На газ клати обороти на празен ход - 528i

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e60 3.0 218 hp

На газ клати обороти на празен ход - 528i

Мнение от radik » 24 Мар 2017, 16:40

Здравейте колеги :D
Да Ви запозная с един казус, с който се занимавам вече година и нещо.
Проблема на моята 528i с газов инжекцион е следния - на празен ход клати оборотите в диапазон 50 - 100 оборота, но само на газ. Като изключим това всичко друго е ОК - върви чудесно, харчи към 15 на 100 в София, превключва нормално и т.н. На бензин не клати оборотите или ги прави толко леко, че явно не ги усещам.
На диагностика при газаджии не излизат проблеми или натрупани грешки.

Насочиха ме към паразитен въздух и понеже се съмнявах във филтъра на каатерните газове (въпреки че е сменян преди около 30к км.) го смених, заедно с маркучите към него. Проблема остана с клатенето на оборотите на празен ход.

Лулите и свещите са на около 10К км. – NJK, които излизат по ВИН. На диагностика на колата няма грешки (правена е при колега от форума)

1. Според Вас каква е възможността една от свещите да е дефектна/проблемна от самото начало (спукана керамика примерно)?

2. Зачетох се по други форуми (на други марки) и там често споменават вакуум маркучи и като цяло паразитен въздух.
Може ли да ме насочите къде по мотора и около него да търся евентуално сцепен маркуч на вакуми, паразитен въздух и т.н.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Re: На газ клати обороти на празен ход - 528i

Мнение от dan-dam » 24 Мар 2017, 17:02

Винаги ли го прави на газ, или само докато е студена? Изпарителя в какво състояние е, на колко години и на колко километра е?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Мар 2017, 18:08

radik написа:Здравейте колеги :D
Да Ви запозная с един казус, с който се занимавам вече година и нещо.
Проблема на моята 528i с газов инжекцион е следния - на празен ход клати оборотите в диапазон 50 - 100 оборота, но само на газ. Като изключим това всичко друго е ОК - върви чудесно, харчи към 15 на 100 в София, превключва нормално и т.н. На бензин не клати оборотите или ги прави толко леко, че явно не ги усещам.
На диагностика при газаджии не излизат проблеми или натрупани грешки.

Насочиха ме към паразитен въздух и понеже се съмнявах във филтъра на каатерните газове (въпреки че е сменян преди около 30к км.) го смених, заедно с маркучите към него. Проблема остана с клатенето на оборотите на празен ход.

Лулите и свещите са на около 10К км. – NJK, които излизат по ВИН. На диагностика на колата няма грешки (правена е при колега от форума)

1. Според Вас каква е възможността една от свещите да е дефектна/проблемна от самото начало (спукана керамика примерно)?

2. Зачетох се по други форуми (на други марки) и там често споменават вакуум маркучи и като цяло паразитен въздух.
Може ли да ме насочите къде по мотора и около него да търся евентуално сцепен маркуч на вакуми, паразитен въздух и т.н.

След като проблема е само на газ, трябва да се търси в газовият инжекцион, защото запалителната система е обща и за двете горива. По принцип може да се хване и коя е проблемната газова дюза.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 24 Мар 2017, 20:58

Здравейте,
Да не уточних - прави го след като като подмине 60-70 градуса и танам....един вид в работна температура за мотора.
Изпарителтя е нов на има няма 2 000 км. и е голям е за 250 коня.
Преди около 5 000 км. е сменена едната тройка инжектори, не знам поради каква причина - преценка на газаджиите.

Забравих да спомена в първия пост, че проблема не е постоянен, но преобладава около 90%. Има дни, в които всимко е нормално, но са рядки.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 535i e39

Мнение от spitfire924 » 28 Мар 2017, 7:04

Дюзите какви са? Марка, омове , скорост. Диаметър, налягане на изпартеля. Ако са бавни дюзите може да не могат да дозират достатъчно добре горивото и от това да клати, също ако са разпробити грешно с различни диаметри. Съощо газта капризна е към проблеми в запалителната система. Някоя бобина може да ти прави проблем. Газовата с ОБД ли е?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 29 Мар 2017, 14:23

spitfire924 написа:Дюзите какви са? Марка, омове , скорост. Диаметър, налягане на изпартеля. Ако са бавни дюзите може да не могат да дозират достатъчно добре горивото и от това да клати, също ако са разпробити грешно с различни диаметри. Съощо газта капризна е към проблеми в запалителната система. Някоя бобина може да ти прави проблем. Газовата с ОБД ли е?

Колега на нито един въпрос не мога да ти отговоря хахаахах :shock:
знам, че изпарителя го сменях с по - голям. За дзите никаква идея.
Изображение

Назад към E39