BMW e39 520i M52b20 - смяна съединител

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: Dodge Charger 67""

BMW e39 520i M52b20 - смяна съединител

Мнение от beseech » 18 Юни 2019, 7:21

Здравейте днес ще ви покажа смяна на съединител на БМВ е39.
Изображение
Първо окачам кабелите на акумулатора. Гаечен ключ 13мм.
Изображение
Това се вижда когато вече съм демонтирал корите.
Изображение
Тук развивам двете гайки 13мм на помпата на съединителя също съм откачил и буксата на датчика за задна предавка.
Изображение
Демонтирам изпускателната сисмета и щита над нея за много по добър достъп до кардана и висящия лагер.
Изображение
Развивам болтовете на гуменото каре и висящия лагер за да може да отстраня кардана от скоростната кутия. Болтовете и гайките на кардана са 18мм, а на висящия лагер 13мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Демонтирам и скоростния лост от кутията, бутам пина нагоре и издърпвам наляво. Някой път заяжда зверски. Другия лост просто махам зегерката и издърпвам лостчето.
Изображение
После демонтирам болтовете на стартера два броя.
Изображение
Изображение
Демонтирам и останалите болтове седем - осем броя, има и едно малко болтче 10мм което е задължително да го развия ако искам да сваля скоростната кутия. Има още шест болта 13мм който държат стойката на кутията.
Изображение
Изображение
Изображение
Това вече е съединителя който трябва да сменя.
Изображение
Със съединителя демонтирам и маховика за да видя състоянието на семеринга на коляновия вал под него.
Изображение
Изображение
След като смених семеринга превантивно, монтирах обратно маховика който стегнах с 120Nm и осигурител за резби. Болтовете бяха 18мм.
Изображение
Тук съм монтирал и центрирал новия феровод диск със притискателя който съм стегнал с 32Nm.
Изображение
Монтираме всичко по обратния път и ако всичко е наред с 300км отиваме до магазина за бира. :) Това е цялата процедура. Чао и до следващия път. :bchug: :bchug: :bchug:
Нов Блог за ремонт и облужване на всички видове автомобили https://mechanicus89.blogspot.com/

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Re: BMW e39 520i M52b20 - смяна съединител

Мнение от Dyakov » 18 Юни 2019, 8:52

Браво за труда, постарал си се. Само бих добавил при тази процедура смяна на трите семеринги на скоростната кутия, направляващия лагер и обезмасляване и почистване на всичката гняс.
П.П. И аз се каня всеки път като правя нещо да снимам и да качвам после, но нямам нерви и време обикновено да се занимавам. Поздрави и продължавай! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: Dodge Charger 67""

Мнение от beseech » 22 Юни 2019, 22:05

Имам 2 3 кутий заради теб ще направя специална тема как се сменят семерингите на кутията :) Дори ще я пусна за продаване после :bchug:
Нов Блог за ремонт и облужване на всички видове автомобили https://mechanicus89.blogspot.com/

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Мнение от Dyakov » 24 Юни 2019, 12:43

Мисля, че също ще е полезно за колегите, ако го направиш. :yes:

Назад към E39