Внос от Австрия

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Внос от Австрия

Мнение от broker » 01 Май 2007, 22:12

Здравейте - след няколко седмици ще се прибираме от австрия и искам да си внеса колата в БГ.

Искам да Ви попитам каква е процедурата по вноса, какви документи ми трябват и какво трябва да се плаща - пътен данък, акциз, разни други такси? Къде се плащат тези такси? Колата е 530д от 99г.

Аз имах намерение да я вкарам с австрийски номера (за да ми важи каското), но ми казаха че трябва да съм я отрегистрирал от австрия преди да я регистрирам в БГ, това так ли е или мога и след като и сложа БГ номера да я отпиша от Австрия?

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Re: Внос от Австрия

Мнение от CheGevara » 02 Май 2007, 7:41

broker написа:Аз имах намерение да я вкарам с австрийски номера (за да ми важи каското), но ми казаха че трябва да съм я отрегистрирал от австрия преди да я регистрирам в БГ, това так ли е или мога и след като и сложа БГ номера да я отпиша от Австрия?

Не може да регистрираш кола в две държави едновременно. В БГ (както и навсякъде) искат оригиналните документи както и документ, че колата е отписана от съответната държава, които остават в КАТ и ти получаваш български.

МОжеш да направиш следното:
закарай колата с австрийски номера. Върни се в Австрия и я отпиши и тогава прати ориг. документи в БГ.

Потребител
Аватар

Мнение от Аудио » 02 Май 2007, 16:45

Документите, които ще ти трябват са: големият и малкият талон на колата и договор за покупко продажба или фактура за покупка на автомобила.

Акциза се заплаща на границата и за автомобили до 150 KW е равен на броя киловати по 35 лв. Т. е., в твоя случай 135 KW по 35 лв. = 4725 лв.

Преди да регистрираш колата в БГ (в КАТ), трябва да направиш "Гражданска отговорност", като в зависимост от застрахователната компания, за мотори над 2500 куб. см. варира от около 180 лв. до около 230 лв.

Пътният данък се заплаща чак след като регистрираш колата в КАТ, сложат ти БГ-номера и получиш талона за регистрация. За автомобил над 110 KW се изчислява като на всеки киловат се плаща по 1,23 лв. и получения резултат се умножава по коефициент 1,5 за това, че колата е между 5 и 14 годишна. Т. е., в твоя случай: 135 KW по 1,23 лв. = 166,05 лв. Умножено по 1,5 = 249,08 лв.

Останалото са по-дребни (двуцифрени) сумички, едната от които е за митнически манифест (записване на колата в регистрите на БГ) и друга подобна за номерата в КАТ.

После, ако и правиш "Каско", ще трябва да се сложи задължително (застрахователите го искат) аларма, в случай, че си няма фабрично такава! От 120 докъм 150 е елементарна аларма (а по-скъпа не ти и трябва!)

И накрая и каското - грубо 1000-1300 лв. и си готов. :D

Потребител
Аватар

Мнение от broker » 03 Май 2007, 13:26

Благодаря Ви за инфото! Бяхте ми много полезни!

Назад към E39