Грешка с датчик разпр. Вал ИНПА 65

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E39 М52 520i 150 к.с. 98г.
Детайли за колата: единичен ванос

Грешка с датчик разпр. Вал ИНПА 65

Мнение от Lyubo90 » 14 Апр 2026, 23:08

Здравейте на всички, имам въпрос/проблем с моята е39-ка м52 единичен Ванос. Грешка ИнПА 65 датчик разпределителен вал. От около 2 седмици излиза грешката само при топъл мотор , при студен мотор пали и работи без проблем. Живи данни Ок, няма грешки, когато се стопли колата и достигне работна температура… ИНпа спира да чете и дава грешката. Трия я и идва веднага. Когато изстине колата, няма проблем. Когсто се появи грешката, двигателят започва да не работи добре ч, няма мощност, тресе, трудно набира, но не гасне. Нямам проблем с паленето: пали, да може би върти 4 пъти, вместо само 2 ч, но пали винаги, независимо дали е топла или студена. Не намерих оригинален датчик, затова купих на Хела, същата работа, купих на валео карах 150 км без проблеми и сега пак грешката. Отидох и в сервиз, за да проверят и те дали пък аз не бъркам, но и те това видяха и казаха, да търся оригинален датчик. Мисълта ми е, дали може да е нешо друго, преди да тръгна да търся оригинален нов 230€. От какво друго би могло да е, пак казвам: само на топъл мотор, при студен няма проблем. Да кажа, че преди около 4 години съм рециклирал Ваноса: нов ремонтен комплект с втулката, лагерчвта, шайби и уплътнения, зацепване и както си му е реда. Досега не е имала проблем. Викам да не съм го зацепил като хората ама 4 години колата върви супер. При Тест с инпа на соленоида и Ваноса реагира и веднага започва да работи неравномерно двигателя, тоест соленоида и Ваноса работят. Моля за съвети идеи какво може да е. Намирам се в Пловдив. Ако някой може да помогне, най- малкото да пробва с някой работещ датчик разпр. Вал дали пак ще хвърли грешка и ако да , да знам че не е от датчика, а ако с работещ пак ми я даде, да знам да търся оригинален. Мога да дам още информация и снимки ако трябва. Благодаря предварително.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: Грешка с датчик разпр. Вал ИНПА 65

Мнение от Lenco » 15 Апр 2026, 21:46

99% от проблема на датчика на разпределителния вал на М52 е паднала изолация на кабелите под маншончето на буксата, ако пазиш оригиналния, погледни.
Другия проблем е, че рядко става афтърмаркет датчик, който да работи, пробвано.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 325ci 2002
Мечтае да кара: ///M3
Детайли за колата: m54b25

Мнение от Radeon » 16 Апр 2026, 1:02

Откачи датчика на коляновия вал и ако не запали търси оем датчик разп вал, ако запали значи датчика си работи :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Апр 2026, 7:02

И двата датчика колянов вал и разпред вал са напълно еднакви индукционен тип. Генерират сигнал само при преминаване на металния зъб през полето на датчика . Параметрите на този сигнал могат да се проверят единствено с осцилоскоп по време на работа . Датчика може да не е прекъснат и да работи но в определен момент поради температура обороти напрежение на инсталация или нещо друго сигнала подаван от датчика не се приема за "правилен" от DME . Това което може да се направи е да се провери хлабината между датчика и шайбата на разпр вал , тя трябва да бъде 1мм или по малко ..0.8мм . Всяко увеличение на хлабината дори с десети от милиметъра променя сигнала който датчика генерира . По принцип тази хлабина се фиксира от корпуса на самия датчик , когато не е оригинален твърде верроятно да има разлика в хлабината . Ако е увеличена се коригира . Другото което може да се провери е самата инсталация и буксата под колектора за корозия и изправност на линията до DME . И третото проверка с осцилоскоп формата на сигнала от датчика при различни режими студен и топъл двигател и сравнение с референти стойности .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Назад към E39