паркинг странично огледало

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

паркинг странично огледало

Мнение от kichuka » 17 Авг 2021, 8:18

Здравейте! Имам е46 комби преди фейслифта 328i 09.1999г . Има ли вариант да се монтира или активира екстрата "падащо" странично огледало на задна скорост. Скоро бях взел едно бмв е39 и тази екстра страшно ми хареса.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: паркинг странично огледало

Мнение от streetz » 18 Авг 2021, 11:01

Само с активиране няма да стане. Стандартно екстрата я има при колите с електрически седалки, предполагам се управлява от някакъв комфорт модул, който върви със салона. Огледалата май също са по-различни от обикновените. Има доста теми в раздела, потърси и ще ти се изясни. Иначе краткият отговор за мен, когато се бях интересувал, беше, че не си заслужава усилията, времето и парите да се направи.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 18 Авг 2021, 21:28

И аз смятам , че не си заслужава . Имам го оригинално и изобщо не го ползвам . То ми показва доста надолу и въобще за нищо не става. Това нещо колко да падне огледалото регулира ли се изобщо ?

Изпратено от моят Redmi Note 8T с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х3(F25) 3.5d, BMW Х3(Е83) 3.0d

Мнение от sorcerer357s » 19 Авг 2021, 9:19

Докато е паднало надолу си го нагласяш и следващия път пада до там, до където си го нагласил. Така мисля, че беше. И аз не я ползвам тая екстра.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 19 Авг 2021, 9:38

sorcerer357s написа:Докато е паднало надолу си го нагласяш и следващия път пада до там, до където си го нагласил. Така мисля, че беше. И аз не я ползвам тая екстра.
Мисля, че не става така както казваш.

Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z4 3.0i & Mini F60 JCW

Мнение от TheFreeRider » 19 Авг 2021, 13:11

Имах я тази екстра на Е39 и в 95% от времето беше изключена, точно защото се смъква прекалено ниско и не виждаш какво има около теб, например при перпендикулярно паркиране. На Ф-сериите се кодира в проценти колко да се смъква и има по-голяма полза, но на Е мисля че не е възможно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 19 Авг 2021, 14:09

една от причините екстрата да върви с памет на седалките е за да може да се запамети колко да се накланя огледалото при паркиране.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z4 3.0i & Mini F60 JCW

Мнение от TheFreeRider » 19 Авг 2021, 15:44

Всъщност е за обратното - за да може да се върне в нормалната позиция, която си настроил преди това. Но ако някой знае как се настройва за Е серии колко да слиза, нека каже, може и аз да бъркам. В крайна сметка може и по чисто физически начин да се ограничи огледалото да не може да слиза много надолу - предполагам моторчетата изключват като усетят голяма съпротива.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 19 Авг 2021, 17:21

nero_ написа:една от причините екстрата да върви с памет на седалките е за да може да се запамети колко да се накланя огледалото при паркиране.

Причината да върви с памет на седалките е да знае докъде точно трябва да се върне огледалото след като е падало. За съжаление май са пропуснали тази функция в тези модели.
Чел съм доста теории за задаване на позиция, до която да пада дясното огледало, но не съм виждал работеща такава.

sorcerer357s написа:Докато е паднало надолу си го нагласяш и следващия път пада до там, до където си го нагласил. Така мисля, че беше. И аз не я ползвам тая екстра.

Когато е паднало пасажерското огледало, бутонът за избиране на огледало, което настройваш, е на позиция "ляво огледало", така че в този момент няма как да настройваш дясното.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 19 Авг 2021, 17:30

ако наклнанянето е фиксирано няма нищо за помнене - 10 стъпки надолу, 10 обратно... какво има да помни?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 19 Авг 2021, 17:32

Имаше в тубата един клип, човека обясняваше как на е90 да се даде до колко да падне. През НЦС самия файл с разширение .trc
И аз си играх с тази опция, но още тогава ми се стори тъпо да ми пада най-долу и реших да си върна нещата както са си. Ако намеря време ще потърся клипа и ще пробвам дали ще се получи на е83 и ще сложа и линк тук, който иска да опита също.

Карам бавно! Стигам Бързо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 19 Авг 2021, 17:34

nero_ написа:ако наклнанянето е фиксирано няма нищо за помнене - 10 стъпки надолу, 10 обратно... какво има да помни?

Няма стъпки, DC мотори са, а не стъпкови. Ползват се потенциометрите за паметта в огледалата, за да знае точната позиция, в която е запаметено да се върне.
Сложиш ли огледала без потенциометри, край на функцията за накланяне на пасажерското огледало и край на паметта на огледалата.

ceco_kd написа:Имаше в тубата един клип, човека обясняваше как на е90 да се даде до колко да падне. През НЦС самия файл с разширение .trc
И аз си играх с тази опция, но още тогава ми се стори тъпо да ми пада най-долу и реших да си върна нещата както са си. Ако намеря време ще потърся клипа и ще пробвам дали ще се получи на е83 и ще сложа и линк тук, който иска да опита също.

Да, в Е90 го има като опция:
FAHRWEG_BORDSTEIN_AUTOM в FRM модула.

Дори в Е60 я няма тази опция или дори да я има, тя е в колите от последните години на производство.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 19 Авг 2021, 17:43

PeReZ написа:
nero_ написа:ако наклнанянето е фиксирано няма нищо за помнене - 10 стъпки надолу, 10 обратно... какво има да помни?

Няма стъпки, ползват се потенциометрите за паметта в огледалата, за да знае точната позиция, в която е запаметено да се върне.
Сложиш ли огледала без потенциометри, край на функцията за накланяне на пасажерското огледало и край на паметта на огледалата.

ceco_kd написа:Имаше в тубата един клип, човека обясняваше как на е90 да се даде до колко да падне. През НЦС самия файл с разширение .trc

Да, в Е90 го има като опция:
FAHRWEG_BORDSTEIN_AUTOM в FRM модула.

Склонен съм да се съглася. Не знаех че са различни огледалата и със сензор за позиция. Мислех че са стъпкови и еднакви без значение с памет или без.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 19 Авг 2021, 17:47

И аз не знаех, докато не си купих тайвански М-огледала и не ми изчезнаха и двете функции.
mirrors-e46.jpg

Като хвърли човек и едно око в RealOEM и вижда, че има огледала за коли с памет и огледала за коли без памет (две отделни схеми за outside mirror). Тогава още повече се озадачаваш защо от БМВ не са отделили 1-2 скапани байта, за да може човек да си запаметява и колко да му пада дясното огледало:
https://www.realoem.com/bmw/enUS/partgr ... 330i&mg=51
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

Мнение от kichuka » 20 Авг 2021, 7:24

На мен екстрата много ми харесва. Джантите ми са с полиран борд и често си свалям огледалото ръчно за да не ги ожуля. Купил съм си седалки с памет и предстои монтажа им така, че ще се радвам ако някой сподели как се ретрофитва тази екстра

Следваща

Назад към E46