Размер на предни пружини за 320D '99 с ОЕМ спортно окачване

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Размер на предни пружини за 320D '99 с ОЕМ спортно окачване

Мнение от fleppy » 12 Юни 2008, 2:23

Здравейте, моля някой да ми помогне с едно оказало се доста мъчително начинание.

Колата ми е 320D '99 с фабрично спортно окачване. Фабричното окачване е с амортисьори Боге. Задните амортисьори са ми оригиналните, но предните са сменяни, предишният собственик е сложил Билщайн, които по номера на тях излизат като за стандартно окачване (не спортно).
Та реших да си взема ОЕМ Боге спортни. В онлине каталога на Боге (http://webcat.zf-trading.com/index.asp?LKZ=D&PKW=1&SPR=4&EINSPNR=32,14,1632,1614) излиза само този вид

http://webcat.zf-trading.com/index.asp? ... e_info.asp
Номер: 556 873

Него го дават и за Sportfederung и за M-technics(M-Sportpack II) и за off-road suspension. До тук добре, намерих ги точно тези амортисьри, но като се опитахме да ги монтираме те излизат с около 6 см по-къси от вече монтираните Билщайн. Де факто резултата, е че пружината се натяга на максимум и във всеки момент може да се счупи, което според мен не е нормално. Така и не ги монтирах на колата, върнах си старите Билщайн.

Молбата ми към всички е, може ли някой да ми каже какво точно представляват пружините на ОЕМ спортното окачване за 320D? По-точно - брой навивки и дебелина на пружината (моята е с 4 равномерни навивки, тумбеста в средата). Идеята е да сравня дали този, който е сменял амортисьорите е сменил и пружините, защото ми изглеждат прекалено големи за да се вместят в Боге-то, но пък знам ли. От друга страна не ми се дават 400 лв за 2 нови пружини, които накрая може да се окажат същите като моите.

Допълнителна информация за моите пружини:
4 равномерни навивки
Дебелината не помня много добре, но мисля че беше някъде 16 мм
Черни с 3 оранжеви чертички на долните 3 навивки
На първата навивка (тази отдолу) има надпис - *** BMW **** - на мястото на звездичките има някакви цифри и букви но не се разчитат, тъй като релефа не е много видим. Не се виждат никакви други надписи

Открояващият се надпис BMW ясно говори, че са ОЕМ част на BMW, но няма как да знам дали са от оригиналното окачване или са сменяни.

Другото особено, е че до колкото знам всяка фабрична пружина на BMW се изчислява на базата на конкретното тегло на колата, което пък от своя страна много зависи от конкретните екстри по колата. Така, че е възможно 2 еднакви коли да имат различни пружини, в зависимост от конкретните екстри.

Слави
Аватар

Мнение от © » 12 Юни 2008, 7:22

почти не разбрах какво точно искаш да направиш
или по-скоро се опитваш да го направиш по много труден начин
Сменяй ги общо - пружини и амортисьори за да си сигурен, че всичко ще е наред. Ако нещо не както трябва ще имаш проблеми или с амортисьора или с пуржините. Стандартното спортно окачване е -15 -16мм по-ниско от обикновеното.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 Е46 N42B20; '99 E39 M52B20
Мечтае да кара: ///M

Мнение от Пепинко » 12 Юни 2008, 9:33

Стандартните пружини са еднакви и не зависят от екстрите ;) Амортисьорите, които си взел са за M-Tech и както каза Слави, пружините при тях са по-къси. Наистина не е нормално да ги ползваш със обикновените пружини. Дебелината не знам какво те вълнува, важно е дължината на пружината да пасва с дължината на амортисьора (малко тъпо се изрази, надявам се да ме разбереш). Щом вече си взел тези амортисьори няма как да избягаш от покупката на пружини ;) Успех!
Изображение
Realize..
Real eyes..
Real lies..

Потребител
Аватар

Мнение от fleppy » 12 Юни 2008, 11:33

Това, което ме интересува е - размера на предните пружини на 320D '99 ОЕМ спортно окачване (M-technics).

Проблема е, че предишния собственик е сменил предните амортисьори, но поради незнание или умишлено е сложил Билщайн за стандартно окачване. Сега аз искам да си сложа оригиналните Боге за спортно. Въпроса е, че като ги взех установих, че са доста по-ниски от тези в момента - Билщайн и пружините се натягат прекалено много за да станат на амортисьорите Боге.

Та има 2 варианта:
1. Когато са сменяни предните амортисьори са сменени и пружините.
2. Това са си оригиналните пружини, т.е. пружините не са сменени с амортисьорите.

С удоволствие бих си взел оригинални фабрични пружини за моята кола, но какво да правя ако дойдат същите като сегашните? Ще си дам 400 лв без да имам никакъв напредък.

Следователно - интересуват ме размерите на предните пружини на ОЕМ спортно окачване за BMW 320D '99. Целта ми е да проверя дали моите са същите.

Защо не мога самостоятелно по моите пружини да разбера дали са фабричните или не? Защото не се виждат надписите, вижда се само една част от тях - BMW - т.е. че са BMW, BMW са, но спортни ли са?

@Пепинко
Фабричните пружини наистина зависят от крайното тегло на колата, което зависи от неща като - дали има климатик (това значи допълнително компресор, радиатор, перки, моторчета и такива неща), дали мотора е бензин или дизел (двигателя е различен, а от там и теглото му), дали акумулатора е отпред или отзад, дали има шибидах или няма и т.н. Ако не вярваш може да звъннеш в Камор или Дару да питаш за пружини за е46 и ще видиш че ще те разпитват за всички тези неща (естествено може да дадеш и номера на рамата и да изчакаш 1-2 дни докато направят запитване до немско по е-майл). И накрая ще ти кажат цена - 150 - 200 лв, но описание или размери не знаят.
Както написах в първия пост - амортисьорите ми са както за M-Technics, така и за Sportfederung (не знам каква е разликата) и за off-road suspension (4x4 се има предвид) - един и същи амортисьор и за 3-те окачвания.

Боге-то съм ги върнал, така че не съм се набутал.

Та ако някой е изпуснал връзката, повтарям, интересува ме - размера на предните пружини на 320D '99 ОЕМ спортно окачване (M-technics).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 Е46 N42B20; '99 E39 M52B20
Мечтае да кара: ///M

Мнение от Пепинко » 12 Юни 2008, 16:39

Като височина са еднакви, разликата е в lb. ;) Дори мисля, че каталожния номер е еднакъв.

Хвърли един поглед ТУК
Изображение
Realize..
Real eyes..
Real lies..

Назад към E46