Проблем с климатика на 530Д е39
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с климатика на 530Д е39
Здравейте колеги,
От 4 месеца имам е39 530д ръчна кутия '99год. 184 коня.След като я купих постепенно със затоплянето на времето започнах да забелязвам зачестяването на проблем с климатика,който не мога да обвържа с никакви обстоятелства и зависимости освен външната температура и по-конкретно жегата.
Проблема е следния- Независимо от ръчен или автоматичен режим на управлението на климатроника,зададените градуси или обороти на вентилатора,компресора тръгва когато си иска и за колкото време иска,след което изключва и повече не включва до другата студена сутрин или гасене и изстиване на автомобила (в някои случаи-не всеки път).Системата е с 3-пиновата перка и до момента са направени следните неща:
-Пробвани 3 различни управления на климатроника-без резултат,закупено и сменено четвърто с абсолютно същия парт номер.
-Сменен компютър на двигатела-същия парт номер и модификация
-Сменен пресостат
-Направена проба с нова перка на радиатора на климатика- без резултат и върната старата
-Прозвънена инсталация от управлението на климатроника до ЕКУ на мотора и от управлението до компресора
-Замерено съпротивление и консумация на бобината на компресора - R=5 Ohm I=3A
-Измити радиатори
-Сменен температурен датчик на мотора
-Проверена неколкократно за количество фреон-има колкото трябва.
-Пробвано с друг датчик външна температура,въпреки че моя има адекватни показания.
Когато реши да тръгне и да работи-духа доста студено и няма аномалии докато в един момент не реши да изключи.Стойностите в ИНПА са в норма абсолютно всички датчици са с адекватни показания-този за температурата на радиатора в купето,за температурата на въздуховодите,вътрешната температура също е адекватна и реална с обстановката.В момент когато тръгне датчиците променят стойностите си,пресостата вдига постепенно налягане,увеличава си и оборотите на перката и в следващия момент изключва без никакви признаци за нередности,грешки или други отклонения и не включва повече до следващото палене,отключване-заключване на колата или лунно затъмнение.
Ще съм благодарен ако някой даде идея,има предложение или съвет.Ако някой пък е имал такъв случай и знае конкретно откъде е проблема ще си платя да го оправи,само да се свърши тая мъка вече,че си намразих колата.
От Варна съм,не е проблем да дойда и до друго населено място в близост.
От 4 месеца имам е39 530д ръчна кутия '99год. 184 коня.След като я купих постепенно със затоплянето на времето започнах да забелязвам зачестяването на проблем с климатика,който не мога да обвържа с никакви обстоятелства и зависимости освен външната температура и по-конкретно жегата.
Проблема е следния- Независимо от ръчен или автоматичен режим на управлението на климатроника,зададените градуси или обороти на вентилатора,компресора тръгва когато си иска и за колкото време иска,след което изключва и повече не включва до другата студена сутрин или гасене и изстиване на автомобила (в някои случаи-не всеки път).Системата е с 3-пиновата перка и до момента са направени следните неща:
-Пробвани 3 различни управления на климатроника-без резултат,закупено и сменено четвърто с абсолютно същия парт номер.
-Сменен компютър на двигатела-същия парт номер и модификация
-Сменен пресостат
-Направена проба с нова перка на радиатора на климатика- без резултат и върната старата
-Прозвънена инсталация от управлението на климатроника до ЕКУ на мотора и от управлението до компресора
-Замерено съпротивление и консумация на бобината на компресора - R=5 Ohm I=3A
-Измити радиатори
-Сменен температурен датчик на мотора
-Проверена неколкократно за количество фреон-има колкото трябва.
-Пробвано с друг датчик външна температура,въпреки че моя има адекватни показания.
Когато реши да тръгне и да работи-духа доста студено и няма аномалии докато в един момент не реши да изключи.Стойностите в ИНПА са в норма абсолютно всички датчици са с адекватни показания-този за температурата на радиатора в купето,за температурата на въздуховодите,вътрешната температура също е адекватна и реална с обстановката.В момент когато тръгне датчиците променят стойностите си,пресостата вдига постепенно налягане,увеличава си и оборотите на перката и в следващия момент изключва без никакви признаци за нередности,грешки или други отклонения и не включва повече до следващото палене,отключване-заключване на колата или лунно затъмнение.
Ще съм благодарен ако някой даде идея,има предложение или съвет.Ако някой пък е имал такъв случай и знае конкретно откъде е проблема ще си платя да го оправи,само да се свърши тая мъка вече,че си намразих колата.
От Варна съм,не е проблем да дойда и до друго населено място в близост.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Re: Проблем с климатика на 530Д е39
Също както описваш преди години само, че на Опел в компресора има един клапан който по същия начин заради него правеше тоя клапан изтърваше и двете налягания се изравняваха, другото е, че системата има дехидратор, от който също може да прави такива номера, с презареждане може да се оправи да изсмучат ако има влага, но ти пък си го презареждал..
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
Въпроса е, че изобщо не си пуска изхода (12в) от управлението към бобината на компресора.Когато му задам принудително активиране през ИНПА тръгва всеки пък и работи докато не прекратя теста.
Забравих да спомена, че и пресостата е нов.
Забравих да спомена, че и пресостата е нов.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Koлега като се прибера, на компа имам един pdf файл за системата на климатика и топлото в е39 ще го постна да го огледаш и да го дадеш на някой еладжия... По спомен май беше ihka.pdf, някой от старите колеги може също да го има, може и във форума да го има също...
Виж от тоя линк какво ще се изтегли http://bimmer.uplink.ca/ref/Tab5-IHKA-E39.pdf
Виж от тоя линк какво ще се изтегли http://bimmer.uplink.ca/ref/Tab5-IHKA-E39.pdf
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
Чел съм пдф-а колега, а за майсторите- още не съм случил на кадърен който да има идея или изобщо да иска да приеме колата да я прави. Единственото за което мога да се хвана в пдф-а е,че в моя случай на база стойностите от датчика за налягане се забранява пускането на компресора- ако налягането е прекалено ниско или прекалено високо, но колко точно трябва да е за да го приеме за добра стойност не пише. А и при положение, че системата не е работила с дни понякога и е заредена с точно количество газ, дори и да има някъде запушване няма как за няколко дни да не изравни налягането още повече като тръгне си работи добре климатика.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Във PDF-a прочетох, че при смяна на управлението, новото трябва да бъде кодирано. Това вярно ли е и ако да, как става? Защото и аз съм сменял управления във връзка с друг проблем, без резултат.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Предполагам това е задължителна процедура при монтажа на чисто ново управление,а аз слагам втора употреба и абсолютно същия проблем си стои без признаци на промяна.Доколкото виждам колеги въртят управления на поразия заради счупени бутони,неработещи дисплеи и т.н. и ме съмнява всеки път да кодират,но това е моя теза а и не съм запознат с процедурите по кодиране при БМВ. Тук вече завиваме в друга посока и ще се радвам някой колега да сподели опит кодирал ли е, в какво и как се състои кодирането и кога е необходимо,също така и мога ли по някакъв начин да видя причината за спирането на изходното напрежение към компресора.Това се случва в следствие на някой показател или комуникация според мен, но не от датчик,защото няма визуализиран показател който да е извън норми.Имам ИНПА и Иста-Д, но дотук не са ми били особено полезни.
7 мнения
• Страница 1 от 1