Отопление през лятото-голям проблем

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Отопление през лятото-голям проблем

Мнение от reccon » 11 Юли 2011, 22:00

Колеги колата ми е E46 318I седан без климатик. Проблема е следния:
След като колата е загряла и врътката на отоплението е на студено започва да духа малко топло. Нещо не се затваря както трябва. Помагай, че колата съм я разглобил, за да стигна до въздуховодите. Имали нещо което да спира водата към вътрешния радиатор.
Мерси предварително

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Re: Отопление през лятото-голям проблем

Мнение от jbankov » 12 Юли 2011, 8:34

Това, което може да спира водата към радиаторчето вероятно е запушване :dunno:
За другото не можах да разбера какво имаш впредвид.Нормално е според мен като нямаш клима като пуснеш вентилатора да духа на студено да зилиза топъл въздух, все пак жегата е навсякъде
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от reccon » 12 Юли 2011, 8:41

Проблема е, че през лятото духа по-топъл въздух отколкото е външния. Имам Пежо 306 и там като включа духалките се усеща по-хладно спрямо вън.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46

Мнение от BAGRETO » 12 Юли 2011, 21:37

Водата към вътрешния радиатор я спира един ел.клапан който седи отпред като вдигнеш капака във дясно http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18 номер 4 от схемата.На моя беше заседнало едно парченце бакелит и не затваряше добре и духаше постоянно топло,лесно се разглобява със четири болчета ,почистих го и всичко си доиде на мястото.

Потребител
Аватар

Мнение от reccon » 12 Юли 2011, 23:20

мерси колега. В моята го няма тоя клапан. Контрола на топло или студено става с една врътка с едно жило което утива някъде под въздуховодите. Все още несъ стигнал до нея, зада видя как работи.
В приложения линк за номер 4 пише , че е за коли с климатици или подготовка за автоматичен климатик.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 13 Юли 2011, 10:34

Само като информация - абсолютно нормално е когато пуснеш вентилатора лятото и нямаш климатик да духа по-топъл въздух от колкото е навън. Все пак колата се нагрява и въздуха, който се засмуква е по-топъл от външния. Лично аз на колите, който съм карал без клима лятото не пускам вентилатора, а свалям прозорец/прозорци(вярвам 99% от хората правят това).

Все пак щом нямаш клапан за спиране на водата към вътрешното радиаторче единственото, което остава е да проследиш жилото и да видиш дали затваря напълно :)

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 13 Юли 2011, 18:30

Колега reccon, пишете, че нямате климатик? Мисля, че BMW E46 по правило има климатик или климатроник. Сигурно е възможно да има и изключения, но да не би да имате механичен климатик, а не климатроник? В такъв случай трябва диагностика. В противен случай, ако наистина нямате климатик или климатроник ми се струва, че е прав колегата ociata.

Потребител
Аватар

Мнение от reccon » 13 Юли 2011, 19:52

Колеги както писах по горе сравнявам две коли без климатик. А дали ще отвориш прозореца ли да включиш вентилатора едно и също все има движение на въздух което прави усещане за по хладен въздух.
При вентилатор на 0 винаги има течение през духалките.
Ще проверя къде утива това жило.
Явно във форума всички колеги са с климатик и този проблем е много специфичен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
Мечтае да кара: new BMW

Мнение от BAHKATA_TDI » 13 Юли 2011, 20:47

Колега дай една снимка на таблото, че аз лично такова табло без климатик/климатроник не съм срещал.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 13 Юли 2011, 23:48

Точно така, давайте снимка да видим това чудо. (Сещам се за шопа, като видял жираф в зоологическата градина!)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 14 Юли 2011, 8:10

BAHKATA_TDI написа:Колега дай една снимка на таблото, че аз лично такова табло без климатик/климатроник не съм срещал.

има,има даже на скоро се продаваше тук едно червено :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от reccon » 14 Юли 2011, 8:52

Май нещо на подбив ме взимате. Като казвам, че няма климатик значи няма. За да имаклиматик не е необходимо само на таблето да има копченча т.н., необходимо е да има и радиатор пред озновние, компресор, още един ремък т.н.
Май никой не е срещал BMW без климатик. И този проблем е частен случай лично и само за мен.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 14 Юли 2011, 11:45

от прочетеното ми се струва че коата е имала климатик и той е отстранен, което е най-логичното. За да духа топло може би някоя от клапите не затваря. Подобен проблем имах със старата ми кола, отзад на модула за управление кадето се захваща жилото за врътката се беше откачил водача на самото жило от конзолата и когато завъртя се местеше водача с жилото, сиреч нищо не става. Моя съвет е свали управлението и виш как е положението с жилата. В системата на въздуховодите трудно може да попадне нещо при наличието на филтър разбирасе който да пречи.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 14 Юли 2011, 12:15

NikVanov написа:Точно така, давайте снимка да видим това чудо. (Сещам се за шопа, като видял жираф в зоологическата градина!)

за какво ти е снимка?
човека има проблем - ако не можеш да му помогнеш не виждам смисъл да пишеш
е46 без клима има.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от reccon » 14 Юли 2011, 12:23

Колите с климатик имат един магнет вентил който да спира водата към радиатора. Той се намира под въздушния фълтър за двигателя. Вчера го свалих и там нямаше нищо.
Логичното е тази клапа с жилото да не затваря плътно. Но ако циркулира вода постоянно из таблото то ще се нагрява до към 90С което е много.
Нещо тази кола не е както трябва така ми се струва, защото отоплителната система не е като на схемите от REALOEM.

Следваща

Назад към E46