Въпроси около инсталация за заден капак при смяна:

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Въпроси около инсталация за заден капак при смяна:

Мнение от intention » 15 Ное 2016, 12:59

Здравейте, колеги!
На моето комби 520 1997ма задни капак е ръждясал доста точно по ръба - Явно събира вода като повечето комбита между бронята и самия капак.
Както и да е - намерих си същия цвят капак и сега преди да започна демонтажа на стария и монтажа на "новия" се хвърлих в едни размисли:

Инсталацията на "новия капак" е отрязана, оставен е достатъчен аванс да се напаснат кабелие и да се запоят и сега идват въпросите:
Дали има как да изтегля инсталацията и да набутам кабелите от стария капак в новия? Предполагам че няма как да стане заради конекторите за стоповете - доста са широки и няма да минат през каналите.

АКо няма как да си ползвам старата инсталация директно, кое е по-добре:
Вариянт 1) Режа си кабелите, инсталацията от "новия капак" запоявам към тази която излиза от купето?

Вариянт 2) Режа конекторите към стоповете, машинки и т.н. на моята стара инсталация да прекарам кабелите и после само слагам на ново конекторите?

Капака който купих е необорудван - т.е. само ламарина и тук там кабели.
Трябва да си прехвърля машинки брави за заключане стъкло и всичко необходимо.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525i

Re: Въпроси около инсталация за заден капак при смяна:

Мнение от ivo86 » 16 Ное 2016, 16:49

Да не мислиш,че от БМВ слагат капака с инсталацията и после кабелите в купето и тн... Загледай се в буксата ще видиш,че се разглобява. Преди 3 седмици правих това упражнение на X-a ми. успех.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от intention » 20 Ное 2016, 1:54

Благодаря колега!

Ще започна с махането на инсталацията по "новия" капак.
Така ще имам идея какво да направя при свалянето на стария капак :)
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мноого черно Е28

Мнение от BRAAT » 21 Ное 2016, 10:21

Лесно излиза старата инсталация. А и стъклото не се сваля. То е на отделни панти и си остава на колата. Като го отвориш стъклото, горе до пантите ще видиш болтовете които държат капака към пантите.
Успех, дано съм помогнал с нещо

Изпратено от моят A0001 с помощта на Tapatalk
SHARK-а му е майката!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от intention » 24 Ное 2016, 0:19

Колега поста ти е супер на място, благодаря за което, но за жалост малко късно дойде.

Днес си играх почти цял ден. Без да бързам.
Махнах отрязаната инсталация на "новия" капак, полезно упражнение се оказа понеже после докато свалях нещата от моя капак се ориентирах много по-бързо.

Стъклото не го махах, видях че се държи на собствени панти.
Откачих инструментите и започнах да свалям малко по малко болтчетата по пластмасовите кори - виждат се с просто око.
След това страничните тапи на пластмасите мисля че бяха по 3 на страна, след това горната пластмасова кора. Свалят се триъгълните панелчета с крушките на стоповете.
Махайки големия пластмасов панел трябва да се внимава с две неща - плафончето в долния ляв ъгъл и капачката, която свързва механизма за отварянето през дръжката. При внимателно сваляне на панела се виждат как да се махнат.

Механизма за заключването се държи а 3 болта.
Машинката за задържане на стъклото в затворено положение също на 3 и тази за централното също на 3бр.
От тук вече след като кабелите са свободни внимателно се изваждат гумените тапи, през които минават двата снопа кабели от ляво и от дясно. След това бавно се издърпват като внимавате да не огъвате прекомерно и да не счупите крачетата на някоя букса понеже често се заклещват в отворте на капака.
Капачките на пантите на които се държи капака са с по 2 малки черни болта.
След тях се свалят зегерките на щифта който държи пантата и амортисьора. След зегерките се избиват самите щифтове. На пантите има по 2 гайки които се развиват с голям женски torx 20 или 22 нещо такова.

Надявам се да съм обяснил що-годе разбираемо кое какво и как за да е по-лесно.

Тук идва и моето удряне на камък.
След цялата тая процедура при опитите за сваляне на самия капак някакси натиках ушите на пантите, които влизат в амортисьрите в положение над самите амортисьори. И сега капака няма нито отваряне нито затваряне докрай. Някакси трябва да издърпам ушите на пантите и да мога да ги вкарам в леглата на самите амортисьори за да сложа щифтовете.
Надявам се утре с дружни усилия да успея да го оправя, че иначе ми намирисва на рязане на пантите с флекса и търсене на нови панти ...

Ако някой има идея как да го направя това - ще се радвам да пише.
Ако не - надявам се писаниците по-горе да влязат в употреба на някой, ако се стигне до смяна на целия капак.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мноого черно Е28

Мнение от BRAAT » 25 Ное 2016, 1:50

При мен, всичко пасна идеално. Незнам закакво се е получило така. Особено с пантите. Макар че мойта е преди фейса, а капака който ми подариха е от фейсова кола.

Изпратено от моят A0001 с помощта на Tapatalk
SHARK-а му е майката!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от intention » 25 Ное 2016, 14:32

И моята е39ка е преди фейса, а капака е фейсов.
Оправих нещата без проблем.
Ако някой стигне до смяна на капака - мога да помогна + отрязана инсталалция за целия капак - кабели за светлини механизъм за стъклото машинка за централното и т.н.
Всички кабели + букси са налични при мен - не ми трябват.

Назад към E39