другата камера да я включите направо в тунера. Ако пак става така явно проблемът е в него
- SteveSR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E70 4.0D
- Детайли за колата: E70 4.0D '12
tngeorgiev написа:mad_presley написа:Цъ, явно нещо съм се заблудил. Нещата не опират само до навигационния компютър.
-мк2 дава 16/9, в комбинация с тв модул ако има 16/9 -всичко е точно с тв и/или с камерата )) бирите са от мен ако на колега не му върви камерата с мк2 и 16/9 екран..имам мк2 за тест в сф
Извинявайте колеги, но нещо не разбрах, разясни ли се най-накрая мистерията или.....
SteveSR

- alexsch
- ентусиаст
-
- Кара: на бира и кебапчета
- Мечтае да кара: М6-ца кабрио
и аз имам едно питане за камерите.
значи защо като съм на задна и имам образ в екрана като си пусна габаритите или фаровете и образа получава леки смущения? едни линии, които вървят хоризонтално през екрана. не е болка за умиране, ама все пак....
освен това нощем е много зле положението. уж моята се води, че става и на тъмно, но почти нищо не се вижда....(работят ми фаровете за заден ход)
значи защо като съм на задна и имам образ в екрана като си пусна габаритите или фаровете и образа получава леки смущения? едни линии, които вървят хоризонтално през екрана. не е болка за умиране, ама все пак....
освен това нощем е много зле положението. уж моята се води, че става и на тъмно, но почти нищо не се вижда....(работят ми фаровете за заден ход)
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner
- sandoo
- Потребител
-
- Кара: BMW E46 320d
- Мечтае да кара: M5
Здравеите колеги направих всичко по описания начин сьс пиновете и свьрзах камерата директно но образа постоянно трепти . Някои има ли идея от какво става така?
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
sandoo написа:Здравеите колеги направих всичко по описания начин сьс пиновете и свьрзах камерата директно но образа постоянно трепти . Някои има ли идея от какво става така?
Да не си взел камера която е с PAL режим, камерата за задно виждане трябва да е NTSC за да предава на видео вход-а предназначен за камера, или да не си я включил на AV-входа на тунера.
Ако си я включил на правилното място, пробвай да я включиш на AV-входа, ако предава добре, значи камерата ти е PAL.
- sandoo
- Потребител
-
Добавих пин 13, 14 вьв бялата букса и 17 пин на синята камерата ми е (Сензор на камерата: цветен CMOS OV7950, 1/4"
Резолюция: NTSC 656 x 492 пиксела) подходяща ли е ?
Резолюция: NTSC 656 x 492 пиксела) подходяща ли е ?
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Щом е NTSC, значи става, да не би да си объркал и да си разменил 13-ти и 14-ти пин за видео сигнала.
13-ти е +, а 14-ти е - (маса)
13-ти е +, а 14-ти е - (маса)
- sandoo
- Потребител
-
Колега 13 ми е маса ,а 14 ми е видео вход а от пин 17 подавам минус и камерата се включва но неможе да стабилизира образа ,може ли някой да даде схема на тв модула?
- sandoo
- Потребител
-
Нали идеята на тези пинове е да се изведе AV вход не те разбирам при първия ти отговор в който ми казваш да закача камерата на av входа аз я закачам към пиновете които съм извел аз ли бъркам нещо
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Колега, тв-тунера има два видео входа, един за камера и един за DVD плеър примерно.
Първоначално ти казах, да размениш входовете, понеже единия видео вход е в PAL режим, а другия е в NTSC, ако включиш камерата в грешен режим, ще трепти.
От написаното по горе, стана ясно, че камерата ти е каквато трябва, и си я вързал на правилното място(13/14 пин), но си объркал поляритета на свързване на видео сигнала.
На 13-ти крак, вкарваш видео сигнала от камерата(Signal), а на 14-ти крак е масата на видео сигнала(Gnd).

Първоначално ти казах, да размениш входовете, понеже единия видео вход е в PAL режим, а другия е в NTSC, ако включиш камерата в грешен режим, ще трепти.
От написаното по горе, стана ясно, че камерата ти е каквато трябва, и си я вързал на правилното място(13/14 пин), но си объркал поляритета на свързване на видео сигнала.
На 13-ти крак, вкарваш видео сигнала от камерата(Signal), а на 14-ти крак е масата на видео сигнала(Gnd).

- sandoo
- Потребител
-
Здраейте дано неставам досаден
обърнах поляритета на камерата и картината пак трепти пробвах и с друга камера ефекта беше същия. Искам да питам дали да не пробвам в пин 15 според една схема която гледах и там дават ,че е някакъв видео вход.