m62b35 картерна вентилация

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

m62b35 картерна вентилация

Мнение от E36 320i » 01 Сеп 2016, 9:29

Здравейте,някой може ли да ми каже каква е ролята на Vent pipe от схемата : http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_1537
защото като тръгнах да сменявам мембраната от зад видях,че тръбата липсва,явно и преди това някой е бърникал нещо.Та въпроса ми е каква е ролята на тръбата,как работи и ако продължа да карам без нея какви са последствията?
По-добре корем от бира,от колкото гърбица от работа!

старши ентусиаст
Аватар

Re: m62b35 картерна вентилация

Мнение от PeReZ » 02 Сеп 2016, 11:02

В тази тема има снимки, чрез които ще добиеш представа какво представлява самата тръба и какъв отвор има още в самото й начало (от страната на клапана за картерни газове): http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... -important! (това, че говорят за М60 да не те притеснява, на същия принцип е).

Според мен, отворът е за да може оттам да се стичат събралите се капки масло, идващи с картерните газове, а самите картерни газове да отиват по-близо до дроселовата клапа, откъдето идва въздушния поток.
Идеята е, че иначе газовете щяха да се засмукват само от най-близките цилиндри и това да повлияе на баланса в смесообразуването, понеже все пак говорим за бедни на кислород картерни газове.

Винаги съм си я монтирал на място, когато съм свалял разглобявал или сменял нещо, но иначе залагам на твърдението, че няма да има осезаема разлика или проблем да караш без нея.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E36 320i » 02 Сеп 2016, 13:05

Благодаря за бързия отговор,колега,да те питам и друго : след смяната ( Вайко ) се чува леко свистене,при работещ мотор тръгвам да отвивам капачката на маслото и усещам как ваккум я държи ,с леко усилие я вдигам и свистенето изчезва.Зимата имах 540,на него също смених мембраната и по груб спомен мисля,че го нямаше това свистене след смяната.Как трябва да е ?
По-добре корем от бира,от колкото гърбица от работа!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 02 Сеп 2016, 19:50

Поне при мен като беше заминал клапана за картерните газове имаше този странен вакуум и се чуваше свистене, направо си свиреше :mhihi: като тромпет. Като се отвори капачката за маслото или се извади щеката и спираше този звук. Със смяната на клапана всичко се оправи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 04 Сеп 2016, 11:30

За това се слага само оригинален клапан за картерна вентилация- има доста примери във форума с двойна смяна.

Назад към E39