Свети ЧЕРВЕНА лампа на маслото !РЕШЕН!!!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 525d
Мечтае да кара: сгодни женици

Свети ЧЕРВЕНА лампа на маслото !РЕШЕН!!!

Мнение от poklonnik » 15 Яну 2010, 10:56

Здравейте пичове,имам (мисля) голям проблем ,но да започна от начало:

Колата е М52В20 96-то лето на 273000 км ,минал съм към 30 000км , маторя за км си (според мен )е в повече от добро здраве,тих, без паразитни шумове ,разход на масло от смяна до смяна около 1 л. ,не пуши ,върви прилично ,на диагностика е 6 и т.н...

Като я купих колата преди около 2г.момчето ,от който я купих ме увери ,че е сменил масло и филтри ,доверих му се след бърза проверка на въздушния и климатичните и минах около 7000 км без проблем и дойде време за смяна на маслото ......и от тук се почна с проблема ...

Смених маслото с некъв МОБИЛ 10/40 ,беше лято и в едно задръстване на клима на тихи обороти след около минимум 1-2 часа работа на мотора почна да премигва лампата на маслото червената. При увеличаване на оборотите с около 100 лампата загасваше мигновенно и така до следващата смяна ,която беше преди 2 седмици .

Сега вече лампата свети до около 2000 оборота и нагоре гасне ,това се случва след като стигне работна температура.
Другото което ме притеснява е ,че сутрин на студен мотор много яко изтропват повдигачите ,но за не повече от 5 секунди ,и при подаване на газ на по голяма скорост се чува един шум като на аванс :shock:

Четох доста в търсачката и много от решенията на проблема се оказва датчика на маслото, обаче при мене май не е той имайки в предвид цикличността на лампата.
Какво да очаквам ? От къде да почна ?Къде да замеря налягането , че питам в няколко сервиза и нямат манометър
Та така с мойта сага малко дълга ,но исках максимално ясно да обясна проблема и симптомите
Последна промяна poklonnik на 30 Яну 2010, 20:02, променена общо 2 пъти
e-30 forever

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0D

Re: Свети ЧЕРВЕНА лампа на маслото !

Мнение от CHUKANSKI » 15 Яну 2010, 11:00

маслото кадето си го сипал да не е някав ментак,и да тормози маслената помпа!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от poklonnik » 15 Яну 2010, 11:02

CHUKANSKI написа:маслото кадето си го сипал да не е някав ментак,и да тормози маслената помпа!

ми наливно БМВ 10/40 от дару
e-30 forever

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от miroalpina » 15 Яну 2010, 11:33

колега тва е кофти , ходи замери параметрите на маслената помпа , и ако са в нормите е кофти че май да не са биелните лагери там треа да отвараш мотора

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от poklonnik » 15 Яну 2010, 11:42

miroalpina написа:колега тва е кофти , ходи замери параметрите на маслената помпа , и ако са в нормите е кофти че май да не са биелните лагери там треа да отвараш мотора

а ше го отварям един мотор е хилядатина лева ,но не това е проблема ,може ли да са лагери при положение ,че нищо не тропа и не харчи масло :confused:

въобще някой чул ли е за тоя мотор да е хвърли маслена помпа :?: аз не съм ,и може ли маслената помпа да се износи ,тя не спира ли завинаги
e-30 forever

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0D

Мнение от CHUKANSKI » 15 Яну 2010, 11:47

колега маслото ако е добро,най вероятно ще е маслената помпа,ходи я провери и ако е тя я сменяй,после да не правиш целия мотор!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от poklonnik » 15 Яну 2010, 14:06

CHUKANSKI написа:колега маслото ако е добро,най вероятно ще е маслената помпа,ходи я провери и ако е тя я сменяй,после да не правиш целия мотор!

някой знае ли къде могат да я мернат
e-30 forever

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39, 520i 1997
Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG

Мнение от buller » 15 Яну 2010, 22:07

wladio написа:kolega masloto ti e palna boza.tia naliwni diarii sa goliami bokluci.smeni maslito,i ako i togawa sweti hodi na diagnostika.ako iska6 probwai s 15w40

А защо? Каква е ползата да слага минерално масло? Да не кара москвич или Фиат :mhihi:
Провери помпата или самият датчик за дефект.
Ако всичко там е наред - смени маслото пак - сложи например Мотул 6100 10W40 или 8100 5W40 (от официален вносител и бутилирано :idea: ). Тези масла се държат много добре във високи температури на маслото ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 M52
Мечтае да кара: M5

Мнение от i4koo » 15 Яну 2010, 23:20

Здравей колега ,преди около 3-4 месеца същото се случи и на мен с малки разлики .Идва му ред да сменям масло ,предното ми беше БМВ 10 /40 бутилирано ,изхарчих се по 30 лв литъра и така ,но сега в Мкар ми предложиха същото на наливно ,на 14 лв ,слагали го на много модели и било читаво,даже било същото но не в туба а наливно.Сменяме масла филтри и т.н. минавам 200 км и ми присветна лампата червената за секунди ,помислих че датчик.Следващите 500 -600 км ми присветна 2-3 на топъл двигател и ниски обороти.Запазвам час в Мкар за преглед ,обеснявам и диагностики и така ,първо казват датчик ,сменяме го ,струва 20 лв ,след няколко километра пак примигна .Питам да не би да е маслото ,казват че няма как да е това.Реших да сменя още веднъж маслен филтър и филтър за картерни газове и пак същото.Само да подчертая че лампата примигва 1-2 за на 500-600 км,понякога и изобщо за същия пробег.Отивам пак в Мкар ,мислим умуваме ,маслена помпа отпадна ,почти невъзможно казват ,оставаше за сменя маслото и да замеря налягането ,първото не направих и до сега ,и за наляганет това трябва да стане в момент когата свети лампата ,ако има разлика в налягането тогава трябва да се хване .Това в моя случай наяма как да стане ,защото пак казвам става 1-2 за секунда на 500-600 км.И досега си карам така , минал съм 6000 км и мисля след 2000 да сменя маслото с друго и тогава ще си проличи дали ще сменяме двигател :D И без това чакат на склад 523 и 528 :yes: П.П и при мен като не е палена 3-4 дена ми притракват повдигачите , на 250 хилиляди километра е ,М52 Б20 ,един ванос ,като сменя маслото ще пиша :driving:
Нищо лично ,Просто бизнес !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 16 Яну 2010, 13:01

Пределите на един бензинов двигател като пробег със нормална работа по учебник го дават 300-350 хил км... което много зависи от самата експлоатация и поддръжка... след това между триещите се части които се смазват чрез демферен слой на маслото хлабината е по голяма, губи се налягането в маслената магистрала, самата маслена помпа след такъв пробег и тя е износена и двигателя се нуждае от ремонт... Имайте предвид, че новите двигатели се карат с масло 5/40 или 0/40... щом вашия вече с 10/40 започва да си губи налягане на маслото имате голям луфт в черупковите лагери т.е. на коляновия вал основни и биелни и на разпределителните валове... друг е въпроса, ако имате проблем с маслената помпа- нагнетателните елементи, които в случая са от типа с зъбни колела и самия клапан контролиращ налягането...
Показателите за състоянието на двг са компресия на цилиндрите и налягане на маслото!!! вече има и нов метод - дино стенд, обаче мощността зависи и от настройките за които следи електроника ;) , за това пак казвам най добре си е механичния начин налягането, да играе манометъра...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 16 Яну 2010, 15:24

i4koo написа:Здравей колега ,преди около 3-4 месеца същото се случи и на мен с малки разлики .Идва му ред да сменям масло ,предното ми беше БМВ 10 /40 бутилирано ,изхарчих се по 30 лв литъра и така ,но сега в Мкар ми предложиха същото на наливно ,на 14 лв ,слагали го на много модели и било читаво,даже било същото но не в туба а наливно.Сменяме масла филтри и т.н. минавам 200 км и ми присветна лампата червената за секунди ,помислих че датчик.Следващите 500 -600 км ми присветна 2-3 на топъл двигател и ниски обороти.Запазвам час в Мкар за преглед ,обеснявам и диагностики и така ,първо казват датчик ,сменяме го ,струва 20 лв ,след няколко километра пак примигна .Питам да не би да е маслото ,казват че няма как да е това.Реших да сменя още веднъж маслен филтър и филтър за картерни газове и пак същото.Само да подчертая че лампата примигва 1-2 за на 500-600 км,понякога и изобщо за същия пробег.Отивам пак в Мкар ,мислим умуваме ,маслена помпа отпадна ,почти невъзможно казват ,оставаше за сменя маслото и да замеря налягането ,първото не направих и до сега ,и за наляганет това трябва да стане в момент когата свети лампата ,ако има разлика в налягането тогава трябва да се хване .Това в моя случай наяма как да стане ,защото пак казвам става 1-2 за секунда на 500-600 км.И досега си карам така , минал съм 6000 км и мисля след 2000 да сменя маслото с друго и тогава ще си проличи дали ще сменяме двигател :D И без това чакат на склад 523 и 528 :yes: П.П и при мен като не е палена 3-4 дена ми притракват повдигачите , на 250 хилиляди километра е ,М52 Б20 ,един ванос ,като сменя маслото ще пиша :driving:

я пак си помисли за датчкика ? :conf: или говорим за различни ..
Номенклатурен номер : 12617508002
Описание : ЦLNIVEAUSENSOR
Ед.цена (с ДДС) : 278.00 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 16 Яну 2010, 21:17

LUCIFER'S написа:Пределите на един бензинов двигател като пробег със нормална работа по учебник го дават 300-350 хил км... което много зависи от самата експлоатация и поддръжка... след това между триещите се части които се смазват чрез демферен слой на маслото хлабината е по голяма, губи се налягането в маслената магистрала, самата маслена помпа след такъв пробег и тя е износена и двигателя се нуждае от ремонт... Имайте предвид, че новите двигатели се карат с масло 5/40 или 0/40... щом вашия вече с 10/40 започва да си губи налягане на маслото имате голям луфт в черупковите лагери т.е. на коляновия вал основни и биелни и на разпределителните валове... друг е въпроса, ако имате проблем с маслената помпа- нагнетателните елементи, които в случая са от типа с зъбни колела и самия клапан контролиращ налягането...
Показателите за състоянието на двг са компресия на цилиндрите и налягане на маслото!!! вече има и нов метод - дино стенд, обаче мощността зависи и от настройките за които следи електроника ;) , за това пак казвам най добре си е механичния начин налягането, да играе манометъра...

6 цилиндров 2 литров двигател не може да се замине толкова бързо. Шийките на лагерите са в пъти по големи от един тези на една 1,3 литрова бензинка. Ако няма проблеми по мазилната система и маслото се сменя редовно и не се тормози този двигател има ресурс минимум 6-700 000км след това отива за основен ремонт. Кофти масла, и лоша подръжка скъсяват този преиод.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 17 Яну 2010, 9:55

i4koo написа:Здравей колега ,преди около 3-4 месеца същото се случи и на мен с малки разлики .Идва му ред да сменям масло ,предното ми беше БМВ 10 /40 бутилирано ,изхарчих се по 30 лв литъра и така ,но сега в Мкар ми предложиха същото на наливно ,на 14 лв ,слагали го на много модели и било читаво,даже било същото но не в туба а наливно.Сменяме масла филтри и т.н. минавам 200 км и ми присветна лампата червената за секунди ,помислих че датчик.Следващите 500 -600 км ми присветна 2-3 на топъл двигател и ниски обороти.Запазвам час в Мкар за преглед ,обеснявам и диагностики и така ,първо казват датчик ,сменяме го ,струва 20 лв ,след няколко километра пак примигна .Питам да не би да е маслото ,казват че няма как да е това.Реших да сменя още веднъж маслен филтър и филтър за картерни газове и пак същото.Само да подчертая че лампата примигва 1-2 за на 500-600 км,понякога и изобщо за същия пробег.Отивам пак в Мкар ,мислим умуваме ,маслена помпа отпадна ,почти невъзможно казват ,оставаше за сменя маслото и да замеря налягането ,първото не направих и до сега ,и за наляганет това трябва да стане в момент когата свети лампата ,ако има разлика в налягането тогава трябва да се хване .Това в моя случай наяма как да стане ,защото пак казвам става 1-2 за секунда на 500-600 км.И досега си карам така , минал съм 6000 км и мисля след 2000 да сменя маслото с друго и тогава ще си проличи дали ще сменяме двигател :D И без това чакат на склад 523 и 528 :yes: П.П и при мен като не е палена 3-4 дена ми притракват повдигачите , на 250 хилиляди километра е ,М52 Б20 ,един ванос ,като сменя маслото ще пиша :driving:

Погледни си виското... може то да е за смяна, а не двигателя. ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 17 Яну 2010, 12:24

bera написа:6 цилиндров 2 литров двигател не може да се замине толкова бързо. Шийките на лагерите са в пъти по големи от един тези на една 1,3 литрова бензинка. Ако няма проблеми по мазилната система и маслото се сменя редовно и не се тормози този двигател има ресурс минимум 6-700 000км след това отива за основен ремонт. Кофти масла, и лоша подръжка скъсяват този период.

може, по простата причина, че в Е39 си е зор за 150 коньовия мотор, показател е и разхода на гориво... доближава се до това на 3000 кубиковия. Не искам да споря, но за бензинов двигател и то 2000 кубика на това купе 600 700 хил, са много. това е пробег за дизел... по ще съм съгласен че този мотор, ще каталяса на 450хил мах. говоря за нормална поддръжка и нормално каране, а не палачорщина и тийнеджърски тормоз. и като казвам каталяся, това ще рече, че ще плачи за ремонт...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 M52
Мечтае да кара: M5

Мнение от i4koo » 17 Яну 2010, 14:24

Feanor написа:

Погледни си виското... може то да е за смяна, а не двигателя. ;)

Колега ,какво общо има между виското и лампата на маслото :dunno:
Нищо лично ,Просто бизнес !

Следваща

Назад към E39