Е39 ксенонови фарове с проблем

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525d ,2001г.

Е39 ксенонови фарове с проблем

Мнение от vesoyanev2011 » 10 Сеп 2024, 20:40

Здравейте! :wave:

Карам от доста години Е39 525д,2001 и от известно време имам проблем с управлението на ксеноновите фарове.
Фаровете са явно ретрофит,някой е правил доработки.
Изчетох доста теми по въпроса,както и прегледах някои четежи.
За моят модел би трябвало да имам два датчик-кантара на предна и задна ос,както и модул А53(LWR)
към ,който отиват сигналите от двата сензора.
Обаче при мен има само един датчик-кантар на задната ос(HELLA) и няма отделен модул А53(LWR)
Сигнала от датчика на задната ос отива директно в лайт модула,който е модел LCM III A LWR.

Фаровете са оригинални на HELLA и винаги при даване на контакт се движат нагоре- надолу,обаче при движение или
при промяна на товара в багажника няма никаква автоматична регулировка.
Датчикът ми е за смяна,но е по различен от оригиналният и за момента не успявам да го намеря.С осем пина е,
но на практика се използват само 3 пина,както е при оригиналният датчик.Буксата към датчика е оригинална на BMW,но жилата на кабела са с различни цветови кодове спрямо това което е в схемите за Е39.

Гледах колата с INPA и съответно имаше грешка за прекъснат кабел към датчик-кантара.В последствие се оказа,
че причината е в датчика(имаше вода и корозия по платката).

Има ли възможност за преглед на живите данни от този датчик с INPA,след като нямам отделен модул A53(LWR)?

Доста търсих ,но не можах да намеря модел кола ,на който да съществува система с един датчик...

Как трябва да действа системата с един датчик в сравнение с тази с два датчика?
Какви са разликите между двата типа системи и въобще от каква кола са били взети частите и са били сложени на моята?

Благодаря предварително на отзовалите се! :clap:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Е39 ксенонови фарове с проблем

Мнение от vesoyanev2011 » 17 Ное 2024, 19:58

Здравейте!
След доста търсене мистерията взе да се разбулва. :lol:

Оказва се ,че имам инсталиран оригинален ретрофит кит за системата за автоматично регулиране на височината на ксеноновите фарове.
Този ретрофит е само с един датчик на задният мост.

Датчикът е с номер :63120010307

Понеже е ретрофит се оказва,че е много труден за откриване втора употреба и все още не мога да го намеря.

Та въпросът ми е дали този датчик може да се замени примерно с подобен датчик с номер:37146784696 или 37146784697?

Знам ,че присъединителните букси са различни и ще трябва да се заменят,като въпросът ми е кой кабел на кой пин ще трябва да се монтира?
Някой дали може да даде съвет?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vesoyanev2011 » 20 Ное 2024, 10:13

Здравейте,колеги!: :wave:

В крайна сметка се оказва,че датчика за който говорих няма заместител.
Намерих инструкции на BMW за инсталиране на ретрофита на ксеноновите фарове за Е39 и Е38.

E39_Xenon.zip

E38_Xenon.PDF

Темата се изчерпа.Благодаря на всички които помогнаха! :clap:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 02 Дек 2024, 17:51

Тази тема ме удря право в емоциите :D

При мен системата е оригинална, с двата кантара - от известно време левия фар пада до най-долно положение, а десният стои в някакво никакво положение и вечер пак нищо не виждам, а скапаните фарове ги рециклирах неотдавна и по принцип светят..

Чак се чудя да видя кои букси отговарят за моторчетата и да ги извадя и ръчно да ги настроя докато стигна до тях..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 23 Фев 2025, 18:02

drifty написа:Тази тема ме удря право в емоциите :D

При мен системата е оригинална, с двата кантара - от известно време левия фар пада до най-долно положение, а десният стои в някакво никакво положение и вечер пак нищо не виждам, а скапаните фарове ги рециклирах неотдавна и по принцип светят..

Чак се чудя да видя кои букси отговарят за моторчетата и да ги извадя и ръчно да ги настроя докато стигна до тях..

Някакво развитие по въпроса? При мен положението е същото, но на Е53. Десния свети ниско долу, но се движи при контакт. Левия свети на място, но пък не помръдва… Това е от няколко месеца, преди това всичко беше наред. Фаровете съм ги рециклирал лично, сложих биксенон лупи, нови стъкла, регулирах ги и до скоро се радвах на хубави фарове. Започва да ме дразни този проблем и ще взема да изключа машинките за регулиране, ще ги настроя и ще си карам. Обаче ще че дразни да знам, че имам тази система, но е неработеща.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 01 Мар 2025, 16:12

Не съм ги пипал, колега. Като сменях зимните гуми се мъчих да разкача кантарите да видя да не са "забили" и да се раздвижат, но без успех, не помръдват буксите". А ми е студено сега да си играя да човъркам и съм го оставил за по-топло време.

При мен се появи този проблем след като колата стоя 2-3 месеца без да се кара, преди това се е случвало няколко пъти да забият муцуна фаровете, но след 1-2 паления се оправяха. Сега са постоянно в долно положение, дори май левия вече и не се калибрира дори преди да падне ниско долу..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 05 Мар 2025, 16:42

Аз онзи ден реших проблема. Оказа се, че буксата на машинката за регулиране на левия фар е откачена. Сложих я на място и сега са на еднаква височина и се движат нормално при палене.
Като идея можеш да погледнеш кантарите през инпа - стойностите им трябва да са около 2V и при разклащане на колата да си променят стойностите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 18 Мар 2025, 10:14

Благодаря, ще го имам предвид!
Изображение

Назад към E39