Круиз контрол разход: има ли разлика и струва ли си?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 220

Круиз контрол разход: има ли разлика и струва ли си?

Мнение от Osmicata » 30 Юни 2011, 16:20

Колеги, както повечето фенове на марката и аз не обичам някой да мисли и решава вместо мен, бил той и компютъра на БМВ-то; да не говорим за автоматични скоростни кутии :mhihi: . Но все повече се замислям за един от изтъкваните като полезни ефекти на круиз контрола: намаления разход. От няколко години карам последния си автомобил, но рядко съм решавал да пусна круиз контрола. И затова нямам преки наблюдения дали включването му ще доведе до оптимизирането, разбирай намаляването на разхода на гориво. Може ли някой да сподели впечатление (специално за бензинови модели)? Ако се окаже, че КК води до намаляване от сорта на литър/км извънградско по магистрала може би все пак си струва да се жертва емоцията ;).

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Круиз контрол разход: има ли разлика и струва ли си?

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2011, 16:43

Според мен основиня ефект е от това, че не се изкушаваш на настъпваш :mhihi:
Аз лично не мога да преценя тъй като не съм тествал при едни условия (участък, скорост, време)
със или без темпомат, но съм убеден че е по-икономично на темпомат да се кара

може би разликата не е чак литър, но е по-добре
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 30 Юни 2011, 17:18

По мои лични наблюдения темпомата единственно спомага за удбство и комфорт на водача при по-дълги преходи, но не води до намаляване на разхода. Елементарен пример за това е че когато водача види в далечината изкачване, то плавно ускорява за да може да навлезе в наклона с по-голяма скорост и да го изкачи с по-малко натискане на педала на газта, а при темпомат държи винаги една и съща скорост и при навлизане в баира забива разходомера плътно в дясно, което само по себеси не е никак приятна гледка :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci

Мнение от kalkana » 30 Юни 2011, 17:59

Туй с подаването на газ преди баира е за жигулитата :mhihi: .

Иначе според мене отговора е НЕ, не намаля разхода, но както каза колегата помага да не се изкушаваш да натискаш газта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 30 Юни 2011, 18:03

Toчно така е както казват колегите. Разхода се намалява от това, че просто не натискаме газта и си подържаме една скорост.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 30 Юни 2011, 18:05

Разхода определено пада... вече какви са причините по-горе колегите са написали. Аз когато мога винаги го пускам - дори и в града.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 30 Юни 2011, 18:17

Много е удобен за ползване градски условия където има ограничение. Например аз като карам по околовръстното в Сф ограничението е 80. Слагам го на 80 и си карам и не следя изобщо скоростта дали съм в ограничението.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 30 Юни 2011, 19:19

Колеги, не знам как го ползвате в града автопилота? :dunno: В България е удобно само по магистралата да се пуска. Пътувах до Петрич преди 2 седмици и уж пътя е хубав и широк, ама колкото пъти пуснах автопилота, толкова пъти след няма и минута застигах автобус/камион с насрещно движещи се коли. Може би лош късмет :paranoid:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 30 Юни 2011, 19:51

Темпомата може да намали разхода, ако се ползва по равнинни пътища, където няма големи изкачвания и спускания, иначе дава по голям разход спрямо крачния темпомат :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кот кара

Мнение от zlati79 » 30 Юни 2011, 21:43

по германските магистрали,с немски бензин и със круиз контрол при 100-120км./час съм свалял разхода по комп на таблото на 6.4л./100. това за М52B20TU
никога повече не съм виждал такива цифри вече
всеки сам да си прецени :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
Мечтае да кара: new BMW

Мнение от BAHKATA_TDI » 30 Юни 2011, 22:44

ros1977 написа:По мои лични наблюдения темпомата единственно спомага за удбство и комфорт на водача при по-дълги преходи, но не води до намаляване на разхода. Елементарен пример за това е че когато водача види в далечината изкачване, то плавно ускорява за да може да навлезе в наклона с по-голяма скорост и да го изкачи с по-малко натискане на педала на газта, а при темпомат държи винаги една и съща скорост и при навлизане в баира забива разходомера плътно в дясно, което само по себеси не е никак приятна гледка :mhihi:

Колега не че се заяждам, но искам да ми кажеш каква ще ти е скорост на магистрала при включен темпомат и стрелката на разхоомера да вземе да отиде на 20л/100 :shock:

3-а човека 130 км/ч - 10/100 в най голямото нанагорнище по магистрала Тракия (от Пазарджик-Сф)
3-а човека 150 км/ч - 12/100 в най голямото нанагорнище по магистрала Тракия

Да взема да пробвам с 200 а? :mhihi:

За последната година и половина имам около 25 ходения до Хасково (от Сф) и смея да твърдя, че по икономично от темпомата - НЯМА.

Всеки може да се убеди сам - засича си една и съща дестинация при една и съща средна скорост - колко ще му харчи колата. Готов съм да почерпя всеки който е по - икономичен от темпомата :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kalkana » 30 Юни 2011, 23:05

Човек как може да сравняваш 2 литра дизел и 3 литра бензин? Не само че може да отиде на 20 литра разходомера ми и да го подмине може :yes: . Истината е че почти на всяко натискане на педала разхода отива над 20, особено на 1-2-3 скорост. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 30 Юни 2011, 23:12

kalkana написа:Туй с подаването на газ преди баира е за жигулитата :mhihi: .

Иначе според мене отговора е НЕ, не намаля разхода, но както каза колегата помага да не се изкушаваш да натискаш газта.

Aйде да не е само за жигула . Има много повече смисъл и ефект да даваш газ малко преди баира насреща , последните метри като спускаш (преди тва си на моторна спирачка) ... много по-ефективно от колкото да натискаш нагоре на 5та с 2000 оборота .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kalkana » 30 Юни 2011, 23:44

Да бе така би трябвало да е, макар да не съм напълно убеден. Имах предвид, че караме мощни коли и не е необходимо да предвиждаме всяка неравност за да запазим скороста :mhihi: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 30 Юни 2011, 23:55

Ами аз съм по-средата между мощна и слаба кола . За теб предполагам няма значение , виж за кола с малко тяга като 18ка и 20ка няма нищо лошо да се позасилват . Нали живеем във време дет е модерно да пестиш някой и друг литър гориво ... като си купиш кола за 100 000 и я продадеш след 3 години за 50 000 , щот новата за други 100 000 ще харчи 1литър по-малко :mhihi:

Следваща

Назад към E46